Nieuwsbericht

ZZ Leiden klopt eindelijk Den Bosch

Eindelijk! Na bijna drie jaar slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er weer een keer in om van aartsrivaal SPM Shoeters Den Bosch te winnen. 68-58 was een indrukwekkende eindstand na op de kop af 1009 dagen geen competitiewedstrijd te hebben gewonnen van de ploeg uit de Brabantse hoofdstad. Winnen van Den Bosch is voor ZZ Leiden sowieso een redelijk bijzondere prestatie. Dit was sinds de terugkeer van Leiden in de eredivisie de 53ste confrontatie (competitie, playoffs, beker, supercup) en daarvan won Leiden er slechts zeventien. Het was ook pas de negende overwinning op Den Bosch in de Vijf Meihal, eenzelfde aantal als in Den Bosch overigens.

Het was een zeer bijzondere uitvoering van deze ‘Klassieker’, want beide ploegen zetten dit seizoen in op de ontwikkeling van Nederlands talent. Een verheugende ontwikkeling, want ploegen volproppen met Amerikanen en andere buitenlanders, levert uiteindelijk weinig op. Je wordt misschien dan Nederlands kampioen, maar de waarde daarvan is beperkt en vluchtig als gas. Tegenover de werkwijze in Leiden (slechts twee Amerikanen en voorlopig ook nog in een bijrol) en Den Bosch (alleen de Canadese Serviër Dejan Kravic) staat bijvoorbeeld de aanpak van Donar. In Groningen spelen vier Amerikanen en drie spelers uit Amerika en Canada (Dourisseau, Cunningham en Bekkering), die alleen maar naar Nederland zijn gekomen om professioneel te basketballen en dus – in weerwil van hun Nederlandse paspoort – eigenlijk als buitenlanders moeten worden beschouwd. Het is een keuze, maar niet de juiste.

Terug naar het duel tussen de twee andere topploegen van de laatste jaren, die wel de lef hebben om een andere koers te gaan varen. Misschien leidt dat niet tot een titel of een nationale beker, maar wél tot een nieuwe stap in de herrijzenis van het Nederlandse basketball. Het werd een meeslepend duel, dat over het geheel genomen niet geweldig was, maar heerlijke momenten in zich had, waar de bomvolle Vijf Meihal van genoot.

Tot iets meer dan twee minuten van het einde was met geen mogelijkheid te zeggen, wie er zou gaan winnen. Beide ploegen hadden tot dat moment een maximale voorsprong gehad van zeven punten. SPM halverwege het tweede kwart bij 22-29 en ZZ Leiden in het begin van het vierde kwart bij 51-44. Maar in een sport als basketball zijn dat te verwaarlozen verschillen. Een paar scores en het is weer gelijk. Zoals ook nu gebeurde. Het werd respectievelijk 33-33 en 56-56…

Het was dus spannend en bij vlagen heerlijk om naar te kijken. Naar de twee driepunters waarmee Worthy de Jong het bal opende bijvoorbeeld en de drie andere bommen van de beste speler aan Leidse zijde. Maar ook de twee driepunters van DeRonn Scott waren lekker en helemaal die van Jeroen van der List, diep in het vierde kwart, omdat hij daarmee een oliedomme fout wegpoetste. Hij maakte die fout op Dejan Kravic, de nieuwe motor in de ploeg van Den Bosch.

De in Canada opgegroeide Servische center was scorend (16) en reboundend (12) de absolute leider van de Bossche ploeg. Die punten maakte hij overigens in drie kwarten, want in de eerste tien minuten werd hij uitstekend onder het bord weg gehouden en bovendien bleek hij in de eerste helft zijn vrije worpen niet te kunnen maken (0 uit 5). Nu mag één man best scoren, als je dan de rest maar aanpakt. En dat deed ZZ Leiden redelijk. Kees Akerboom, schutter toch van beroep, kwam niet verder dan tien punten en slechts één driepunter. Arvin Slager, die de Vijf Meihal als zijn broekzak kent natuurlijk, maakte vijftien punten.

Maar het totaal van SPM Shoeters bleef dus steken op 58 punten en dat was al voor de derde keer in dit pas vier duels oude seizoen dat Leiden de tegenstander niet voorbij de zestig punten liet komen. Je hoort Toon van Helfteren in Delft bijna goedkeurend grommen…

De hoofdrol aan Leidse zijde mocht dan voor Worthy de Jong zijn met zijn vijf rake driepunters en 22 punten in totaal, een mooi optreden was er zeker ook voor Mohamed Kherrazi, die zijn bijna bovennormale inzet bekroonde met veertien punten, acht rebounds en zes assists. Kers op zijn taart was het blok op Kravic, vlak voor tijd. Toen had net Jeroen van der List met zijn tweede driepunter de wedstrijd in het slot gegooid. De lange Gouwenaar toonde eindelijk eens aan dat hij een factor kan zijn in de rebound. Hij pakte elf verdedigende terugkaatsers en was defensief dus belangrijk. Met zijn al genoemde driepunter na zijn fout op Kravic en een heerlijke assist op Worthy de Jong was hij de man, die ZZ Leiden in het spoor zette van de overwinning. De overwinning op Den Bosch. Na 1009 dagen…

Veel mooie dingen dus, zaterdag in de Vijf Meihal. Of…? Nou, er liepen drie mannen rond in oranje shirts en zwarte broeken, die waren aangesteld als scheidsrechter. Dat is hun hobby en bijbaan. Dan mag je verwachten dat ze het goed invullen, maar het tegendeel was waar. De heren Zegwaard, Van der Sluis en Corvers waren een drama, een smet op een heel leuke wedstrijd. Het aantal belachelijke calls (of juist niet) waren niet op twee handen te tellen. ZZ Leiden heeft een groep aankomende arbiters uitgenodigd voor de eerste Europese wedstrijd in Leiden. Het trio van zaterdag zou er verstandig aan doen ook te komen kijken naar internationale collega’s. Je weet nooit of je er iets van opsteekt…

ZZ Leiden - SPM Den Bosch 68-58 (14-14, 17-19, 18-11 en 19-14)
Scores Leiden:
Worthy de Jong 22 (5 driepunters), Mohamed Kherrazi 14 (8 rebounds, 6 assists), DeRonn Scott 10, Jeroen van der List 10 (11 rebounds), Rogier Jansen 6, Thomas Koenis 4 en Eric Stutz 2. Topscorers Den Bosch: Dejan Kravic 16 (12 rebounds) en Arvin Slagter 15.

Tekst: Jan van der Nat/Topsport Leiden
Op de foto van Richard Koolen: de drie beste spelers van ZZ Leiden zaterdag. V.l.n.r. Worthy de Jong (vijf driepunters), Jeroen van der List (10 punten, 11 rebounds) en Mohamed Kherrrazi (14 punten, 8 rebounds en 6 assists).

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.