Nieuwsbericht

Derde Europees verlies ZZ Leiden

Het is Zorg en Zekerheid Leiden ook in de derde uitwedstrijd op rij voor de FIBA Europe Cup niet gelukt om een overwinning te boeken. Twee grote runs van Krka Novo Mesto (21-2 en 22-3) waren voldoende om Zorg en Zekerheid Leiden op zij te zetten: 79-51.

Doordat Mohamed Kherrazi vanwege een achillespeesblessure niet inzetbaar was, koos Eddy Casteels voor een andere starting five. Naast vast waarden als Worthy de Jong, Thomas Koenis en Jeroen van der List, werden de eerste vijf aangevuld met Rogier Jansen en DeRonn Scott die zijn eerste officiële start maakte. Binnen twee minuten zag Casteels zich genoodzaakt om al een wissel in te brengen. Van der List was tegen zijn tweede fout opgelopen, waardoor Eric Stutz het plankier op werd gestuurd.

Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet verleiden tot een slechte start. Integendeel, halverwege het eerste kwart hadden de bezoekers mede door zeven punten van De Jong een 9-12 voorsprong genomen. Krka Novo Mesto bleef echter kalm doorspelen. Jure Lalic was onder de borden moeilijk af te stoppen. Daarnaast kreeg Dusan Katnic een onterechte score toebedeeld, terwijl duidelijk was dat Scott de fout op de nog dribbelende Katnic maakte. De Slovenen liepen via een 9-0 run door naar 18-12 en die marge van zes punten stond na de eerste tien minuten nog steeds op het bord: 24-18.

De eerste fase van het tweede kwart was wederom voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via scores van Stutz, Jan Driessen en Koenis was de ploeg na vier minuten teruggekomen tot 25-24. Tot hier en niet verder moet men in Novo Mesto hebben gedacht, want er volgde een 21-2 run door de thuisploeg. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er aanvallend even niet aan te pas, terwijl de Slovenen tot drie keer toe een and-1 verzilverden. De tweede and-1 van Ive Ivanov was het gevolg van balinname na een onsportieve fout van Driessen. Met andere woorden, een heuse zes punten aanval. De Jong benutte in de laatste minuut twee driepunters, waarvan de laatste in de buzzer. Daardoor bleef het verschil bij rust beperkt tot veertien punten. Opvallend was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden al vijftien persoonlijke fouten had gemaakt, die Novo Mesto veertien vrije worpen opleverden. De Slovenen hadden pas acht kruisjes achter hun naam staan, wat resulteerde in twee vrije worpen voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden trok het spel van de laatste minuut van de tweede periode door in het derde kwart. Door driepunters van Van der List en Scott was het opeens 46-38 (0-12 run) en leek er ondanks het rommelige spel toch nog wat mogelijk. Luka Lapornik antwoordde gepast met een driepunter. De Jong maakte er nog wel 49-40 van, maar daarna wist Zorg en Zekerheid Leiden in elf minuten slechts één veldscore (door een driepunter van De Jong werd het 60-43 aan het eind van het derde kwart) te noteren. Driessen brak met twee rake vrije worpen de ban na vier minuten in de laatste periode: 71-45. Tot aan de vrije worpen van Driessen had Novo Mesto een 22-3 tussensprint neergezet. Aan het eind stond er een duidelijke 79-51 nederlaag voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord.

Het gemis van Kherrazi was in de verdediging duidelijk merkbaar. Van der List stond heel snel in foutenlast, waardoor Casteels zowel Stutz als Bas Nelemans al in het eerste kwart moest inzetten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam verder niet door de verdediging van Novo Mesto heen. Van de 55 schoten werden er maar liefst 24 van buiten het driepuntsgebied genomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Leidse formatie slechts zes vrije worpen toebedeeld kreeg.

Is Zorg en Zekerheid Leiden al uitgeschakeld in de FIBA Europe Cup? In principe nog niet. Zorg en Zekerheid Leiden krijgt nog drie thuiswedstrijden. Win die drie wedstrijden en je zou nog door kunnen gaan als nummer twee of beste nummer drie. Dan zal Zorg en Zekerheid Leiden wel uit een ander vaatje moeten tappen. Het vaatje dat werd aangeslagen in de uitwedstrijd tegen Fraport Skyliners en de thuiswedstrijd tegen SPM Shoeters. Daarnaast is het van belang dat meer mensen aanvallend met dreiging gaan spelen en dat niet alles af moet hangen van de bevliegingen van Worthy de Jong, die met 22 punten bijna de helft van de punten maakte.

KRKA - ZZ Leiden 79-51 (24-18, 22-14, 14-11 en 19-8)
Scores Leiden: Worthy de Jong 22, DeRonn Scott 9, Thomas Koenis 6 (8 rebounds), Jan Driessen 6, Rogier Jansen 3 (4 assists), Jeroen van der List 3 en Eric Stutz 2. Topscorers Krka: Lalic 14 en Lapornik 12.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Op de archieffoto van Richard Koolen: Mohamed Kherrazi kon door een achillespeesblessure niet spelen.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.