Nieuwsbericht

ZZ Leiden opent met winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de competitie met een overwinning begonnen. In Rotterdam werd Challenge Sports Rotterdam met 60-79 verslagen. De basis voor de zege werd al aan het begin van het tweede kwart gelegd.

Eddy Casteels opende de wedstrijd met een volledig Nederlandse startende vijf: Kasper Averink, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Thomas Koenis. Als het al eens een keer gebeurd is om met een volledig Nederlands team in de competitie te starten, dan is dat lang geleden. Misschien moet je zelfs wel teruggaan naar het laatste sponsorloze jaar van BS Leiden in de eredivisie, het seizoen 1985/1986 toen er geen Amerikanen onder contract stonden.

Via drietjes van Worthy de Jong en Kasper Averink nam Zorg en Zekerheid Leiden, dat aangemoedigd werd door veel meegereisde Leidse fans, meteen een 5-8 voorsprong. Door vier punten op rij van Mohamed Kherrazi werd het 7-12. De laatste score van Kherrazi, een dunk, zorgde voor oponthoud doordat er problemen waren met de basket. Het was niet het enige oponthoud in de wedstrijd die daardoor nooit lekker op gang kwam.

Via de sterk spelende Ties Theeuwkens (die al zijn 15 punten in de eerste helft scoorde), herpakten de Rotterdammers zich. Eric Stutz knalde bij zijn eerste actie meteen een driepunter binnen. Nadat Zorg en Zekerheid Leiden de bal heroverde, dribbelde De Jong de bucket uit om ver achter de driepuntslijn te komen. Op dat moment realiseerde hij zich dat er nog maar een seconde te spelen was. Zijn verre bom trof doel: 13-20.

Meteen aan het begin van het tweede kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden zijn slag. Via vijf punten van Stutz en vier punten van Jeroen van der List tilde de Leidse ploeg het verschil boven de tien punten: 16-27. Na de derde driepunter van Stutz (11 punten voor rust) nam Zorg en Zekerheid Leiden een 20-34 voorsprong. Verder liep het verschil niet op. Dankzij acht punten van Theeuwkens wisten de Rotterdammers de schade halverwege de wedstrijd te beperken tot 31-43.

Na de pauze vochten de Rotterdammers zich nog twee keer terug tot op acht punten (40-48 en 49-57), maar telkens kwam Zorg en Zekerheid Leiden met een passend antwoord. Eerst was het Rogier Jansen die met een driepunter de Rotterdamse terugkeer een halt toeriep. De tweede en laatste keer kwam De Jong met het antwoord dat een 49-59 stand na drie kwarten betekende. Tussen deze twee momenten zat nog de mooiste aanval van Zorg en Zekerheid Leiden. Via snel passwerk werd de Rotterdamse verdediging al het bos in gestuurd. Kherrazi dribbelde naar binnen en vond op de baseline Stutz helemaal vrij die dan ook ongehinderd met een dunk voor 42-55 zorgde.

In het laatste kwart was van spanning geen sprake meer. Lange tijd bleven de Rotterdammers op 49 punten steken. Zorg en Zekerheid Leiden, dat 21 keer balverlies leed, was inmiddels al uitgelopen naar 49-66 (0-9 run) voordat Don Rigters via twee vrije worpen de ban in het vierde kwart wist te breken. Het einde kwam uiteindelijk bij 60-79. Daarmee zijn de eerste punten van het seizoen binnen.

Worthy de Jong zette opvallende cijfers neer met 20 punten (67% schot), 11 rebounds, 7 assists en 5 steals. Eric Stutz liet in zijn eerste wedstrijd in Nederland zien een aanwinst te zijn. Met 13 punten tegen 71% schot, 8 rebounds, 2 steals en 1 block deed de met een witte haarband getooide Amerikaan van zich spreken.

Op de foto van Richard Koolen: Met 13 punten en 8 rebounds speelde Eric Stutz een goede eerste wedstrijd voor ZZ Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.