Nieuwsbericht

Moeizame zege ZZ Leiden

De uitslag 63-75 duidt op een normale zege van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Challenge Sports Rotterdam. Niet is minder waar. De Leidse ploeg keek bij rust tegen een verrassende 39-32 achterstand aan. Een sterk derde kwart was nodig om Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score te krijgen.

Challenge Sports Rotterdam raakte onlangs Robert Krabbendam kwijt met een lelijke achillespeesblessure. Vanavond zat ook Ties Theeuwkens in burger aan de kant, terwijl Stefan Mladenovic op de terugweg is van een blessure. Zorg en Zekerheid Leiden kende die problemen niet. Een complete selectie trad in Rotterdam aan. Misschien een tikje overmoedig of nonchalant, feit is dat de Leidse formatie voor de pauze niet haar beste basketbal speelde. Er werd in het bomvolle Topsportcentrum slordig gespeeld. Dit uitte zich bijvoorbeeld in twee loopovertredingen binnen dertig seconden in het eerste kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden had wel een voorsprong van 6-11 genomen, vooral door twee steals op rij van Worthy de Jong die dit vertaalde naar een lay-up en een dunk. Challenge Sports Rotterdam wilde echter van geen wijken weten en nam na zes minuten zelfs de leiding. Een driepunter van Cashmere Wright en twee scores van Thomas Koenis zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart nog met een voorsprong van 16-18 afsloot.

Aanvankelijk leek de Leidse formatie in het tweede kwart de winst veilig te stellen. Via drietjes van Jeroen van der List en Wright liep de marge op naar vijf punten: 19-24. Het slordige spel van de Leidse formatie speelde Challenge Sports Rotterdam in de kaart. Opeens kregen de Rotterdammers een paar vrije scoringskansen en verdween de Leidse voorsprong als sneeuw voor de zon. Bovendien liep De Jong ook nog eens tegen zijn derde persoonlijke fout op. De thuisploeg eindigde met een 8-0 run om zo met 39-32 te gaan rusten. Stiekem hopend dat hier dan voor het eerst in twee jaar tijd een overwinning op een ploeg uit de top-4 kon worden gevierd.

Coach Casteels startte het derde kwart met Rogier Jansen, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Thomas Koenis. Dit vijftal etaleerde de door Casteels zo gewenste intensiteit en slaagde er binnen vijf minuten in om de achterstand om te buigen naar een 43-46 voorsprong. Naast het traditionele buffelen van Kherrazi (samen met Marquise Simmons goed voor 13 van de liefst 23 aanvallende rebounds!) kwam Van der List in aanvallend opzicht goed door. De forward tekende in het derde kwart voor tien punten, waaronder een spetterende dunk op assist van Kherrazi. Mede daardoor sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een 48-52 voorsprong af.

Vier punten verschil is niet veel, maar binnen vier minuten hadden de bezoekers een gat van negen punten geslagen. De Jong had hier een groot aandeel in met vijf punten en een assist op Jansen. Even maakten beide ploegen pas op de plaats, maar daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden weer een versnelling. De Jong, die zijn driepuntsvizier niet op scherp had staan, rondde enkele slangenbewegingen weer af en eindigde toch weer met een score van 22 punten. Koenis faalde niet vanaf de lijn. Bij een stand van 54-67 nam Armand Salomon, de coach van Challenge Sports Rotterdam, met vier minuten te gaan nog wel een time-out, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet meer van de wijs brengen. Op assist van Wright plaatste Koenis nog een mokerdunk voor 60-75. Dat Don Rigters de laatste drie punten mocht maken, was voer voor de statistici.

Assistent-coach Richard den Os gaf na afloop toe dat het Leidse spel voor rust niet best was. “Als we over anderhalve week zo tegen Landstede Basketbal gaan spelen, hebben we daar geen kans. Het was nu zoeken naar een vijftal dat wel de juiste intensiteit bracht. Daarom hebben we in het derde kwart ook nauwelijks gewisseld. We wilden beslist niet verliezen van Rotterdam.”

Bij rust had Worthy de Jong drie persoonlijke fouten, terwijl Mohamed Kherrazi in het derde kwart een derde kruisje achter zijn naam kreeg. “Veel coaches zouden Worthy niet meteen na rust hebben ingezet. Eddy heeft de gok genomen om Worthy wel te laten starten en Mo later ook te laten staan. Dat pakte goed uit”, aldus Den Os. Dat er nog werk aan de winkel is, is duidelijk. Het inpassen van Cashmere Wright en Marquise Simmons heeft tijd nodig. Dat mag niet veel langer duren, want over anderhalve week gaat Zorg en Zekerheid Leiden bij koploper Landstede Basketbal op bezoek en weer negen dagen later komt SPM Shoeters naar Leiden.

Rotterdam -  Leiden 63-75 (16-18, 23-14, 9-20 en 15-23).
Scores Leiden: De Jong 22 (4 assists), Van der List 18 (4 driepunters), Jansen 12, Koenis 8 (9 rebounds), Wright 6, Kherrazi 5 (10 rebounds), Simmons 4 (9 rebounds). Topscorers Rotterdam: De Randamie 12 en Rigters 11.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Op de foto van Richard Koolen: een duel tussen Thomas Koenis van ZZ en Lucas Steijn van Rotterdam

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.