Nieuwsbericht

ZZ Leiden na rust snel klaar

Uiteindelijk kwam er dan toch nog een keurige 76-50 overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden in de boeken; kreeg het duel tegen laagvlieger Apollo Amsterdam in Floris Versteeg een verrassende topscorer met 18 punten en werd de bedroevende eerste helft in de praktisch volle Vijf Meihal onder het parket geschoven.

In die eerste helft bakten beide ploegen er weinig van. Maar de hoofdrolspelers waren niet de enigen, die knoeiwerk afleverden. Het arbitrale trio deed braaf mee en dan met name Frons en Corvers, die de ene na de andere dubieuze beslissing namen. Van de eerste was dat nauwelijks verrassend te noemen, want de basketballwereld vraagt zich al een paar jaar af, waarom Jochen Frons op het hoogste niveau mag fluiten.

En niet alleen in het veld werd geknoeid, ook daar buiten. Een gemiste vrije worp van Dimeo van der Horst werd als een treffer genoteerd en toen de stats-crew van Leiden commissaris Sander Faassen daarop wees, was het antwoord, dat ‘de jury een score had geconstateerd en dat hij die niet ging terugdraaien’ of woorden van gelijke strekking. Mede omdat Amsterdam zelf geen statistieken bijhield…

Als ooit een commissaris (van de Koningin, zoals hij door de Leidse microfonist steevast wordt genoemd) heeft aangetoond, dat zijn functie totaal overbodig is, dan was het wel Faassen zaterdag. De taak van de NBB-functionarissen is de arbiters te ondersteunen, maar áls er dan een keer iets gebeurt, geven ze niet thuis. Zaterdag was bepaald niet de eerste keer.

Op deze manier kwam er een ruststand op het scorebord van 31-28 en had ‘Leiden’ vermoedelijk de wereldprimeur van de eerste basketballscore, die niet door een speler werd gemaakt… Nu deed dat ene puntje er uiteindelijk niet toe, omdat ZZ Leiden in de tweede helft een klasse beter was dan de Amsterdamse tegenstander. Maar stel je eens voor dat de wedstrijd close was gebleven…

Daar was nu geen sprake van, maar het zou de NBB sieren als de functie van de commissaris eindelijk eens inhoud zou krijgen. Zoals het nu is kunnen de clubs de aan de man betaalde vergoeding en reiskosten beter in hun zak houden.

De zo stroef lopende machine van ZZ Leiden, bij wie nieuwkomer Marquise Simmons in de basis stond en al na 14 seconden zijn eerste score voor Leiden liet aantekenen, begon in de tweede helft te draaien en binnen een paar minuten zette de thuisploeg een 10-0 run neer, waarmee de wedstrijd feite al voorbij was.

ZZ Leiden deed dat vrijwel geheel op zijn Nederlands, want Cashmere Wright bleef lang op de bank door zijn drie fouten in de eerste helft en Marquise Simmons had kennelijk iets te fanatiek getraind en kreeg krampverschijnselen, die zijn speeltijd beperkten.

Maar ZZ Leiden heeft meer in huis. Zelfs meer dan de gekende Nederlandse kernspelers. Niet voor niets is het onder-24 team de trotse lijstaanvoerder van de Dutch Talent League. Floris Versteeg met name ontwikkelt zich goed, krijgt ook de kans van coach Eddy Casteels en beloonde dat vertrouwen van de Belg met liefst 18 punten, waarmee hij de andere spelers in de dubbele cijfers (Worthy de Jong 11 en Rogier Jansen 10) ruim achter zich hield.

Versteeg was van korte afstand foutloos (4 op 4) en knalde drie van zijn vijf driepunters (een specialiteit van hem) raak. Hij was daarmee de ster aan de tamelijk donkere hemel, die pas tegen het einde van de wedstrijd wat beter verlicht werd. Amsterdam-coach Patrick Faydherbe had toen de handdoek al in de ring gegooid en zijn beste spelers naar de kant gehaald ten faveure van het mannen, die tot dan een houten kont hadden gekregen van het zitten op de bank.

Casteels haalde ook zijn kern naar de kant. Versteeg kon daardoor een paar keer scoren, Jan Driessen gooide er een knappe driepunter in en Bas Nelemans mikte twee keer raak vanaf de vrije worplijn. Daarmee kwamen punten te staan achter negen van de elf spelers, die in actie kwamen. Alleen achter de namen van Cashmere Wright en Siem Willems bleef de nul staan. En achter die van de commissaris natuurlijk: nul op één…

ZZ Leiden – Apollo Amsterdam 76-50 (15-13, 16-15, 20-10 en 25-12).
Scores Leiden: Versteeg 18, De Jong 11 (6 rebounds), Jansen 10 (4 assists), Koenis 9 (12 rebounds, 5 balverlies), Kherrazi 8, Van der List 7, Driessen 6, Simmons 5 en Nelemans 2. Topscorers Amsterdam: Van Schaik 10 en Van der Horst 10.

Tekst: Jan van der Nat (TSL)
Op de foto van Richard Koolen: topscorer Floris Versteeg

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.