Nieuwsbericht

ZZ Leiden: over en uit

Zorg en Zekerheid Leiden ligt uit de play-offs. In Groningen was een 10-0 run aan het begin van het vierde kwart de doodsteek voor de formatie van Eddy Casteels. Dat gat kon niet meer gedicht worden: 77-71.

Zorg en Zekerheid Leiden en Donar maken er een rommelig eerste kwart van. Via een actieve Jeroen van der List wordt een 5-0 voorsprong voor Donar weer teniet gedaan. De eerste score van Worthy de Jong (acht punten in het eerste kwart) betekent de eerste Leidse voorsprong na vier minuten spelen: 7-8. In het tweede deel van de eerste periode weet Donar weg te lopen naar 17-12. Vier punten op rij van De Jong en een score van Dylon Cormier uit een aanvallende rebound bezorgen Zorg en Zekerheid Leiden weer een voorsprong: 17-18. Vrije worpen van Clark geven Donar een voordelige marge van één punt na de eerste tien minuten: 19-18.

In het tweede kwart moet Zorg en Zekerheid Leiden Donar langzaam laten gaan. De Groningers pakken driepunters mee via Maarten Bouwknecht, Lance Jeter en Mark Sanchez, terwijl Craig Osaikhwuwuomwan een and-1 neerzet. Op anderhalve minuut van het rustsignaal is het 42-32. Via een vrije worp van Rogier Jansen en een score van Cormier, die voor rust al weer elf punten op zijn conto heeft geschreven, wordt de schade beperkt tot zeven punten: 42-35. De statistieken halverwege laten zien dat Zorg en Zekerheid Leiden slechts 1 uit 9 driepunters schiet, tegen Donar 6 uit 10. Bovendien speelt Jansen erg pover. Positief is het lichte reboundoverwicht van Zorg en Zekerheid Leiden (19 om 15) en het geringe balverlies, maar met een achterstand koop je daar niks voor.

In het derde kwart slaagt Zorg en Zekerheid Leiden erin om de achterstand goed te maken. Mohamed Kherrazi scoort de eerste vier punten, waaronder een dunk na een goed uitgespeelde hi-low met Joe Willman. Twee driepunters van Willman brengen Zorg en Zekerheid Leiden zelfs terug tot twee punten: 47-45. Na een rake vrije worp van Jeter, peert Cormier er weer een driepunter in voor 48-48. Met nog een kleine twee minuten te gaan, zet Cormier Zorg en Zekerheid Leiden zelfs op voorsprong: 50-52. Na de gelijkmaker van Sean Cunningham knalt De Jong twee vrije worpen – zijn enige punten na het eerste kwart – binnen, maar Ross Bekkering voorkomt dat de Leidse ploeg aan het laatste kwart met een voorsprong begint.

Eigenlijk wordt de wedstrijd, en daarmee de hele serie, in de eerste drie minute van het laatste kwart beslist. Maurice Creek mist twee driepunters op rij. Daarnaast slaagt Zorg en Zekerheid Leiden er niet in om binnen 24 seconden de ring te raken en schiet Jansen ook nog eens mis. Op zich kan dit gebeuren, maar niet in een fase waarin Donar niet weet te missen. De Groningers pakken door deze 10-0 run een voorsprong van 64-54. Cormier weet de ban te breken met een rake vrije worp, waarna Mark Sanchez het verschil boven de tien brengt. Een rake driepunter van Willman bezorgt de honderd meegereisde fans nieuwe hoop, maar de tijd begint te dringen.

De Leidse verdediging staat nu als een huis. Vier minuten lang komt Donar niet aan scoren toe. Via scores van Cormier en twee rake vrije worpen van Willman wordt het 68-64 en zijn er nog twee minuten te spelen. Met nog een minuut te gaan, pakt Cormier (goed voor 22 punten en een van de weinige spelers die zijn normale niveau haalde dan wel oversteeg) de verdedigende rebound en trekt ten aanval. Even werd er niet opgelet, met als gevolg dat Jeter de bal bij Cormier weg tikt en Sanchez uit zijn eigen aanvalsrebound mag scoren: 70-64. In de slotminuut wordt er nog stop de klok gespeeld door Zorg en Zekerheid Leiden. Creek knalt er nog twee driepunters in en Cormier pakt nog een vrije worp mee, maar de Groningers falen nauwelijks van de lijn, waarna het boek 2014/2015 met 77-71 wordt dichtgeslagen.

Opnieuw ging een close game naar Donar. In de rebound heerste Zorg en Zekerheid Leiden (39 om 25), maar zowel het schotpercentage als het percentage bij de vrije worpen was te laag om deze wedstrijd te winnen. Een euvel dat Zorg en Zekerheid Leiden overigens al eens eerder in deze serie parten speelde.

Na afloop was Eddy Casteels complimenteus richting Donar. “Zij zijn mentaal sterk en hebben het kampioenschap beschermd. Het beste team heeft ons twee keer verslagen, in de beker en in de play-offs.” Tevreden over het seizoen kan Casteels niet zijn. “Als je in deze fase komt, wil je all the way gaan.”

Ivica Skelin, de coach van Donar, gaf aan dat de verschillen tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden erg klein zijn. “Eén offday kan fataal zijn doordat je het thuisvoordeel kwijtraakt. Complimenten voor Zorg en Zekerheid Leiden dat er telkens in slaagde om er een close game van te maken. Zo zijn we er niet in geslaagd om het sterke aanvallende rebounden van de Leidse ploeg op te lossen.”

Daarmee eindigt het seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk op dezelfde manier als vorig seizoen. Weer onderuit in de halve finale tegen Donar. Nu is de tijd aangebroken om alvast vooruit te kijken naar aankomend seizoen. Het wordt immers weer eens tijd voor een prijs voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Donar - ZZ Leiden 77-71 (19-18, 23-17, 12-19 en 23-17)
Scores Leiden: Dylon Cormier 22 (6 rebounds), Joe Willman 13 (6 rebounds), Worthy de Jong 10 (6 rebounds, 6 assists), Mohamed Kherrazi 8 (9 rebounds), Rogier Jansen 7, Maurice Creek 6, Jeroen van der List 4, Will Felder 1 (5 rebounds). Topscorers Donar: Mark Sanchez 18 en Lance Jeter 14.

Tekst: Martin Hoekstra/ZZ Leiden
Op de foto van Richard Koolen: Mohamed Kherrazi speelde een goede wedstrijd en werd, door vijf fouten, node gemist in de slotfase.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.