Nieuwsbericht

ZZ heeft geen probleem met Aris

Zorg en Zekerheid Leiden is in het nieuwe seizoen soepel uit de startblokken gekomen. Na de simpele overwinning in Rotterdam vorige week, was Aris Leeuwarden slechts figurant op het openingsbal in de Vijf Meihal. De Friese ploeg werd met een 91-60 nederlaag naar huis gestuurd. ZZ Leiden kende een kleine inzinking aan het begin van het tweede kwart, maar bepaalde verder wat er, zoals coach Eddy Casteels het in sappig Vlaamse zegt, het terrein gebeurde.

Een nieuw seizoen, een nieuw ‘geluid’, zou je kunnen stellen. In allerlei opzichten waren er nieuwe, opvallende zaken waar te nemen. Kersverse supergrote portretten van de spelers aan de wand, die pas een paar uur voor aanvang waren opgehangen, bijvoorbeeld. En er is een nieuwe mascotte. Birdie heeft afscheid genomen en is vervangen door Tee, een dinosaurus. Geen toeval natuurlijk, want ZZ Leiden heeft een stevige band met Cultuurstad Leiden en dus ook met Naturalis, dat over twee jaar als enig museum buiten de Verenigde Staten een skelet van een Tyrannosaurus Rex in huis zal hebben..

Niet alleen cultuur, maar ook maatschappelijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel van de Leidse basketballclub. Daarom waren er 120 asielzoekers uitgenodigd, die eerst hun tijdelijk onderkomen in de Drie Oktoberhal hadden en nu in de Oegstgeester sporthal De Cuyl verblijven. Over de integratie hoeft men zich geen zorgen te maken, want hoewel ze de context niet zullen hebben begrepen, stonden ze keurig op, omdat ze ‘voor Leiden’ waren…

Maar de randverschijnselen mogen dan aardig en belangrijk zijn, het gaat natuurlijk om wat er op het veld gebeurt. Er staat een vernieuwde ploeg met slechts twee Amerikanen, omdat ZZ Leiden en een paar andere clubs eindelijk inzien, dat een ploeg volpompen met huurlingen uit de VS geen toekomst biedt. Aris Leeuwarden is nog lang niet zover. Er lopen een paar Nederlandse spelers rond, maar die zijn van gemiddelde kwaliteit of nog heel jong en misschien talentvol. De Amerikanen in de Leeuwarder ploeg zijn van het niveau dertien in een dozijn en zullen geen plaats verdienen in de geschiedenisboeken van het Nederlandse basketball.

Leiden heeft gekozen voor een andere aanpak. Twee Amerikanen ter ondersteuning van een sterke Nederlandse ploeg moeten voldoende zijn om weer mee te doen om de prijzen. Twee Amerikanen die vooralsnog ‘van de bank’ komen, want Casteels koos – net als een week eerder in Rotterdam – voor een volledig Nederlands startend vijftal: Averink, De Jong, Kherrazi (de nieuwe aanvoerder), Van der List en Koenis.

Veel speeltijd voor Nederlanders en aanvullende hulp van Amerikanen lijkt het credo. Beter verdedigen ook, want daar schortte het vorig seizoen nog wel eens aan. Dat deed soms pijn aan de ogen, vooral bij degenen die (terecht) fan waren van ‘The Master of Defense’ Toon van Helfteren, de voorganger van Casteels.

De Belg lijkt een switch te hebben gemaakt en hamert op het dichttimmeren van de weg naar de basket voor de tegenstander. De eerste cijfers wijzen in de juiste richting. Zowel Rotterdam als Leeuwarden kwam niet verder dan zestig punten en dat is zelfs tien punten minder dan het heilige maximum van Van Helfteren, die altijd stelde dat als je de tegenstander onder de zeventig kunt houden, je altijd moet kunnen winnen.

Nu zijn Rotterdam en Leeuwarden nog geen echte maatstaf, maar verdedigen is verdedigen. Benieuwd hoe dat gaat als de ‘echte’ ploegen tegenover Leiden komen te staan, te beginnen met nog deze maand Zwolle uit en Den Bosch thuis , onderbroken door de eerste Europese wedstrijd tegen Fraport Skyliners in Duitsland.

Zoals gezegd had ZZ Leiden geen moeilijke avond. Na tien minuten was het al 26-12. Wat dat betreft geen problemen dus. Wél echter voor de jonge Jan Driessen, die onopzettelijk een klap in het gezicht kreeg van Javier Duren en groggy op de het parket bleef liggen. Hij werd duizelig afgevoerd. De schade viel mee. Zondag moest hij het duel van het U24-team in de Dutch Talent League aan zich voorbij laten gaan, omdat hij nog wat hoofdpijn had. Daarnaast had zijn linkeroog een wat ongebruikelijke kleur.  en medisch onderzoek zal moeten uitwijzen of hij wellicht een lichte hersenschudding heeft. Het zit de Noordwijker niet mee, want in de laatste oefenwedstrijd in Zwolle liep hij al een gescheurde bovenlip op.

Zorg en Zekerheid Leiden was daarna even van slag en dat bood Aris de gelegenheid van veertien punten terug te komen tot zes. Het kleine beetje hoop dat zich toen wellicht toegang verschafte in de Fries/Amerikaanse harten, werd snel de grond in geboord via onder andere driepunters van Rogier Jansen (2) en Worthy de Jong. Het verschil liep daardoor op tot negentien punten bij de rust: 49-30. Opvallend waren de vrije worpen van ZZ Leiden: 13 op 15 in die eerste helft, een ‘on-Leidse’ prestatie, die na de rust een vervolg kreeg met 5 op 5.

DeRonn Scott opende de tweede helft met een lekkere dunk en daarna gingen bij Aris de lichten uit. Met een kwart van 24-10 werd duidelijk gemaakt dat er niets te halen was voor de Leeuwarder ploeg onder leiding van Michael Schuurs, de vroegere coach van Magixx.

Het publiek vroeg om ‘honderd’, maar Casteels en zijn mannen vonden het wel goed zo, gunden Aris de kwartwinst in het laatste deel (18-20) en de coach gaf Siem Willems en Floris Versteeg nog even de kans de spieren te activeren. Kasper Averink, die met bijna 28 minuten eindelijk de speeltijd kreeg waar hij zo lang op had zitten wachten, sloot de Leidse productie in stijl af met een driepunter: 91-60.

ZZ Leiden-Aris Leeuwarden 91-60 (26-12, 23-18, 24-10 en 18-20).
Scores Leiden: Worthy de Jong 17 (7 reb, 5 ast), Eric Stutz 13, DeRonn Scott 12 (5 ast), Rogier Jansen 11, Jeroen van der List 11, Kasper Averink 9, Mohamed Kherrazi 7 (7 reb, 6 steals), Thomas Koenis 7, Jan Driessen 4. Topscorers Leeuwarden: Javier Duren 17, Quincy Treffers 11 en Josiah Heath 11.

Tekst: Jan van der Nat
Foto: Richard Koolen. Op de foto: Thomas Koenis op weg naar twee punten voor ZZ Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.