Nieuwsbericht

ZZ Leiden bijna in bekerfinale

Zorg en Zekerheid Leiden staat met anderhalf been in de bekerfinale. Woensdagavond werd in de eigen Vijf Meihal de eerste halve finale tegen Landstede Zwolle gewonnen met 86-67. Die marge moet ruim voldoende zijn voor de return op 8 maart in Zwolle. De gasten uit Overijssel mochten nog niet eens klagen, want zonder de Leidse terugval aan het einde van het derde en in het begin van het vierde kwart zou het verschil nog veel groter zijn geweest. Als Leiden de finale haalt, speelt het die vermoedelijk tegen SPM Shoeters. Voor ZZ Leiden is het dan de vierde finale. Twee keer ging de beker mee naar de Sleutelstad.

Het grote verschil tegen de ploeg, die tot voor kort lijstaanvoerder was in de Dutch Basketball League, was natuurlijk opvallend. Met een verschil van een punt of tien zou de ploeg waarschijnlijk ook al tevreden zijn geweest. Dat is namelijk een verdedigbaar resultaat in de return. Met het gat van nu, negentien punten dus, lijkt die tweede wedstrijd een formaliteit. Voor Landstede gaf het ook de definitieve terugval weer na de competitienederlagen in de afgelopen weken tegen Groningen, Leiden en Amsterdam.

Met uitzondering van de al genoemde periode speelde Zorg en Zekerheid Leiden een prima wedstrijd. Natuurlijk schoot coach Eddy Casteels in de stress als er even niet attent werd gespeeld en met name de rebound niet goed verzorgd was. Maar over één man (naast uiteraard Worthy de Jong) kon hij niet anders dan de loftrompet steken: Mohamed Kherrazi. De forward speelde misschien wel zijn beste wedstrijd ooit voor ZZ Leiden en bekroonde die met liefst 29 punten. Een dik persoonlijk record, want de Amsterdammer had een Leidse ‘career high’ in de boeken staan van 21 punten.

Alsof het zo moest zijn ‘regelde’ hij zelf zijn applauswissel door precies één seconde voor tijd zijn vijfde persoonlijke fout te maken, waardoor het voor hem einde wedstrijd was. Bijna alles wat hij in handen kreeg veranderde in goud middels soms heel fraaie scores. Terugleggertjes onder de ring door, keiharde dunks en zelfs een driepunter. Dat was er een, die je alleen maakt als je in bloedvorm bent. Op het rustsignaal had hij toevallig de bal in handen en schoot dus maar. Vanaf een plek, waarvan hij normaal nooit schiet, gewoon omdat driepunters niet zijn ding zijn... Nu vloog die bal er dus ‘gewoon’ in.

Het bracht de ruststand op 49-35, een verschil waarop niets af te dingen viel. Leiden was gewoon een klasse beter dan Zwolle, dat weliswaar guard Steve McWorther miste, maar daar het verschil wedstrijd niet aan mocht ophangen. Leiden bleef ook beter in de tweede helft. Landstede werd minuten lang van scoren af gehouden en Leiden trok het gat verder open tot een pijnlijk gapende wond. Het verschil werd 24 punten (67-43).

Voor Landstede restte niet veel meer dan de nederlaag zo veel mogelijk te beperken, zodat er nog enig perspectief zou zijn voor de thuiswedstrijd. Met ‘medewerking’ van ZZ Leiden leek dat zowaar te gaan gebeuren. Landstede plaatste een 0-10 run naar het einde van het derde kwart en kwam zelfs binnen de tien door de eerste vijf punten van het vierde kwart te maken: 67-58.

Tot hier en niet verder moet ‘Mo’ Kherrazi toen hebben gedacht. Hij maakte vervolgens acht punten en gaf tussendoor een gouden assist op Thomas Koenis. Leiden stond daarmee weer op een veilige marge van negentien punten (77-58). Het werd nog wel even veertien, maar het laatste woord was aan Rogier Jansen en Cashmere Wright, waardoor de fans van ZZ Leiden alvast met een gerust hart de datum van 27 maart in hun agenda kunnen onderstrepen. Het is dan niet alleen eerste paasdag en het begin van de zomertijd, maar ook de dag van de bekerfinale in Zwolle.

ZZ Leiden – Landstede Zwolle 86-67 (29-23, 20-12, 18-18 en 19-14).
Scores Leiden: Kherrazi 29 (7 rebounds, 3 assists), De Jong 23 (5 assists), Wright 9 (6 assists), Koenis 8 (11 rebounds), Jansen 7 (7 assists), Simmons 5 en Van der List 5 (6 rebounds). Topscorers Zwolle: Glenn 19 en Voorn 16.

Tekst: Jan van der Nat (TSL)
Op de foto van Richard Koolen: Man of the Match Mohamed Kherrazi

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.