Nieuwsbericht

Toppers naar Estland en Zuid-Korea

Twee jonge talenten van Leiden Atletiek reizen deze week af naar een groot buitenlands toernooi. Tessa van Schagen zal in Tallinn (Estland) deelnemen aan het EK voor neo-senioren (atleten van 20-22 jaar). Noah Schutte zal in hetzelfde weekend in actie komen bij de Universiade (de wereldspelen voor studenten) in Zuid-Korea. Beide atleten hopen hier te pieken na een seizoen dat niet helemaal verliep zoals gepland.

Deze winter voldeed Tessa al aan de limiet voor deelname aan de 200 meter in Tallinn. Bij de indoorkampioenschappen liep zij een tijd van 23.52, waar 23.65 volstond voor het EK. De bronzen medaille winnares van het Europees juniorenkampioenschap 2013 kende echter een moeizame aanloop van het buitenseizoen. Na een trainingsstage met de nationale selectie in Florida vielen de eerste wedstrijden tegen. Een gebrek aan ontspanning in het lopen was een verklaring hiervoor. Bij de Gouden Spike in Leiden was er een verbetering zichtbaar. Voor eigen publiek won Tessa de 200 meter in 23.58, waarmee ze redelijk in de buurt komt van haar persoonlijk record dat sinds vorig jaar op 23.36 staat. In de Estse hoofdstad moet Tessa in staat geacht worden de finale te halen van het Europees kampioenschap 'onder 23'.

De series voor de 200 meter staan gepland op vrijdag 10 juli, de halve finale en finale op zaterdag 11 juli. Op zondag mag Tessa dan nog aantreden met de estafetteploeg voor de 4 x 100 meter.

Noah Schutte had als eerstejaars senior zijn zinnen ook gezet op het EK in Tallinn, maar een stressfractuur in zijn voet gooide in het voorjaar roet in het eten. Met behandelingen en alternatieve training was hij begin juni al wel weer in staat wedstrijden te lopen, waaronder een goede 3000 meter bij de Gouden Spike, maar het was te kort dag om aan de limiet voor de 5000 meter in Tallinn te voldoen. Bij wijze van Plan B kwam toen de Universiade op zijn pad. De eisen voor deelname aan deze Olympische Spelen voor studenten zijn minder hoog en aldus reist de student Econometrie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met nog zes Nederlandse atleten af naar Gwangju in Zuid-Korea.

Woensdagavond deed Noah op de loeihete baan in Leiden nog een laatste test door bij de avondwedstrijd solo een 1500 meter te winnen. Vrijdag is hij vertrokken naar Zuid-Korea. Als hij zich via de series op vrijdagavond 10 juli plaatst voor de finale dan mag hij die op zondag 12 juli lopen. Eurosport zal hier live verslag van doen.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.