Nieuwsbericht

ZZ staat voor loodzware opdracht

Zorg en Zekerheid staat voor een schier onmogelijk opdracht om het seizoen nog te kunnen redden. In de eigen Vijf Meihal werd donderdag de derde van maximaal zeven wedstrijden tegen Donar terecht verloren met 69-79. De Leidse basketballers moeten nu minimaal een keer in Groningen winnen en dan zien dat er nog twee keer Leiden wordt gewonnen.

Nu is in de sport niets onmogelijk, maar wie ZZ Leiden de laatste twee wedstrijden heeft zien spelen kan niet anders dan tot de conclusie komen dat een dergelijk scenario vrijwel onmogelijk is. Waar de openingswedstrijd nog op karakter over de meet werd getrokken, liet de ploeg van coach Eddy Casteels het daarna twee keer afweten.

Dat gebeurde met name op twee belangrijke onderdelen: vrije worpen en driepunters. Cijfers zeggen niet alles in het basketball, maar wel veel. ZZ Leiden maakte de afgelopen twee duels slechts 5 van de 38 driepunters en kwam bij de vrije worpen nauwelijks aan 55 procent. Vooral dat laatste werd en wordt door Donar beter beheerst met 26 op 31 en donderdag 24 op 26 toonde de ploeg uit het hoge noorden aan die kunt bijna perfect te verstaan.

Voor ZZ Leiden moet zo ongeveer alles 180 graden worden gedraaid wil er nog een beetje kleur gegeven kunnen worden aan het seizoen. Vliegt de ploeg er tegen Groningen uit, dat moet het seizoen als mislukt worden bestempeld. De doelstelling om bij de eerste vier te eindigen is weliswaar gehaald, maar dat mag in de Micky Mouse DBL geen prestatie worden genoemd.

Er waren in die derde wedstrijd van de halve finales natuurlijk best aardige momenten. Zo was het begin naar behoren en stond er een voorsprong van tien punten op het bord na een driepunter van Maurice Creek en een knappe actie van Dylon Cormier: 18-8. Maar even zo rap werd die verspeeld en was het aan het eind van het eerste kwart 18-18.

Het tweede en derde kwart zouden kopieën worden van de eerste tien minuten: een goede start gevolgd door een terugval. In het tweede kwart zorgden Cormier en Worthy de Jong voor een gaatje van zeven punten, maar daarvan waren er bij de rust nog maar twee over, met name door een driepunter met bonus van Maarten Bouwknecht.

Halverwege leek het nog een lekker spannende wedstrijd te gaan worden en ZZ Leiden voelde dat het kon. Begon de tweede helft prima, liep uit tot 48-40 en leek de wedstrijd onder controle te hebben. Leek… want Donar is over het geheel genomen een betere ploeg. Op bijna alle posities slaat de balans door naar Groningse zijde.

Zoals bleek in het tweede deel van het derde kwart dat met 3-17 heel duidelijk voor Donar was. Het was ook de beslissende fase en niet alleen vanwege de 51-57 tussenstand na driekwart wedstrijd. Het zat in de Leidse koppen niet meer goed. Je kon aan de lichaamshouding zien, dat het geloof in eigen kunnen wegvloeide.

Ondanks het feit dat Will Felder zijn rentree kon maken en Leiden in totaal beter zou rebounden dan Donar kon de thuisploeg de juiste weg niet meer vinden. Nou ja, heel even dan in de openingsminuut van het vierde deel. Maurice Creek en Joe Willman scoorden, waardoor Leiden in het spoort van Donar bleef. Maar dat was dan ook alles.

Ex-Leidenspeler Sean Cunningham (score met bonus) en Mark Sanchez zorgden voor de grootste Groningse voorsprong tot dan en voor Leiden was het vanaf dat moment pompen of verzuipen. Maar ZZ kon het gaatje niet meer dichten en op drie minuten van het einde deed Bill Clark met een driepunters de kurk op de fles.

De Leidse ploeg moest forceren en was eigenlijk alleen gebaat bij driepunters., Maar behalve het feit dat die de hele avond nog niet waren gevallen, kregen de schutters ook de kans niet. De Groningse defensie stond gewoon onvoldoende ruimte toe. De Jong mocht een paar naar binnen, maar dat deed Donar nauwelijks pijn, omdat Leiden aan de andere kant geen scores kon voorkomen.

Zaterdag spelen beide ploegen weer tegen elkaar, dan in Groningen. Winnen is dan de enige kans voor Leiden, anders zou het volgende week dinsdag wel eens over en uit kunnen zijn.

ZZ Leiden – Donar Groningen 69-79 (18-18, 18-16, 15-23 en 18-22)
Scores Leiden: Worthy de Jong 16 (13 rebounds, 4 assists en 5 turnovers), Rogier Jansen 11, Joe Willman 10 (9 rebounds), Dylon Cormier 9 (5 aanvallende rebounds), Jeroen van der List 8, Mohamed Kherrazi 6, Maurice Creek 5 en Will Felder 4. Topscorers Donar: Sean Cunningham 17, Lance Jeter 14 en Mark Sanchez 12.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Richard Koolen: Dylon Cormier maakte een paar mooie aanvallende acties.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.