Nieuwsbericht

Goud voor roeier Bart Rovers

Bart Roovers van Die Leythe heeft op de Olympische baan van Rio de Janeioro goud veroverd met de acht bij de wereldkampioenschappen voor junioren.

De Jongens Holland Acht, het speerpunt van bondscoach Ronald Florijn, groeide in het toernooi, en wonnen de herkansing door de sterke Amerikaanse acht te verslaan. In de  finalerace, met de sterkste ploegen van de wereld, ontvouwde zich een klassieke inhaalrace: de solide roeiende Holland Acht met slag Bram Schwarz van Het Spaarne stoomde op van de zesde plek na 500m naar de vierde plek na 1000m. Na 1500 meter lag de Nederlandse boot op de tweede plaats om daarna in een machtige versnelling de Amerikaanse acht, die de hele race had voorgelegen, met bijna een lengte te verslaan.

De favoriete Duitse acht werd derde, gevolgd door Italië, Engeland en Rusland. De Russische ploeg, eerder dit jaar nog winnaar van de EK voor Nederland, werd op een achterstand van 20 seconden gevaren.

De Meisjes Holland Acht met Die Leythe-roeister Karolien Florijn haalde de finale helaas niet. De Nederlandse boot werd door de Chinese acht met 0,4 seconden verschil uit de eindstrijd gehouden.