Nieuwsbericht

ZZ Leiden krijgt basketballles

Het fysiek sterke Fraport Skyliners heeft Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk gemaakt dat er een groot verschil is tussen FIBA Europe Cup en de Dutch Basketball League. De Leidse formatie ging in eigen huis kansloos ten onder: 51-76.

Met Mohamed Kherrazi weer terug in de gelederen, kon Zorg en Zekerheid Leiden weer de vertrouwde startende vijf in het veld brengen. Het ongeslagen Fraport Skyliners kon in tegenstelling tot de eerste wedstrijd beschikken over de 2.11 meter lange Johannes Voigtmann. De Duitse international zorgde voor nog meer lengte en kracht onder de borden voor de Skyliners.

In de redelijk goed bezette en uitermate sfeervolle Vijf Meihal kon Zorg en Zekerheid Leiden de Duitsers aanvankelijk aardig weerwerk bieden. Dat was echter uiterlijke schijn, want Zorg en Zekerheid Leiden leefde van de driepunter. Jeroen van der List knalde er drie in en na een drietje van DeRonn Scott kwam de thuisploeg in de zevende minuut met 14-13 voor te staan. Twee bommetjes van Konstantin Klein en een van Jordan Theodore verder was er een gat geslagen. Met een fraaie actie vanuit de post beperkte Scott de schade na tien minuten tot zeven punten: 16-23.

In het tweede bedrijf bleef het verschil lange tijd op zeven punten steken. Bij de stand van 21-28 in de derde minuut rende Fraport Skyliners in één ruk door naar 21-38 (één minuut voor rust) en was de wedstrijd feitelijk al gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden had grote moeite om in de bucket te komen. De Leidse formatie ondernam voor rust meer driepunters dan tweepunters. Worthy de Jong vond bij zijn acht schotpogingen een deksel op de ring en beleefde een zeldzame ervaring, namelijk nul punten in een helft.

Ook in het derde kwart veranderde het spelbeeld niet. Fraport Skyliners wist in aanvallend opzicht de open man goed te vinden, terwijl de bucket opnieuw hermetisch afgesloten bleef. Het was ook wel tekenend dat Zorg en Zekerheid Leiden slechts twee vrije worpen in de hele wedstrijd toebedeeld kreeg. Het derde kwart eindigde dan ook bij 32-60.

In de laatste periode deed Zorg en Zekerheid Leiden het een stuk beter. Niet dat het nog een wedstrijd was, want daarvoor was de achterstand veel te groot, maar het kwart werd wel winnend afgesloten met 19-16. Dit was mede te danken aan driepunters van Eric Stutz en DeRonn Scott. Daarnaast scoorde De Jong zijn eerste punten om uiteindelijk nog op zes te finishen. Het Leidse publiek waardeerde de inspanningen van de spelers en bleef juichen en zingen. Uiteindelijk moest Zorg en Zekerheid Leiden genoegen nemen met een 51-76 nederlaag. Vooral in de afwerking troefden de Duitsers de Leidse formatie af: 57,1% tegen 36,4%.

“Fraport Skyliners speelde erg agressief”, meende Thomas Koenis. “Iedere fout van ons in de verdediging werd meteen genadeloos afgestraft. Zij waren ook in staat open schoten te creëren. Wij moeten de bal sneller laten gaan om dat ook te bereiken. We moeten leren spelen, zoals Fraport Skyliners vanavond liet zien.”

Gordon Herbert, de coach van Fraport Skyliners, zag tot zijn genoegen dat zijn gameplan had gewerkt. “We wilden voorkomen dat Van der List en Jansen driepunters konden schieten. In het geval van Van der List hebben we het in het eerste kwart niet goed gedaan. Daarnaast wilden we De Jong van begin af aan uit de wedstrijd houden. De Jong is een goede speler die veel dingen kan. Quantez Robertson heeft het verdedigend erg goed gedaan tegen De Jong. Als we deze drie spelers uit de wedstrijd konden houden, dan moesten we hier toch makkelijk kunnen winnen.”

 

Statistieken

ZZ Leiden - Fraport Skyliners 51-76 (16-23, 7-18, 9-19, 19-16)
Scores Leiden: Van der List 20, De Jong 6, Jansen 6, Scott 10, Stutz 3, Kherrazi 2, Koenis 2.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Foto Jeroen van der List: Richard Koolen

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.