Nieuwsbericht

ZZ meldt zich voor Europa Cup

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft zich vandaag ingeschreven om in het aankomende seizoen weer mee te spelen in een Europees basketbaltoernooi. FIBA Europe gaat een nieuwe Europese competitie organiseren die mogelijk in de plaats komt van de EuroChallenge. De uiterste inschrijfdatum is vrijdag 17 juli.

Aan de nieuwe competitie kunnen honderd teams meedoen. Het toernooi start met een voorronde om te komen tot 64 teams. Er komen dan zestien groepen van vier teams. De beste twee van elke poule gaan door naar de volgende ronde waarin acht groepen van vier teams worden gevormd. Ook hier gaan de twee beste teams door naar de laatste zestien om vervolgens via een knock-out systeem te komen tot een Final Four. De loting voor deze Europese competitie vindt waarschijnlijk op dinsdag 4 augustus plaats.

Het is niet zeker of Zorg en Zekerheid Leiden tot deze nieuwe Europese competitie wordt toegelaten. In eerste instantie wordt er gekeken naar de eindklassering in de nationale competitie. Landskampioen SPM Shoeters en bekerwinnaar Donar hebben voorrang, maar het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verwacht in aanmerking te komen voor een wild card. Hierbij wordt gekeken naar eerdere prestaties in de EuroChallenge en de kwaliteit van de organisatie zoals gebleken tijdens onder andere de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands team.

Om Europees basketbal in Leiden mogelijk te maken, heeft een aantal sponsoren extra budget beschikbaar gesteld. Het eventuele gat moet gedicht worden met de recettes van de thuiswedstrijden. Daarnaast wordt er gekeken om een crowdfunding op te starten om op die manier commitment bij bedrijven en publiek te verkrijgen.

ZZ Leiden in Europa

In het recente verleden deed Zorg en Zekerheid Leiden drie keer mee aan de EuroChallenge. In het seizoen 2010/2011 speelde Zorg en Zekerheid Leiden een voorronde tegen het Turkse Pinar Karsiyaka. Omdat de Vijf Meihal destijds niet aan de eisen voldeed, vond de thuiswedstrijd in Almere plaats. De Turkse formatie zegevierde met 65-87 en won daarna ook de wedstrijd in Turkije met 77-63.

Meer succes was er in het seizoen 2011/2012. Het eerste duel in de groepsfase tegen Besiktas trok een volle bak. Dat was vooral te wijten aan het meespelen van Deron Williams die zich vanwege een lock-out in de NBA bij Besiktas had aangesloten. Met Williams achter het kanon gingen de Turken er met de winst vandoor. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde echter als tweede in de poule door Göttingen (Duitsland) en Armia (Georgië) voor te blijven. In de volgende groepsfase viel voor Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks zeges op Ventspils (in Litouwen) en het Duitse Oldenburg, het doek.

In het seizoen 2013/2014 deed Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw mee aan de EuroChallenge. De Leidse ploeg won in eigen huis van het Finse Kataja Basket (72-58) en in het Deense Aarhus van Bakken Bears (79-81). Voor Zorg en Zekerheid Leiden was deze groepsfase het eindstation.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.