Nieuwsbericht

Plichtmatige zege ZZ Leiden

Er zijn tijden geweest – en dat is nog niet eens zo heel lang geleden – dat een ontmoeting tussen Zorg en Zekerheid en Aris Leeuwarden kon uitdraaien op een leuke pot basketball. Maar de verhoudingen hebben een flinke knauw gekregen. De ploegen uit ‘het rechter rijtje’ hebben niets meer te vertellen in de Vijf Meihal. ZZ Leiden speelde niet eens echt goed (twintig keer balverlies) en won toch met een verschil van dertig punten: 84-54.

De kijkers naar Ziggo Sport, waarvoor dit duel naar voren was gehaald uit het programma van aanstaand weekeinde, zullen vermoedelijk in slaap zijn gevallen. Die in de Vijf Meihal voor een belangrijk deel ook. Zelfs de meest fanatieke onder hen spaarden hun stembanden voor een volgende keer en – vrijwel uniek – niemand voelde er iets voor om een keertje op te staan, omdat hij voor Leiden was…

Als het bestond, zou je het zomeravond-basketball kunnen noemen. Plichtmatig ook. De ondanks de tv-uitzending en de doordeweekse donderdag behoorlijk bezette Vijf Meihal verdiende meer. Echter, een smaakmaker als Worthy de Jong zocht veertig minuten lang naar de inspiratie, maar vond die niet. Slechts vier punten stonden er aan het eind achter zijn naam. Wel bediende hij zes keer een teamgenoot op maat, maar compenseerde die goede acties met vijf keer balverlies.

Maar zelfs in de diepste duisternis zijn er altijd lichtpuntjes te vinden. De twee Amerikanen lieten zien wat ze in huis hebben. Nu is dat niet maatgevend tegen een armetierige ploeg als Aris Leeuwarden, maar Marquise Simmons (17 punten) en Cashmere Wright (15) steken in elk geval hun neus een beetje aan het venster.

ZZ Leiden moest het stellen zonder de zieke Rogier Jansen en ook zonder Floris Versteeg, bij wie de linker schouder uit de kom ging bij de training. Coach Eddy Casteels moest daardoor wat schuiven en dat betekende speeltijd voor Kasper Averink, die het vertrouwen beloonde met elf punten en ruim een halve wedstrijd voor Jan Driessen, die een paar leuke actie had en al zijn schoten (twee keer twee en een drietje) maakte. Daarnaast werkte Thomas Koenis zich onder de borden uit de naad en trok liefst 19 rebounds naar beneden.

De momenten waarop het een beetje leuk werd in de Vijf Meihal, waar de haperende scoreborden zijn vervangen door gloednieuwe exemplaren (het mag wat kosten bij de Gemeente Leiden…) waren schaars, maar dat was natuurlijk niet de schuld van ZZ Leiden alleen. Aris bakte er bijzonder weinig van. Josiah Heath en Javier Duren kwamen aan precies dezelfde totalen als Simmons en Wright aan Leidse kant, maar voor de  rest was het heel pover. Oké, met één uitzondering. Nigel van Oostrum bewees dat hij niet voor niets de beste assistgever van de DBL is. Negen gouden passes kwamen er uit zijn handen.

Voor de rest was het een wedstrijd, die rustig voortkabbelde en waarin Leiden het verschil geleidelijk opvoerde. Na een behoorlijk derde kwart was de zaak bij 68-45 beklonken en was het over en uit.

ZZ Leiden-Aris Leeuwarden 84-54 (22-14, 16-15, 30-16 en 16-9).
Scores Leiden: Simmons 17, Wright 15, Van der List 12, Averink 11, Koenis 9 (19 rebounds), Kherrazi 9, Driessen 7 en De Jong 4 (6 assists, 5 turnovers). Topscorers Aris: Heath 17 en Duren 15.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Op de foto van Richard Koolen: Cashmere Wright op weg naar twee van zijn vijftien punten voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.