Nieuwsbericht

Zware Europese loting ZZ Leiden

In het Duitse Freising vond vandaag de loting voor de FIBA Europe Cup plaats. Vanaf 28 oktober mag Zorg en Zekerheid Leiden zes weken achtereen aan de bak. Tegenstanders zijn Fraport Skyliners (Duitsland), FC do Porto (Portugal) en KK KRKA Novo Mesto (Slovenië).

Zorg en Zekerheid Leiden werd door de FIBA ingedeeld in Groep F. De Leidse ploeg begint op 28 oktober met een thuiswedstrijd tegen Fraport Skyliners, afgelopen seizoen in de EuroChallenge nog tegenstander van SPM Shoeters.

Daarna gaat de formatie van Eddy Casteels drie keer op verplaatsing, achtereenvolgens tegen FC do Porto (Portugal), KK KRKA Novo Mesto uit Slovenië en tot slot de Fraport Skyliners. Op 25 november speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer in de Vijf Meihal. Tegenstander is dan het Portugese FC do Porto. Op 2 december speelt de Leidse ploeg haar laatste groepswedstrijd ook in de Vijf Meihal tegen KK KRKA Novo Mesto.

Fraport Skyliners lijkt de favoriet in deze groep. De Duitsers waren afgelopen seizoen de nummer 6 van de Bundesliga, maar verloren in de eerste ronde van de playoffs van de latere verliezende finalist Bayern München. Novo Mesto was in Slovenië de beste in het reguliere seizoen, maar sneuvelde in de kwartfinales van de playoffs. FC do Porto was afgelopen seizoen de kampioen van de tweede diuvisie in Portugal en promoveerde naar het hoogste niveau.

De FIBA is bij het vaststellen van het programma uitgegaan van woensdagen, maar het staat teams vrij om van speelavond te wisselen. Zo speelde SPM Shoeters afgelopen seizoen vaak de thuiswedstrijden op dinsdagavond. Marcel Verburg, voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden, is niet van plan om van de woensdag af te wijken. “Dat is in principe onze avond voor doordeweekse wedstrijden.”

Over het resultaat van de loting is Verburg tevreden. “Duitsland en Portugal zijn qua reisafstand prima, Slovenië zal ook wel te doen zijn. De ploegen zelf ken ik niet echt. Fraport Skyliners speelde vorig jaar tegen Den Bosch. Zij zijn voor mij favoriet. Van die Sloveense ploeg en Porto weet ik niets. Ik denk dat het niveau van de Portugese competitie zich wel verhoudt tot de Dutch Basketball League.”

Minder tevreden is Verburg met het speelschema. Voor de derde keer op rij moet Zorg en Zekerheid Leiden in een Europese competitie na een thuiswedstrijd drie keer uit spelen. “Het is een enorme belasting om drie weken op rij een uitwedstrijd te spelen. Bovendien eindigen we dan met twee thuiswedstrijden die wellicht nergens meer om gaan. Zie dan de hal maar eens vol te krijgen. Daar baal ik van.”

De beste twee ploegen uit de poule gaan door naar de volgende ronde. Daarnaast gaan ook de vier beste nummers drie (van veertien poules) door naar de laatste 32.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.