Nieuwsbericht

Leiden basis Oranje-basketballers

Het Nederlands basketballteam,. dat zich in augustus vorig jaar in de Vijf Meihal zo spectaculair plaatste voor het EK in Zagreb (september) heeft Leiden andermaal gekozen als basis voor de hele campagne richting Zagreb. Er wordt getraind in de Vijf Meihal en bij Vlietlijn. Hoogtepunt is een drielandentoernooi met Groot-Brittannië en Portugal half augustus in de Vijf Meihal. De Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) stuurde het volgende persbericht:

Toon van Helfteren heeft voor het Nederlands mannen basketballteam de ‘Road to Zagreb’ uitgestippeld. De bondscoach kiest voor een ambitieus oefenprogramma op weg naar het Europees kampioenschap basketball in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Met een promotietour langs de basketballkampen en met thuiswedstrijden in Rotterdam en Leiden tonen de Orange Lions zich bovendien veelvuldig aan het Nederlands publiek.

De Orange Lions kiezen voor de Vijf Meihal als thuisbasis. In Leiden verzamelen de spelers van het Nederlands team zich vanaf 1 juli. Oranje werkt in eerste instantie een serie kracht- en coördinatietrainingen af, gevolgd door reguliere trainingen, om 29 juli te vertrekken naar het Italiaanse Trento voor de eerste internationale krachtmetingen. Tijdens de Trentino Basketball Cup speelt Nederland op 30 juli tegen grootmacht Italië, op 31 juli tegen Duitsland en op 1 augustus tegen Oostenrijk.

Op 4 augustus staat voor de Orange Lions de traditionele botsing met de Belgian Lions op het programma. De Derby der Lage Landen wordt gespeeld in Antwerpen. Aansluitend speelt Nederland op 7 en 9 augustus op IJsland tegen IJsland.

Het Topsportcentrum in Rotterdam is op 12 augustus de eerste gelegenheid om de Oranje Lions in eigen land in wedstrijdverband aan het werk te zien. Nederland treft in de eerste thuiswedstrijd de Amerikaanse University of Illinois.

Twee dagen later gaan de Orange Lions in Leiden vol aan de bak tegen Groot-Brittannië en Portugal. In de Vijf Meihal wordt van 14 tot en met 16 augustus een drielandentoernooi afgewerkt.

De Orange Lions nemen van 20 tot en met 22 augustus deel aan een vierlandentoernooi in Estland.

Zeer eervol is de uitnodiging die Nederland ontving voor deelname aan het Acropolistoernooi in de Griekse hoofdstad Athene. De Orange Lions treffen in de laatste serie oefenduels drie loodzware tegenstanders: Griekenland, Turkije en Litouwen.

Tussendoor zijn de Orange Lions te bewonderen bij diverse zomerkampen voor jonge basketballers en de Streetball Masters Tour van de Nederlandse Basketball Bond. De promotiecampagne haakt daarmee volledig aan bij het thema ‘Door Internationals, Voor Internationals’, die als uiteindelijk doel heeft het hele Nederlandse basketball een beter perspectief te bieden. De Orange Lions willen met hun tour langs de kampen vooral de jeugd inspireren.

Alle grote kampen staan op het programma van bondscoach Toon van Helfteren en zijn spelers. Zo krijgen de gekende basketballkampen van Mike Nahar, Marlous Nieuwveen en Mario Bennes bezoek van de Orange Lions. Ook de NBB Summer Camps in Soest worden door de Orange Lions vereerd met een bezoek. Het Nederlands team is bovendien aanwezig bij de Streetball Masters Tour in Woudrichem en de finales op het Amsterdamse Hoekenrodeplein. In Amsterdam wordt tevens een officieel EK-kwalificatietoernooi 3x3 basketball gehouden.

Op 3 september reizen de Orange Lions naar Zagreb, waar voor 5 september het openingsduel van EuroBasket 2015 op het programma staat. In de eerste EK-wedstrijd in ruim 25 jaar nemen de Orange Lions het op tegen Georgië. Op 6 september wacht Macedonië, terwijl Nederland na de rustdag van 7 september op 8 september speelt tegen Slovenië. De eerste ronde van het EK wordt afgerond met de wedstrijden tegen gastland Kroatië op 9 september en voormalig Europees kampioen Griekenland op 10 september.

Op 11 september vertrekt het EK-circus vanuit de voorrondesteden Zagreb, Berlijn, Riga en Montpellier naar het Franse Lille, waar de finaleronde zal worden afgewerkt. Uit alle vier voorrondepoules van zes teams mogen de beste vier ploegen mee naar Lille. EuroBasket 2015 beleeft zijn finale op de avond van 20 september.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.