Nieuwsbericht

Toppers naar Estland en Zuid-Korea

Twee jonge talenten van Leiden Atletiek reizen deze week af naar een groot buitenlands toernooi. Tessa van Schagen zal in Tallinn (Estland) deelnemen aan het EK voor neo-senioren (atleten van 20-22 jaar). Noah Schutte zal in hetzelfde weekend in actie komen bij de Universiade (de wereldspelen voor studenten) in Zuid-Korea. Beide atleten hopen hier te pieken na een seizoen dat niet helemaal verliep zoals gepland.

Deze winter voldeed Tessa al aan de limiet voor deelname aan de 200 meter in Tallinn. Bij de indoorkampioenschappen liep zij een tijd van 23.52, waar 23.65 volstond voor het EK. De bronzen medaille winnares van het Europees juniorenkampioenschap 2013 kende echter een moeizame aanloop van het buitenseizoen. Na een trainingsstage met de nationale selectie in Florida vielen de eerste wedstrijden tegen. Een gebrek aan ontspanning in het lopen was een verklaring hiervoor. Bij de Gouden Spike in Leiden was er een verbetering zichtbaar. Voor eigen publiek won Tessa de 200 meter in 23.58, waarmee ze redelijk in de buurt komt van haar persoonlijk record dat sinds vorig jaar op 23.36 staat. In de Estse hoofdstad moet Tessa in staat geacht worden de finale te halen van het Europees kampioenschap 'onder 23'.

De series voor de 200 meter staan gepland op vrijdag 10 juli, de halve finale en finale op zaterdag 11 juli. Op zondag mag Tessa dan nog aantreden met de estafetteploeg voor de 4 x 100 meter.

Noah Schutte had als eerstejaars senior zijn zinnen ook gezet op het EK in Tallinn, maar een stressfractuur in zijn voet gooide in het voorjaar roet in het eten. Met behandelingen en alternatieve training was hij begin juni al wel weer in staat wedstrijden te lopen, waaronder een goede 3000 meter bij de Gouden Spike, maar het was te kort dag om aan de limiet voor de 5000 meter in Tallinn te voldoen. Bij wijze van Plan B kwam toen de Universiade op zijn pad. De eisen voor deelname aan deze Olympische Spelen voor studenten zijn minder hoog en aldus reist de student Econometrie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met nog zes Nederlandse atleten af naar Gwangju in Zuid-Korea.

Woensdagavond deed Noah op de loeihete baan in Leiden nog een laatste test door bij de avondwedstrijd solo een 1500 meter te winnen. Vrijdag is hij vertrokken naar Zuid-Korea. Als hij zich via de series op vrijdagavond 10 juli plaatst voor de finale dan mag hij die op zondag 12 juli lopen. Eurosport zal hier live verslag van doen.