Nieuwsbericht

ZZ Leiden doet plicht in Weert

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond in Weert gedaan wat het moest doen om in de race te blijven voor de vierde plaats. Er werd met 72-91 gewonnen van Maxxcom BSW. One down, two to go!

De ploeg heeft nog twee duels voor de boeg: donderdag in Wijchen tegen Matrixx Magixx en zaterdag thuis (20:00 uur) tegen Landstede Zwolle. Gezien het verdere programma moet Leiden die twee wedstrijden winnen. Lukt dat dat eindigt ZZ als vierde en heeft het in de eerste ronde van de play-offs thuisvoordeel tegen Landstede. Dat wil zeggen dat de eerste en (indien nodig) de derde wedstrijd dan in de Vijf Meihal worden gespeeld.

Dat lijkt een mogelijkheid te bieden om de halve finales te bereiken. Daarin zal het dan tot een confrontatie komen met GasTerra Flames, de nummer één van het reguliere seizoen en de grote favoriet om de nationale titel van ZZ Leiden over te nemen. Als de nummer één hebben de Groningers dan het thuisvoordeel in de best-of-five.

Bijna drie kwarten lang was er in Weert sprake van een gelijk opgaande strijd. Tegen het einde van het derde kwart echter plaatste Leiden een tussensprint en kon daardoor met een voorsprong van tien punten (54-64) aan het laatste deel beginnen. BSW had toern geen kracht meer over, waardoor het verschil snel opliep en uiteindelijk 19 punten bedroeg.

Dat ruime verschil zat er aanvankelijk niet in. Al vele malen eerder bleek dit seizoen, dat ZZ Leiden in grote delen van wedstrijden tegen laagvliegers zich in eerste instantie niet druk maakt. Zorgen dat je een kleine voorsprong pakt of niet te ver achter komt te staan lijkt het devies, vaak tot ergernis van coach Toon van Helfteren en (zeker thuis) van de fans.

Maar ja, de ploeg weet ook dat wedstrrijden tegen zwakke ploegen als Weert gewoon gewonnen worden als je op tijd de ogen opent. Vandaar dat ZZ Leiden zich geen zorgen maakte als er een gaatje kwam in het voordeel van de Limburgse ploeg, die dit seizoen speelde zonder Amerikanen omdat er gewoon geen geld was. Hoe de situatie voor de toekomst is, is de vraag.

Maxxcom BSW mocht dus af en toe een kleine voorsprong hebben, maar het gaatje werd nooit groter dan zes punten en werd zo nodig onmiddellijk gerepareerd. Misschien is er door de mannen van coach Niels Vorenhout even gedacht aan een verrassing, maar die gedachte werd tegen het einde van het derde kwart de kop ingedrukt. Van 54-56 ging het naar 54-64 en daarmee zat er eigenlijk al een strik om deze wedstrijd.

Weert - Leiden 72-91 (16-17, 22-24, 16-23 en 18-27)
Scores Leiden: Josh Duinker 22, DeJuan Wright 15, Worthy de Jong 12 (6 assists), Kasper Averink 11 (3 driepunters), Sean Cunningham 11, Kevin Thompson 10 (7 rebounds), Mike Schachtner 8 en Whit Holcom-Faye 2. Topscorers Weert: Kenneth van Kempen 16 en Roman Grogorjev 14.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.