Nieuwsbericht

Geslaagde uitzwaaiwedstrijd Oranje

Ooit bedacht iemand de term ‘uitzwaaiwedstrijd’ voor het laatste oefenduel in eigen omgeving van een sportploeg op weg naar een groot toernooi. Een uitzwaaiwedstrijd moet zorgen voor een goed gevoel bij de ploeg en de fans. Aan beide voorwaarden voldeed de wedstrijd, die de Nederlandse basketballers zondag speelden in de Leidse Vijf Meihal tegen Portugal. Vooral de laatste fase was lekker van de met 82-57 gewonnen wedstrijd.

Nederland doet voor het eerst in ruim 25 jaar weer mee aan het Europees kampioenschap, in september in vier verschillende landen. De Orange Lions, zoals de geuzennaam luidt, spelen in de Kroatische hoofdstad Zagreb in een groep met Georgië, Macedonië, Slovenië, Griekenland en gastland Kroatië. Dat is een loodzware poule en het zal een helse klus zijn om bij de eerste vier te eindigen, zodat er daarna nog een vervolg is in het Franse Lille.

De campagne met in totaal vijftien oefenwedstrijden en een berg trainingen in de Vijf Meihal begon moeizaam, vooral aanvallend, maar de ploeg komt steeds beter in vorm. Afgelopen weekeinde werd in Leiden gewonnen van Groot Brittannië (69-63) en dus van Portugal in een toernooi dat de naam KIA Autohaag Zeeuw Classic droeg en dus qua naam een terugkerend fenomeen zou moeten worden, want anders mag je het geen klassieker noemen…

Het zou prachtig zijn voor Leiden als sportstad, wanneer de Stichting NMT, die het bewind voert rond het nationale mannenteam, definitief zou kiezen voor Leiden als uitvalsbasis en dus de ‘Classic’ de komende jaren in de Vijf Meihal zou laten spelen. Spelers en staf zijn blij met het Leidse onderkomen, dat met ex-ZZ-coach Toon van Helfteren aan het hoofd, natuurlijk niet zó maar voor de ‘Leidse Schuur’ koos.

Een overijverige, onwetende ambtenaar besloot dat de losse tribunes niet aan de eisen des tijds voldeden. Nu zijn die net helemaal opgeknapt en qua constructie hersteld, maar de man kon het beoordelen zonder ze uit te schuiven, tja… De capaciteit van de hal bleef daardoor beperkt tot ruim 1500 plaatsen. Maar die waren dan ook op de beide dagen dat Nederland speelde allemaal bezet.

Het zou tot aanbeveling strekken, wanneer er een vierlandentoernooi van gemaakt kon worden, zodat er elke dag twee wedstrijden zijn en Nederland drie keer de zaal vol trekt. Nu moest men bij de tussenwedstrijd (Groot-Brittannië-Portugal) op zaterdag de mensen gratis naar binnen laten om nog wat volk op de tribunes te krijgen.

Het nationale team speelt op weg naar het EK nog toernooien in Estland en Griekenland. Mét twee spelers van Zorg en Zekerheid Leiden: Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi. Met ook twee spelers die in het verleden in Leiden speelden: Arvin Slagter en Yannick Franke. Aanwinst Thomas Koenis (hij komt van Groningen naar Leiden) viel helaas als laatste af, omdat de coaches Toon van Helfteren en Sam Jones maar twaalf spelers mogen meenemen naar Zagreb.

Was het in de Vijf Meihal soms als een heksenketel, het was niets in vergelijking wat Oranje te wachten staat in Kroatië. Zeker niet op 9 september, waanneer er tegen het thuisland wordt gespeeld. Nu al zijn alle 15.200 kaarten voor de Zagreb Arena uitverkocht…

De kansen van Nederland? Die zijn er. In elk geval op kwalificatie voor de tweede fase. In theorie zal er dan gewonnen moeten worden van Georgië en Macedonië, de eerste twee tegenstanders. Slovenië, Kroatië en Griekenland zijn van een hoger niveau. Meedoen in dat soort wedstrijden zou al heel mooi zijn voor een land, dat meer dan een kwart eeuw niet op een EK aanwezig was. De oudste speler van de ploeg, Kees Akerboom, zat toen in groep 1 van de basisschool. Maar hij wist dankzij zijn vader wél wat basketball was…

Tekst: Jan van der Nat
Foto: Richard Koolen - Mohamed Kherrazi, één van de twee Leidenaars in Oranje.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.