Nieuwsbericht

ZZ Leiden sterk in Frankfurt

Fraport Skyliners, vorig jaar nog halve finalist in de EuroChallenge, is de grote favoriet in Poule G van de FIBA Europe Cup. Zorg en Zekerheid Leiden trok zich daar weinig van aan en bood de Duitsers goed partij. In de slotfase drong Zorg en Zekerheid Leiden aan, maar wist de winst net niet te grijpen: 63-58.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt in het toernooi om de FIBA Europe Cup drie uitwedstrijden op rij. Pas daarna volgen de thuiswedstrijden. Het is zaak om in de uitwedstrijden niet ruim te verliezen en indien mogelijk een overwinning mee te pakken, zodat in de thuisduels een plaats bij de laatst 32 veroverd kan worden. Ook tegen de grote favoriet Fraport Skyliners, dat zonder de geblesseerde Johannes Voigtmann aantrad, had Zorg en Zekerheid Leiden winstkansen. Zeker toen de Leidse ploeg op twee minuten van het einde was teruggekomen tot 58-56. Turnovers deden juist in de fase de ploeg van Eddy Casteels de das om.

Zorg en Zekerheid Leiden houdt er dit jaar een iets andere filosofie op na. In het eerste jaar onder Eddy Casteels was het vooral rennen, vliegen en draven. Dat leverde veel leuke acties op, maar in de halfcourt sets had de ploeg het tegen de topploegen Donar en SPM Shoeters vaak te moeilijk. Dit seizoen staat de verdediging weer hoog in het vaandel geschreven. Met als gevolg een lage score tegen de Fraport Skyliners.

In de eerste helft in Frankfurt is het verschil nooit boven vijf punten geweest. Tegen het einde van het eerste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden zelfs op een voorsprong van drie punten te staan. Dit was vooral te danken aan het scorende werk van Worthy de Jong en Jeroen van der List. Beide spelers hadden al zeven punten op hun naam staan.

In het tweede kwart is het de Duitse international Konstantin Klein die met twee opeenvolgende driepunters de Duitsers de Leidse voorsprong van 13-18 omdraaide naar 19-18. Met behulp van de Amerikanen Mike Morrison en Jordan Theodore sloten de Fraport Skyliners de eerste helft met een 31-28 voorsprong af. De Jong (12) en Van der List (11) waren op dat moment goed voor 23 van de 28 Leidse punten.

Na de pauze zorgde De Jong met drie vrije worpen nog één keer voor een gelijke stand: 33-33. Rogier Jansen gaf halverwege het kwart een uitstekende alley-oop pass op Van der List die geen problemen had de bal raak te dunken voor 38-37. Daarna plaatste Fraport Skyliners een snelle run naar 46-37 door een and-1 en een driepunter van Aaron Doornekamp. Zorg en Zekerheid Leiden kroop door scores van De Jong en Eric Stutz nog even dichterbij, maar moest het kwart met een 53-45 achterstand afsluiten.

In het slotkwart hield Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging goed gesloten. In de rebound deed de Leidse ploeg nauwelijks onder voor de Duitsers (32 om 35). Op twee minuten van het einde reageerde Thomas Koenis attent op een airball van De Jong: 58-56. Na een score van de Duitse topscorer Mike Morrison (17 punten) kreeg Zorg en Zekerheid Leiden twee kansen om weer op twee punten te komen, maar beide aanvallen mondden uit in balverlies van De Jong en Koenis. Vrije worpen van Doornekamp en Jansen zorgden uiteindelijk voor een 63-58 eindstand. De Jong (22) en Van der List (15) zijn aan het einde samen goed voor 37 punten.

Qua schotpercentages deed Zorg en Zekerheid Leiden het met 41,5% beter dan de Duitsers (33,9%). Breekpunten waren de turnovers (19 om 14) en de vrije worpen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam wel aan 100%, maar kreeg slechts negen keer de kans om vrij aan te leggen. Fraport Skyliners eindigde op 24 vrije worpen en was 19 keer succesvol.

"Alles wat we konden doen, hebben we gedaan. Behalve één ding, namelijk winnen", stelde coach Eddy Casteels na afloop. "We zijn ervoor gegaan, hadden ook een goede avond, maar misten een paar makkelijke schoten. Ik geef er echter eerder de voorkeur aan om te zeggen dat het door de verdediging van de tegenstander kwam dan dat ik naar allerlei excuses ga zoeken."

"Het was op veel fronten een stuk beter dan afgelopen zondag tegen Landstede, zeker verdedigend en qua intensiteit", voegde assistent-coach Richard den Os toe. "Fraport Skyliners is een goede ploeg, maar we zaten heel dichtbij en dat is knap. Jammer dat we niet weten te winnen, maar dit geeft wel weer vertrouwen."

Fraport Skyliners-ZZ Leiden 63-58 (13-16, 18-12, 22-17, 10-13)
Scores Leiden: Worthy de Jong 22, Jeroen van der List 15 (7 rebounds), Thomnas Koenis 6 (7 rebounds), Rogier Jansen 5, Mohamed Kherrazi 4, Eric Stutz 2, DeRonn Scott 2 en Kasper Averink 2. Topsorers Frankfurt: Michael Morrison 17 en Konstantin Klein 14.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Foto Worthy de Jong: Mike van Bemmelen

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.