Nieuwsbericht

ZZ Leiden wint na schandalig begin

Uiteindelijk kwam er bij Zorg en Zekerheid Leiden tegen BS Weert toch nog een ‘normale’ eindstand op het scorebord. 22 punten verschil paste redelijk in het rijtje van eerdere confrontaties dit seizoen (twee keer DBL en één keer beker) tussen de huidige koploper van de Dutch Basketball League en de hekkensluiter, die dit seizoen pas twee keer na een DBL-wedstrijd als winnaar van het veld stapte.

Het is echter maar goed dat vooral die uiteindelijke 84-62 in de boeken terecht zal komen. Wie echter een beter doorzoekt zal ook de stand na het eerste kwart aantreffen: 8-21. Ja, u leest het goed: ACHT tegen 21 in het voordeel van de Limburgse ploeg. Een optimist, die er niet bij was, kan concluderen dat Weert lekker op schot was en dat de mannen van de Belgische coach Pascal Meurs als beesten hebben staan verdedigen.

Maar niets was minder waar. ZZ Leiden bakte er helemaal niets van in die eerste tien minuten. Er was geen focus op de wedstrijd en de ene na de andere aanval viel in duigen. De bal werd of verkeerd gepasst of de Limburgse handen in de passlijnen werd niet gezien. Het was prutswerk in optima forma, een schandalige vertoning en een belediging voor de trouwe fans, die toch maar weer met 1.500 naar de Vijf Meihal waren gekomen. Het zou best eens kunnen dat de jongens en meisjes van de uitgenodigde onder 10 teams van BS Leiden gedacht hebben: dat kunnen wij beter…

Het kon niet anders of het zou in het verdere verloop van de wedstrijd beter gaan met de ploeg van coach Eddy Casteels, die de licht geblesseerde Mohamed Kherrazi en de ook niet fitte Cashmere Wright rust gaf met het oog op de zware week, waarin dinsdag de return voor de beker tegen Landstede in Zwolle te wachten staat, donderdag moet worden gespeeld in Groningen (inzet eerste plek) en zaterdag Amsterdam uit de serie van vier duels in acht dagen wordt afgesloten.

Natuurlijk, een zwaar programma, maar niets kan het belabberde begin rechtvaardigen. In het tweede kwart achterhaalde Leiden Weert binnen zes-en-een-halve minuut. Worthy de Jong tekende voor 25-25, waarna Leiden door onder andere driepunters van Rogier Jansen en dezelfde De Jong met een kleine voorsprong naar de kleedkamer ging: 37-33.

Iedereen wist natuurlijk dat Leiden zou gaan winnen. Maar dat was vóór de wedstrijd al bekend. Weert is gewoon te zwak om het Leiden echt moeilijk te kunnen maken. Gelukkig begreep de ploeg na de hervatting dat het publiek recht had op minimaal 100 procent inzet en het liefst ook wat leuke acties. Die waren echter sporadisch. Met vijf punten schoot Jeroen van der List de wedstrijd halverwege het tweede kwart in het slot, waarna Leiden kon gaan denken aan wat acties, die de fans toch nog met een tevreden gevoel naar huis zouden laten gaan.

Driepunters doen het dan altijd wel lekker. Jeroen van der List toonde nog twee keer zijn specialiteit en Rogier Jansen, de Leidse topscorer met uiteindelijk 24 punten, prikte er nog eventjes vier in. De voorlaatste daarvan was heel bijzonder. Hij wilde een alley-oop geven, waarvoor trapezeartiest Worthy de Jong al in de startblokken stond. De tweehandige pass van Jansen vloog echter rechtstreeks in de basket. Als je zoiets bewust probeert, lukt het nooit….

Maar ach, zo kwam toch alles nog op zijn pootjes terecht en werd de nederlaag van Den Bosch in Rotterdam met instemming begroet. Den Bosch wordt normaal gesproken in de halve finales van de playoffs de tegenstander van de nummer één in het reguliere seizoen. ZZ Leiden staat nú op die plek en weet dat het donderdag in Groningen misschien wel de belangrijkste wedstrijd speelt om die situatie zo te houden.

ZZ Leiden-BS Weert 84-62 (8-21, 29-12, 24-14 en 23-15).
Scores Leiden: Jansen 24 (5 assists, 6 driepunters), Simmons 17 (7 rebounds), Koenis 16 (6 rebounds), De Jong 14, Van der List 11 (drie driepunters) en Driessen 2. Topscorers Weert: Van Kempen 24 en Dreesen 16.

Tekst: Jan van der Nat (TSL)
Op de foto van Richard Koolen: topscorer Rogier Jansen

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.