Nieuwsbericht

ZZ Leiden vernedert Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dinsdag in een volle Vijf Meihal het seizoen met minimaal twee dagen verlengd. In de beste wedstrijd van de serie tot nu toe werd Donar Groningen volledig van het veld gespeeld. Het werd 85-56. Donar is geen seconde in deze vijfde wedstrijd geweest. ZZ Leiden bepaalde wat er gebeurde van minuut één tot en met minuut veertig.

Terecht dat er even een feestje werd gevierd. Maar dat mocht maar heel even, want vanaf woensdagochtend moet de focus op wedstrijd 6, voor Leiden de win or go home wedstrijd. Net als dinsdag dus, want bij Groningse winst was het over en uit geweest.

Hoe gek het ook klinkt in een wedstrijd tussen twee ploegen, die elkaar altijd te vuur en te zwaard bestrijden, maar Donar is nooit in de buurt gekomen van ZZ Leiden, dat goed begon en ook de hele wedstijd goed bleef spelen. Dat alleen al was een groot winstpunt, want juist tegen topploegen heeft ZZ Leiden bijna traditioneel een zwakke periode, waarin vaak de wedstrijd een beslissende wending krijgt.

ZZ Leiden begon verdedigend sterk met afwisselend man-to-man en een zoneverdediging. Daar stond Donar even van te kijken en voordat het wist wat er gebeurde was het 6-0. Donar had 3:20 nodig om de eerste score te laten optekenen. Het gaatje werd even vier punten, maar Dylon Cormier, die topscorer in de wedstrijd zou worden met 22 punten, herstelde de marge en eigenlijk heeft ZZ Leiden vanaf dat moment nooit meer om hoeven te kijken.

Vrijwel alles wat Donar schoot ging mis. Dat had voor een belangrijk deel te maken met de Leidse verdediging, want die gaf zó weinig ruimte weg dat goede schoten bijna onmogelijk werden. En onder het bord – waar Will Felder nu echt toonde terug te zijn na zijn blessure – viel voor de Groningse luchtmacht weinig te halen.

Zoals gezegd bleef Leiden goed spelen en zette een indrukwekkende 21-7 op het scorebord aan het einde van het eerste kwart. Eerder in de serie werd een 18-8 voorsprong weggegeven tot 18-18. Nu dus niet, omdat de focus goed was en Leiden de opponent liet zien, dat het nog niet met vakantie wilde.

Zo gedreven ZZ Leiden speelde, zo moedeloos werden de mannen uit Groningen. Gevolg was dat het verschil verder opliep en er bij de rust een ravijn gaapte tussen de twee teams: 42-22. Opvallendste moment in het tweede kwart was een enorme, vliegende dunk van Jeroen van der List op aangeven van Dylon Cormier. Maar de score werd niet geteld, omdat de bal terugkwam uit het netje.

Discussies alom, ook binnen het arbitrale trio, maar het niet toekennen van de score was juist. Voor de twijfelaars: artikel 16.1.1 van het spelregelboekje zegt dat ‘een doelpunt wordt gemaakt, wanneer een levende bal van bovenaf door de basket gaat, erin blijft of erdoor gaat’. En dat was dus niet het geval…

Het zal iedereen halverwege een zorg zijn geweest. Er was een ruime voorsprong en uiterst aanvaardbare statistieken. Dat in tegenstalling tot bij Groningen met een totaal schotpercentage van 25…, 0 op 8 driepunters en 10 van de 22 punten uit vrije worpen.

‘Je zag aan hun lichaamshouding hoe het zat, toen we de kleedkamers in gingen’, zei ZZ-coach Eddy Casteels later. Inderdaad: afgezakte schouders en sombere blikken. Natuurlijk was er in Groningen rekening gehouden met een mogelijke nederlaag in Leiden, maar zó voor schut te worden gezet was een nachtmerrie.

Nu kunnen basketballwedstrijden opeens omdraaien en zelfs het dichten van een gat van twintig punten is vaker voorgekomen. Maar het enige gat dat aan Donar-kant werd gedicht was dat in het hoofd van Sean Cunningham, die in een scrimmage hard op het voorhoofd werd geraakt.

Hij kon later in de wedstrijd terugkeren met een band om zijn hoofd. Bij zijn terugkeer gaf de uitgebluste Groningse kachel toch nog even een vonkje. Sanchez en Clark scoorden de enige driepunters voor Donar in de hele wedstrijd (2 op 19) en ook Cunningham scoorde. Toch was het verschil na drie kwarten nog iets groter dan bij de rust: 67-44.

Twee scores van Joe Willman en twee vrije worpen van Will Felder maakten het nog wat erger, waarop Donar-coach Ivica Skelin besloot de handdoek in de ring te gooien. Hij haalde iedereen, die Engels als moedertaal heeft naar de kant en liet zijn tweede keus de wedstrijd afmaken. Zijn collega Casteels wachtte wat langer, alvorens Kasper Averink, Jan Driessen en Floris Versteeg van de bank te laten komen.

Het feest bij de fans was toen allang begonnen en de Leidse DJ van dienst (in de hoek bij de Donar-fans) strooide nog wat zout in de gapende wond met een gouwe, heel ouwe: ‘Ach, was ik maar bij moeder thuis gebleven’. Maar ja, op zo’n aardbeving hadden zelfs Groningers niet gerekend…

ZZ Leiden – Donar 85-56 (21-7, 21-15, 25-22 en 18-12).
Scores Leiden: Dylon Cormier 22, Rogier Jansen 14, Worthy de Jong 13 (8 rebounds, 5 assists, 5 turnovers en 6 steals), Will Felder 12 (5 rebounds), Jeroen van der List 11, Joe Willman 6, Mohamed Kherrazi 4 (5 rebounds), Floris Versteeg 2 en Kasper Averink 1. Topscorer Donar: Mark Sanchez 13.

Tekst: Jan van der Nat /TSL
Op de foto van Richard Koolen: Dylon Cormier speelde een uitstekende wedstrijd en werd topscorer met 22 punten.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.