Nieuwsbericht

ZZ te sterk voor koploper

In een wedstrijd tussen twee gehandicapte ploegen diende Zorg en Zekerheid Leiden koploper Landstede Basketbal de tweede nederlaag van het seizoen toe. In een goed gevulde en sfeervolle Vijf Meihal werd het 67-55 voor de Leidse formatie.

Waar Landstede Basketbal het zonder de Amerikaan Grant Gibbs (griep) en de van blessures terugkerende Craig Osaikhwuwuomwan en Kenrick Zondervan moest stellen, daar moest Zorg en Zekerheid Leiden aantreden zonder Thomas Koenis (griep en oorontsteking). Cashmere Wright was, zoals verwacht nog niet speelgerechtigd.

Het eerste kwart was er eentje om snel te vergeten. Er werd tegen zeer lage schotpercentages afgewerkt en de bal belandde vaak niet op de plek waar een medespeler stond. Het duurde zeven minuten voor Zorg en Zekerheid Leiden de eerste field goal verzilverde, een dunk van Floris Versteeg. Doordat Landstede het vizier al evenmin scherp had staan en Steve McWhorter al in de eerste rondgang vier keer balverlies leed en drie persoonlijke fouten ophaalde, bleef Zorg en Zekerheid Leiden bij. Het kwart werd dan ook afgesloten met een magere 9-9 score.

Halverwege de tweede periode sloeg Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van uitblinker Worthy de Jong (24 punten, 10 rebounds, 5 assists) een eerste gaatje. Van 13-13 werd het binnen drie minuten 25-15. Acht punten in deze 12-2 run kwamen op naam van de international te staan. Vier punten van de goed invallende Lenno Witteveen zorgden ervoor dat Landstede Basketbal de schade bij rust wist te beperken tot 32-21.

De thuisploeg kwam als beste uit de kleedkamer. Binnen anderhalve minuut werd de marge uitgebreid tot zeventien punten. Na een doordunk van Mohamed Kherrazi gaf het scorebord 38-21 aan. Halverwege het kwart was het verschil, mede dankzij vier punten op rij van Jan Driessen die voor de tweede keer op rij plaatsnam in de starting five, nog steeds zeventien punten: 45-28. De laatste vijf minuten van dit kwart waren duidelijk voor Landstede Basketbal. De ploeg van Eddy Casteels schoot te snel en daar profiteerden The Hammers van. Landstede eindigde met een 2-14 run, waardoor het bij 47-42 toch weer een wedstrijd leek te worden.

Landstede Basketbal opende het laatste kwart met drie opeenvolgende missers, waarna Rogier Jansen met een jumpertje en De Jong met een driepunter het verschil weer naar tien punten tilden: 52-42. Het verschil bleef zo rond de negen punten schommelen, totdat De Jong op vier minuten van het einde een steal op McWhorter pakte en meteen een assist gaf aan Versteeg die de break met een dunk afrondde. Deze knaller bracht het publiek opnieuw op de banken, terwijl De Jong met twee gebalde vuisten feest vierde op zijn eigen vrije worplijn. Na een nieuwe Zwolse time-out blokte Jeroen van der List aan de ene kant een lay-up van McWhorter, waarna de lange Gouwenaar - voor de wedstrijd nog uitgeroepen tot speler van de maand november - aan de andere kant een score met bonus verzilverde voor 64-50. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Versteeg bekroonde zijn goede optreden met een driepunter, waarna Tyson Hinz namens Landstede de eindstand op 67-55 bepaalde. Worthy de Jong was toen al lang naar de kant gehaald voor een terechte applauswissel.

Eddy Casteels beaamde na afloop dat zijn ploeg een moeilijke start kende. “Maar vanaf de start van het tweede kwart hebben we tot halverwege het derde kwart schitterend gespeeld en gebruik gemaakt van het feit dat Gibbs niet meespelde. Daarna is er dan toch weer verval. Dan geven we weer onmogelijke alley-oop passes of we gooien een bounce pass zo maar het veld uit”, zegt Casteels met een zuur gezicht.

Door de personele problemen moet Casteels vaker een beroep doen op Jan Driessen en Floris Versteeg. Dat betaalde zich vanavond uit. “Floris is onderweg, maar ik waak voor overmoed", waarschuwt Casteels. "Over Jan ben ik zeer tevreden. Hij is allround, heeft inzicht en geeft als starter dezelfde energie die hij vanaf de bank brengt. We zijn heel goed bezig met deze toptalenten en er zijn nog meer talenten in de maak.”

ZZ Leiden -Landstede 67-55 (9-9, 23-12, 15-21 en 20-13).
Scores Leiden: De Jong 24 (10 rebounds), Jansen 14, Van der List 10 (9 rebounds), Versteeg 7, Kherrazi 6 (10 rebounds), Driessen 4 en Averink 2. Topscorers Landstede: Jessey Voorn 18, Tyson Hinz 16.

Tekst: Martin Hoekstra/ZZ Leiden
Op de foto van Richard Koolen: Mohamed Kherrazi

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.