Nieuwsbericht

Eervolle nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het Europese toernooi. KRKA Novo Mesto besliste de wedstrijd pas in het vierde kwart: 78-86. Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu gaan richten op de competitie.

Ook al trad Novo Mesto aan zonder Jure Lalic en Ive Ivanov, toch leek het aanvankelijk een makkelijk avondje voor de bezoekende formatie te worden. Binnen drie minuten hadden de Slovenen een 4-10 voorsprong genomen. Maar aangevuurd door het luidruchtige publiek in de Vijf Meihal kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel terug in de wedstrijd en werd het nog een heet en aangenaam avondje. Eerst benutte Worthy de Jong drie vrije worpen, pal daarna knalde Floris Versteeg, die door het vertrek van DeRonn Scott meer minuten kreeg dan gebruikelijk, een driepunter binnen voor 10-10. Vooral dankzij Worthy de Jong (17 punten voor rust) en een aanvallend zeer actieve Thomas Koenis (10 punten voor rust) bleef Zorg en Zekerheid Leiden gelijk opspelen met Novo Mesto.

De Slovenen sloten het eerste kwart met een 23-25 voorsprong af. In de tweede periode opende Novo Mesto met twee driepunters op rij, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden in de achtervolging moest. Scores van Jan Driessen en Versteeg (uit een hi-low met Koenis) brachten de thuisploeg tot op twee punten: 39-41. De Jong zorgde na een score van de sterke Ziga Dimec via één vrije worp voor 40-43. Novo Mesto had de laatste aanval, maar Versteeg stak daar een stokje voor. In de buzzer zette De Jong met een haast onmogelijke driepunter Zorg en Zekerheid Leiden alsnog naast Novo Mesto: 43-43.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden het beste uit de kleedkamer. Via vijf punten van Rogier Jansen en een score met bonus van Jeroen van der List liep de thuisploeg weg naar een 51-45 voorsprong. Een time-out van Novo Mesto was het gevolg. Twee minuten later was het verschil teruggelopen naar één punt: 53-52. Nu was het de beurt aan Eddy Casteels om een time-out te nemen. En met succes. De Jong pakte op een eigen misser de aanvallende rebound en bezorgde de bal op een presenteerblaadje aan Van der List die snoeihard raak dunkte. In de laatste drie minuten kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de nodige vrije worpen, maar meer dan één uit twee zat er niet in. Het gemis aan de streep bood Novo Mesto de gelegenheid om de leiding heel even over te nemen. Van der List voorkwam dit met twee rake vrije worpen, waardoor het derde kwart werd afgesloten met een 61-60 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden, naar later zou blijken de laatste keer dat de thuisploeg voorstond.

Na vier minuten in het laatste kwart zette Koenis met een dunk 65-68 op het bord. Hierna viel Zorg en Zekerheid Leiden twee minuten stil. Novo Mesto profiteerde meteen en liep weg naar 65-75. De Jong doorbrak de scoreloze periode met een verwoestende linkshandige dunk. Zorg en Zekerheid Leiden leefde nog. Met nog drie minuten te gaan, schoot Erjon Kastrati met een driepunter via het bord, in de buzzer van de schotklok, raak voor 69-79. Game over, zou je zeggen. Maar niet voor de Leidse formatie die met nog 1.20 minuut te gaan terugkwam tot 75-79. De Jong had Zorg en Zekerheid Leiden zelfs nog dichterbij kunnen brengen, maar miste een moeilijke lay-up. Vanaf de lijn stelden de bezoekers de zege vervolgens veilig: 78-86.

Eddy Casteels toonde zich, ondanks de zesde opeenvolgende nederlaag in Europees verband, tevreden met het resultaat. “We speelden met louter Nederlandse spelers. Ik ben trots op deze ploeg. Dat we veel persoonlijke fouten kregen, was niet bepalend voor het resultaat. Het gaat dan om een gemiste lay-up, een misdunk, een rebound die we niet pakken. We gaan het team nu een beetje aanpassen en ons focussen op de competitie.”

Vladimir Anzulovic, de assistent-coach van KRKA Novo Mesto, sprak lovend over de Leidse formatie. “Het is lastig spelen hier. Leiden heeft een goede coach en goede spelers. Wij winnen omdat we meer gelijkwaardige wedstrijden spelen en vaker met druk om moeten gaan. Zorg en Zekerheid Leiden heeft niet veel spannende wedstrijden in de competitie en staat ook maar een enkele keer onder druk. Dat is het verschil.”

ZZ Leiden - KRKA Novo Mesto 78-86 (23-25, 20-187, 18-17, 17-26)
Scores Leiden: De Jong 25, Jansen 17 (4 assists), Koenis 17 (7 rebounds), Van der List 9 (9 rebounds), Versteeg 5, Kherrazi 3 (6 assists), Driessen 3. Topscorers KRKA: Dimec 18 en Tratnik 13.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Op de foto van Richard Koolen: topscorer Worthy de Jong

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.