Nieuwsbericht

ZVL-BAM en GZC in evenwicht

ZVL-BAM speelt in de finaleserie om de nationale titel in elk geval volgende week nog een keer thuis in De Zijl (dinsdag 20:45 uur). Dat is het resultaat van de spectaculaire tweede wedstrijd tegen Widex GZC Donk, die dinsdag werd gewonnen na een serie strafworpen. Dat is voor ZVL-BAM nauwelijks iets bijzionders te noemen, want in de bekerfinale tegen Het Ravijn en in de eerste halve finale tegen dezelfde ploeg moesten series vijfmeters ook al de beslissing brengen.

De ploeg van Koen Plasmeijer mag zich dus ervaringsdeskundige noemen en beschikt bovendien over een uitstekende keepster. Anne Heijnes ranselt er liefst drie van de zes uit haar doel en wordt daarmee de held van de avond. Vooral in dat extraatje na de 9-9 eindstand in de reguliere tijd.

In de reguliere tijd heeft ZVL-BAM, net als zaterdag in Gouda, een flinke dip in het derde kwart. Als is het een kopie van dat eerste duel wordt het ook nu 4-1 voor GZC Donk. Het verschil is, dat het nu geen achterstand veroorzaakt, omdat de Leidse ploeg een goed tweede kwart speelt en daarin een 5-2 voorsprong neemt.

Maar het is dus 6-6 aan het begin van de laatste periode. Acht minuten die het seizoen kunnen redden of vrijwel zeker in het slot kunnen gooien. Bij verlies is het 2-0 voor GZC zijn en dat is een achterstand, die vrijwel niet goed te maken is. Het wordt echt billenknijpen, als GZC Donk uitloot naar 6-8.

Maar dan kan ZVL-BAM altijd op haar rekenen: Iefke van Belkum. Een score van haar, gevolgd door een doelpunt van Kitty Lynn Joustra zorden weer voor een gelijke stand: 8-8. Weer komt GZC voor. Met nog 2:20 op de klok. Plasmeijer pakt nog een time-out, wetende dat het moet gebeuren in de laatste anderhalve minuut. En het gebeurt. Op 25 seconden van het eindsignaal scoort Van Belkum weer en die 9-9 wordt verdedigd tot het slot.

Maar ZVL-BAM ius er dan natuurlijk nog niet. Starfworpen! De eerste twee gaan er bij beide ploegen vlekkeloos in. Vervolgens mist Ilse Koolhaas, haar schot komt op de paal. Dan verricht - onderbroken door een treffer van Aukje van Belkum - Anne Heijnes haar wonder. Ze stopt twee schoten van GZC en ZVL-BAM staat weer voor (3-2). En dan Iefke van Belkum. Aan haar de eer het af te maken. Maar ook de meest ervaren waterpoloster van ons land is gewoon een mens. Haar schot wordt gestopt, waarna GZC op 3-3 komt. Om en om dan. Marianne de Groot scoort voor ZVL-BAM en vervolgens toont Heijnes nog niet klaar te zijn. Ze pakt ook de zesde strafworp van GZC en daarmee is de serie weer in evenwicht.

Doelpunten ZVL-BAM: Iefke van Belkum 4, Malissa van Rijn 2, Marloes Cabout 2 en Kitty Lynn Joustra.
Strafworpen ZVL-BAM: Marianne de Groot raak, Marloes Cabout raak, Ilse Koolhaas paal, Aukje van Belkum raak, Iefke van Belkum gestopt en weer Marianne de Groot raak

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.