Nieuwsbericht

ZZ Leiden wint weer van Den Bosch

Door voor de tweede keer dit seizoen in eigen hal SPM Shoeters te verslaan (64-56), heeft Zorg en Zekerheid Leiden de titelverdediger ploeg uit Den Bosch definitief gedegradeerd tot outsider in de kampioensstrijd van dit seizoen. ZZ Leiden is door de overwinning nu echt twee punten los van Zwolle en Groningen, terwijl De Bosch inmiddels op acht nederlagen staat, een gat dat normaal gesproken niet meer te overbruggen is in het restant van het reguliere seizoen.

De tweede overwinning op de aartsrivaal kwam tot stand in een wedstrijd, die – positief gezien – maar net aan de toets der kritiek kon doorstaan. Maar er zijn momenten in een competitie, waarop de punten belangrijker zijn dan de schoonheid van het spel. Omdat Den Bosch het nóg bonter maakte dan Leiden, was de overwinning van de thuisploeg in de uitverkochte Vijf Meihal terecht.

Statistiek-deskundige Jacob Bergsma had de tweede helft zitten turven en concludeerde dat Den Bosch na de rust niet één normale aanval succesvol had afgerond en dat de slechts 21 punten allemaal kwamen uit individuele acties en vrije worpen. Bij Leiden lagen de cijfers iets hoger, maar indrukwekkend was het vrijwel nooit.

In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd. ZZ Leiden werkte heel snel de 0-5 start weg en kwam op een gegeven moment op plus 9 bij 27-18. Ondanks een paar fraaie momenten in het tweede kwart (onder andere een fantastische assist van Rogier Jansen op Worthy de Jong) kon de Leidse ploeg het sprongetje naar boven de tien niet maken. En volgde een lichte terugval en Den Bosch sloeg onmiddellijk toe om een ruststand van 36-35 op het bord te zetten.

Het derde kwart werd dramatisch. Vooral aan Bossche zijde. Alleen Ralf de Pagter kreeg twee keer een bal door de ring met als gevolg een kwartstand van 13-4. Dat kwam deels door behoorlijk verdedigen van ZZ, maar er werd door de kampioen van vorig seizoen beroerd geschoten. In totaal slechts iets meer dan 27 procent van de tweepunters, hetgeen een schandalig percentage is voor de eredivisie.

Daar tegenover verprutste Leiden veel te veel driepunters. Slechts zes van de dertig waren raak. Maar aan het einde van dat beroerde derde kwart was er toch een gat van tien punten, het grootste verschil in de wedstrijd tot dat moment: 49-39.

ZZ Leiden slaagde er zonder al te veel moeite in om het verschil in het laatste kwart in stand te houden. Den Bosch bleef slecht schieten en kwam bovendien in foutenlast. Stefan Wessel en Kees Akerboom haalden het einde niet. Leiden liep uit naar een maximale voorsprong van dertien punten, waarna Dejan Kravic, de enige buitenlander in de Brabantse ploeg vanaf de vrije-worplijn nog iets terug mocht doen. Punten zonder waarde, want aan Bossche zijde lag toen de handdoek al in de ring. Het eindsignaal kwam bij 64-56.

ZZ Leiden – SPM Den Bosch 64-56 (23-16, 13-19, 13-4 en 15-17).
Scores Leiden: De Jong 21, Jansen 10, Van der List 9, Simmons 7, Kherrazi 5, Koenis 5, Wright 4 en Driessen 3. Topscorers Den Bosch: Kravic 11, Williams 11, Slagter 10 en Akerboom 10.