Nieuwsbericht

Flink pak slaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede uitwedstrijd voor de FIBA Europe Cup verloren. FC Porto, Europees gezien geen hoogvlieger, was met 77-51 veel te sterk voor de Leidse formatie.

Op de eerste vier minuten na heeft een overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden er geen moment in gezeten. Het is een bekend gegeven dat de Portugezen graag driepunters loslaten. Het was tekenend dat de eerste Portugese score, van international José Silva, al meteen een driepunter. Een aanval later werd Silva gefould op een driepunter. Maar de grootste moeite had Zorg en Zekerheid Leiden met de 21-jarige Pedro Bastos, die drie driepunters op rij verzilverde. Hierdoor liep FC Porto van 7-6 meteen weg naar 16-10. Bastos pakte daarna een drive voor 18-10 en weg waren de Portugezen. Mede dankzij vijf keer balverlies van de bezoekende formatie sloten de Portugezen het eerste kwart af met een 26-14 voorsprong.

Op papier is FC Porto stukken minder dan Fraport Skyliners, een ploeg waartegen Zorg en Zekerheid Leiden het juist goed deed. De gedachte dat hier wel eens punten gehaald zouden kunnen worden, was dan ook niet vreemd. Maar in het vervolg van de wedstrijd kon de ploeg van Eddy Casteels daar geen enkele aanspraak op maken. Aanvallend liep het niet lekker, terwijl het in verdedigend opzicht nauwelijks beter ging. De Leidse verdediging, die de laatste twee wedstrijden toch zo goed had gefunctioneerd, was vanavond niet te zien. Halverwege het tweede kwart was Zorg en Zekerheid Leiden al gedubbeld: 38-19. Via de altijd hard werkende Mohamed Kherrazi en enkele inside acties van Jeroen van der List wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade bij rust nog te beperken tot veertien punten: 45-31.

Na één minuut in het derde kwart bracht Van der List het verschil terug tot dertien punten (46-33), maar daarna werd Zorg en Zekerheid Leiden ruim vijf minuten van het veld gespeeld. Het was ook de fase waarin Van der List en Kherrazi tegen technische fouten opliepen. Zelfs twee time-outs vlak achter elkaar van Eddy Casteels konden Zorg en Zekerheid Leiden niet op het juiste spoor krijgen. Met nog iets meer dan drie minuten te spelen, tekende Worthy de Jong met een tip-in voor de tweede score van de Leidse formatie in dit kwart. FC Porto had het gat inmiddels al over de dertig punten getild: 66-35.

Dat Eddy Casteels niet tevreden is over de Amerikanen DeRonn Scott en Eric Stutz werd wel heel duidelijk gemaakt toen Casteels in het derde kwart Bas Nelemans binnen de lijnen bracht. Beide Amerikanen kwamen na de pauze niet meer binnen de lijnen.

FC Porto had daar natuurlijk geen boodschap aan. De Portugezen gingen in de matig bezette sporthal nog even door. Na iets meer dan drie minuten werd het grootste verschil genoteerd: 73-39. Coach Moncho Lopez liet wat bankspelers minuten maken. Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde daar nog enigszins van door het kwart met 11-14 winnend af te sluiten, maar dat mocht niet gezien worden als een doekje voor het bloeden. Daarvoor is de 77-51 nederlaag veel te fors.

FC Porto-ZZ Leiden 77-51 (26-14, 19-17, 21-6 en 11-14).
Scores Leiden: Worthy de Jong 14 (9 rebounds, 3 steals), Jeroen van der List 10, Thomas Koenis 10 (9 rebounds, 3 steals), Mohamed Kherrazi 8, Rogier Jansen 3, Jan Driessen 2, Kasper Averink 0, DeRonn Scott 0. Topscorers Porto: Pedro Bastos 18 en Jose de Silva 11.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Archieffoto Richard Koolen: Thomas Koenis, 10 punten  9 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.