Nieuwsbericht

ZZ heeft geen probleem met Aris

Zonder de zieke Thomas Koenis heeft Zorg en Zekerheid Leiden weinig moeite gehad met Aris Leeuwarden. Vooral dankzij 31 punten van uitblinker Rogier Jansen won de Leidse formatie met 64-88.

Zorg en Zekerheid Leiden nam afgelopen week afscheid van de Amerikanen. Cashmere Wright, die vandaag was aangekomen, is nog niet speelgerechtigd. Thomas Koenis ontbrak vanwege griep vanavond ook in Leeuwarden. Toch bracht Zorg en Zekerheid Leiden een selectie van elf spelers op de been. Het team was namelijk aangevuld met de 17-jarige Marijn Ververs en de 21-jarige Sjors Bootsman. In totaal telde het team maar liefst zes spelers uit het DTL-team. Dit betekende dat Eddy Casteels slim moest wisselen en veelvuldig een beroep op Jan Driessen en Floris Versteeg moest doen. Driessen vertrok zelfs in de Leidse basis vijf.

Via Worthy de Jong en Rogier Jansen nam Zorg en Zekerheid Leiden meteen een voorsprong. Na drie minuten vluchtte Michael Schuurs bij een stand van 4-10 al in een time-out. Dit leverde even succes op, want via Josiah Heath en Javier Duren kwam Aris na vijf minuten op een 11-10 voorsprong. Jansen maakte daar hoogst persoonlijk. De schutter was vanavond op dreef. Voor rust had Jansen al zes driepunters binnen geschoten en in totaal 23 punten op zijn conto geschreven. Nadat Jan van der Kooij de Friezen met een driepunter naar 19-18 schoot, ging het in de laatste twee minuten opeens snel. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde het eerste kwart met een 0-10 run, vooral veroorzaakt door Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List die snelle breaks eenvoudig wisten af te ronden: 19-28.

Driessen opende het tweede kwart met vier punten op rij om het verschil boven de tien punten te brengen. Na vier minuten was de marge al opgelopen tot vijftien punten (22-37) en moest Schuurs zijn manschappen weer naar de zijlijn roepen. Aris Leeuwarden kwam nog één keer terug tot twaalf punten (30-42), maar daar bleef het qua scores voor de Friezen bij. Versteeg schoot en dunkte (twee keer) snel acht punten bijeen en ook Jansen knalde nog zijn zesde driepunter binnen, waardoor de wedstrijd bij rust al gespeeld was: 30-55.

Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde voor de rust enorm sterk en aanvallend gezien is het dan handig als iemand op schot is. Jansen schoot voor de pauze 8 uit 9, maar als team werd er ook afgerond tegen 62,2%. Bovendien had Zorg en Zekerheid Leiden al 21 assists uitgedeeld. Het liep in veel gevallen gesmeerd. Het zijn ook cijfers die vrij uitzonderlijk te noemen zijn. Die conclusie trok Casteels ook. “Die eerste helft was fantastisch. Als je het over perfectie hebt, dan hebben we dat in deze eerste helft zeker benaderd.”

Na de pauze liep het niet meer zo gesmeerd als in de eerste twintig minuten, maar Aris Leeuwarden kwam nooit meer in de buurt. Het minimale verschil was achttien punten (47-65) op één minuut van het einde van de derde periode. Vier punten van Jansen bepaalden vervolgens de stand op 47-69.

Jansen opende ook in het vierde kwart de score. Zijn lay-up op de break betekende ook zijn 31ste punt, een verbetering van zijn persoonlijk record bij Zorg en Zekerheid Leiden dat op 25 punten stond. Adeola Morren maakte zijn eerste minuten van dit seizoen. Ook Bas Nelemans kreeg in het laatste kwart nog de nodige minuten toebedeeld. Jeroen van der List, die weer finishte met een double double (17 punten en 13 rebounds), tekende voor de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden: 64-88.

Dat Zorg en Zekerheid Leiden in de tweede helft niet verder uitliep, was logisch. In de eerste drie kwarten maakte Casteels slechts gebruik van zeven spelers. Conditioneel is zo’n hoog spelniveau dan niet vol te houden. Het optreden van Versteeg deed de Belgische oefenmeester goed. “Floris is een talentvolle speler. Als hij zich aan de opdrachten houdt en geen gekke dingen doet, kan hij dat laten zien.”

Al met al een uitstekende generale repetitie voor de topper van aanstaande zaterdag. Dan komt koploper Landstede Basketbal naar Leiden toe.

Aris Leeuwarden - ZZ Leiden 64-88 (19-28, 11-27, 17-14 en17-19)
Scores ZZ Leiden:
Jansen 31 (8 assists), Van der List 17 (13 rebounds en 7 assists), De Jong 17 (8 rebounds), Kherrazi 9, Versteeg 8 en Driessen 6. Topscorers Aris: Duren 14 en O'Shea 13.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.