Nieuwsbericht

Geen revanche voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden had zich zo graag willen revancheren voor de totaal mislukte trip naar Porto eerder deze week. Maar Donar bleek niet het medicijn. Leiden was te lang en te vaak niet bij de les en moest een, terechte, 77-66 nederlaag slikken in de MartiniPlaza waar Groningen er met de zege vandoor ging.

Leiden startte als vertrouwd met vijf Nederlanders. De ploegen wisselden drietjes uit via Ken Brown en Jeroen van der List, waarna Jason Dourisseau zich ook de wedstrijd in schoot met een bom. De drietjes bleken echter geen voorbode voor veel scores. De defensies sloten zich en zowel Donar als Zorg en Zekerheid werden onnauwkeuriger in de beginfase. Thomas Koenis dunkte lekker binnen tegen zijn oude team en via De Jong en Van der List werd het 6-10 in Leids voordeel. Oud-Leidenaar Yannick Franke antwoordde met een feilloze driepunter. Met een scherpe steal en dunk van De Jong als eindschot van het eerste kwart had Leiden licht voordeel bij 11-17.

In het tweede kwart ontliepen de ploegen elkaar eveneens weinig. DeRonn Scott ging zich met de score bemoeien en maakte 13-19. Donar liet Leiden in de MartiniPlaza echter niet weglopen en via een driepunter van Bas Veenstra werd het 18-19. Scott antwoordde met een prima score, iets dat hij de laatste weken nog niet al te veel liet zien. Via wederom Franke voor drie nivelleerde de score helemaal bij 23-23 en werd het als verwacht spannender. Bij 27-30, Koenis bekroonde een prima eerste helft met een ‘and-one’, mochten de gedeelde nummers één en twee naar de kleedkamer. Waar Donar het vooral vanachter de driepuntslijn zocht (5 op 9) en met een schamele 16 procent niet moest hebben van het geweld onder het bord, was dat bij Leiden andersom met slechts één rake driepunter.

Ook na de rust werd het niet veel beter, maar bleef het spannend. Via 33-33 werd het 40-39 door twee vrije worpen van Brown en Scott beantwoordde een driepunter van Sullivan. Toch liep Donar nog even weg richting kwart vier met een paar keer dom balverlies van Worthy de Jong. Franke pakte de cadeautjes uit en bij 55-48 sloot het derde kwart.

Leiden bleef daarna hard werken voor iedere bal en vooral verdedigend was het aardig wat de ploeg van Casteels liet zien aan het begin van het vierde kwart. Koenis dunkte hard de eerste score van de laatste tien minuten binnen en DeRonn Scott frommelde een bal knap binnen, waar Dourisseau aan de andere kant antwoordde met een drietje. Tijd om daarvan te genieten had de thuisploeg niet, na een ijzersterke score met bonus van Kherrazi die weer prima stond te beuken. Hij maakte er 61-59 van en zo bleef het als zo vaak bloedstollend spannend. Will Sullivan deelde op zijn beurt een mokerslag uit met een rake bom.

Casteels greep in en bracht Jansen terug voor De Jong, die een sloot aan balverlies leed in het laatste kwart. Zorg en Zekerheid Leiden moest daarop even passen en bracht Bekkering naar de vrije worplijn. Hij raakte eenmaal voor 65-59. Donar had zijn zaakjes op dat moment prima voor elkaar en scoorde via Dourisseau en Brown die profiteerden van totale wanorde in de Leidse aanval. De ene na de andere bal werd weggegooid en de woedende Casteels haalde zijn team nog maar eens naar de kant na de zesde turnover van De Jong. Met nog iets minder dan vijf minuten te gaan was het 69-59 en leek het een moeilijk verhaal te worden voor Leiden. Ook aanvallende rebounds vielen niet meer in Leids voordeel.

Maar Leiden toonde veerkracht. Driepunters van Jansen en Van der List brachten de bezoekers toch weer terug in de wedstrijd, alvorens Bekkering de trekker overhaalde voor 71-64. Van der List produceerde daarop een pudding, tot groot plezier van de Groningse fans. Ook Jansen zag zijn inzet net uit de ring draaien en Sullivan bracht Donar in veilige haven. Van der List en Jansen zagen hun pogingen opnieuw niet beloond en het geloof was er wel uit. Zeker toen Bekkering het verschil boven de tien punten bracht, was het wel gedaan met de lamgeslagen Leidse ploeg.

Met 24 turnovers had Leiden de nederlaag eerlijkheidshalve totaal aan zichzelf te wijten. Groningen speelde zeker niet zijn beste basketball, maar profiteerde wel van de kansen die het kreeg. Met tien rake driepunters was de zege na een vaak rommelig duel terecht en moet Leiden na de oorveeg in Porto nu ook in de competitie even pas op de plaats maken tegen een gretiger en doortastender Groningen.

Donar-ZZ Leiden 77-66 (11-17, 16-13, 28-18, 22-18)
Scores Leiden: DeRonn Scott 16 (8 rebounds), Thomas Koenis 14 (8 rebounds), Worthy de Jong 10 (8 assists), Jeroen van der List 10, Mohamed Kherrazi 8, Rogier Jansen 7 en Kasper Averink 1.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Op de foto van Richard Koolen: DeRonn Scott speelde eindelijk een goede wedstrijd vcoor ZZ Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.