Nieuwsbericht

ZZ Leiden pakt toch nog vierde plaats

Zorg en Zekerheid Leiden begint komende donderdag als vierde – en dus met thuisvoordeel – aan de eerste ronde van de play-offs. Het scenario werd precies zo ingevuld als het moest. ZZ Leiden won in de bomvolle Vijf Meihal met 79-75 van Landstede (tegenstander in die eerste ronde) en Matrixx Magixx, dat nog zou meedoen bij Leids verlies, redde het net niet bij GasTerra in Groningen: 71-69.

De overwinning, die pas in de laatste minuut tot stand kwam, werd door de ruim 2.000 toeschouwers begroet als betrof het een kampioenschap. Het was voor een belangrijk deel een uiting van opluchting, want de mannen van Toon van Helfteren maakten het bloedstollend spannend. ZZ Leiden en Landstede ontliepen elkaar eigenlijk niets. De Zwolse ploeg kwam wel een keer elf punten voor (16-25), maar dat was met onvrijwillige medewerking van Leiden, dat het laatste deel van het eerste kwart liep te prutsen.

In het tweede kwart stelde de thuisploeg orde op zaken. Vooral DeJuan Wright ging zich met de aanval bemoeien (hij zou topscorer worden met 23 punten) en vanaf dat moment ging het eigenlijk steeds gelijk op. Leiden zou – heel laat in de wedstrijd – tot een maximale voorsprong komen van zes punten. Dat was op drie minuten van het eindsignaal, maar bracht nog niet de beslissing. Oud-Leidenspeler Kenrick Zondervan (in de pre-ZZ-tijd overigens) met twee scores en Jonathan Tiller (vanaf de vrije worplijn) zorgden ervoor dat Landstede weer aan de goede kant van de score kwam.

Mike Schachtner, die dit seizoen bepaald niet sterk speelt, heeft er kennelijk een gewoonte van gemaakt om zich te ‘verstoppen’ en dan opeens een belangrijke bal erin te schieten. Hij deed dat vorig seizoen in de eerste finalewedstrijd tegen Aris Leeuwarden en hij deed het nu weer. Een driepunter betekende 77-75 en toen Josh Duinker even later in een chaos met een tip-in voor 79-75 zorgde, kon het dak van de Vijf Meihal.

Dergelijke wedstrijden zijn niet goed voor je hart en je bloeddruk, maar maken basketball wél erg leuk. En het zou nog veel leuker zijn als ALLE scheidsrechters ook eens gingen begrijpen hoe de zaak in elkaar zit. Zaterdag werd Nico Zwiep weer eens naar Leiden gestuurd en die lijkt één doel te hebben: Toon van Helfteren een technische fout geven. En er wordt in Nederland zó beroerd gefloten, dat er altijd wel een moment komt, waarop een coach (en zeker Van Helfteren) uit zijn vel springt.

Dat kwam ook zaterdag, maar Zwiep en zijn collega’s John van Dam en Jeroen Schoon zouden er goed aan doen om de beelden nog eens goed te bekijken, want een aantal beslissingen waren echt bar en boos. Helaas zal ‘Nederland’ het er mee moeten doen. Ook in de play-offs.

Die starten dus donderdag (20:00 uur) met een thuiswedstrijd tegen Landstede. Dat zal opnieuw niet gemakkelijk worden. Zwolle heeft bijvoorbeeld nog Justin Stommes in de mouw. Hij speelde na een langdurige blessure nog niet, maar lijkt fit voor het toetje van de competitie.

Leiden – Zwolle 79-75 (16-23, 27-20, 17-18 en 19-14)
Scores Leiden: DeJuan Wright 23, Mike Schachtner 13, Josh Duinker 12, Sean Cunningham 11, Mohamed Kherrazi 7, Worthy de Jong 6, Whit Holcomb-Faye 5 en Kevin Thompson 2. Topscorers Zwolle: Jonathan Tiller 22, Nikki Hulzebos 11 en Kenrick Zondervan 10.

Op de foto van RICHARD KOOLEN torent Joshua Duinker hoog boven 'heel' Zwolle uit.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.