Nieuwsbericht

ZZ Leiden trekt Thomas Koenis aan

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste nieuwe aanwinst voor het aankomende seizoen vastgelegd. Thomas Koenis heeft een contract getekend voor twee seizoenen. De 2.10 meter lange center komt over van het Groningse Donar. De 25-jarige Koenis maakt momenteel deel uit van het Nederlands team dat zich voorbereidt op het EK van september.

Koenis is op 11 december 1989 in Hoogkarspel geboren. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij bij Den Helder Seals in de Dutch Basketball League. In 2009 werd Koenis uitgeroepen tot Most Valuable Player onder de 23 jaar. Na twee jaar gespeeld te hebben in de kop van Noord-Holland, verkaste de center naar World Class Aviation Academy Giants Bergen op Zoom. Ook daar bleef Koenis twee jaar. In 2011 werd de 27-voudig international door Donar aangetrokken. Vier seizoenen lang streed Koenis met volle overgave onder de borden, een rol die hij bij Zorg en Zekerheid Leiden ook gaat vervullen.

Koenis kwam afgelopen seizoen tijdens de reguliere competitie 24 keer in actie. In gemiddeld 21 minuten speeltijd was hij goed voor 7.2 punten (tegen een schotpercentage van 64%) en 6.7 rebounds. In dertien wedstrijden voor de play-offs kreeg Koenis gemiddeld bijna 18 minuten speeltijd, waarin hij 6.1 punten scoorde (tegen een percentage van 64,7%) en 5.9 rebounds pakte. In de eerste wedstrijd voor de play-offs tegen Zorg en Zekerheid Leiden pakte Koenis uit met een fraaie double double: 15 punten en 13 rebounds.

Op 27 juli 2010 debuteerde Koenis onder bondscoach Gadi Kedar in het Nederlands team. Israël was in Tel Aviv destijds met 76-49 te sterk voor Oranje. In zijn 27 interlands komt Koenis tot een gemiddelde score van 7.3 punten. De nieuwe aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden maakte ook deel uit van het Nederlands team dat zich vorige zomer voor het eerst in 26 jaar plaatste voor het EK.

Met de komst van Koenis telt de selectie van Eddy Casteels nu zeven spelers. Rogier Jansen, Kasper Averink, Floris Versteeg en Mohamed Kherrazi hadden nog een contract voor aankomend seizoen. Worthy de Jong staat zelfs nog twee jaar onder contract. Enkele weken geleden tekende Bas Nelemans een jeugdcontract.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.