Nieuwsbericht

ZZ: weer boven de honderd

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen zaterdag tegen Rotterdam voor de vijfde keer in deze competitie de honderdpuntengrens overschreden. In de volle Vijf Meihal werd het 107-76. ‘De Schuur’, zoals de hal wel wordt genoemd, zat vol, omdat een groot aantal jeugdgroepen gebruik had gemaakt van de speciale aanbieding van de club om tegen gereduceerd tarief te komen kijken.

De ongeveer tweeduizend toeschouwers kregen waar voor hun geld. Er werd, vooral door ZZ Leiden, ontspannen en soms frivool gespeeld en bij Maurice Creek (6 stuks) en Jeroen van der List (4) stond het driepuntkanon zuiver afgesteld.

Beide ploegen waren gehandicapt. Bij Rotterdam ontbraken de lange mannen Robert Krabbendam en Lucas Steijn, terwijl aan Leidse zijde Will Felder en Rogier Jansen niet in actie kwamen. Felder heeft al een tijdje last van zijn rug en kon een rustdag goed gebruiken. Jansen was tot veler verrassing geschorst door de NBB. Vorige week kreeg hij tegen Amsterdam in de wedstrijd een technische fout en zei na afloop iets onvriendelijks tegen de scheidsrechters. Die gaven hem een tweede technische fout, waarop de bond hem zaterdag voor één wedstrijd schorste.

Een beetje improviseren kon overigens geen kwaad voor coach Eddy Casteels met nog drie zware uitwedstrijden (Zwolle, Den Bosch en Groningen) en de playoffs voor de boeg. Daarom begonnen bijvoorbeeld Kasper Averink en Dylon Cormier aan de wedstrijd. ZZ Leiden had aanvankelijk wat moeite, zag nationaal topscorer Yannick Franke (ex-Leiden) in het eerste kwart zeven punten maken en had na tien minuten maar een streepje voorsprong: 24-23.

Dat zou snel veranderen. De verdediging, vooral op Franke, werd aangetrokken, waarop die begon te forceren. Ook verdedigend was hij niet sterk. Binnen enkele minuten sloeg ZZ Leiden een gat. Maurice Creek begon zijn bombardement, Jeroen van der List deed lekker mee en halverwege het tweede kwart was er een gat van tien punten, dat nog voor de rust verdubbeld zou worden: 55-35.

Hoewel er even op werd gezinspeeld, hoefde eigenlijk niemand bang te zijn voor de bijna traditionele ineenstorting van Leiden. Daarvoor was de tegenstand van Rotterdam te gering. Het enige dat instortte was een deel van één van de losse tribunes. Een jongeman kneusde daarbij een enkel, maar de schade viel verder mee. Het incident zorgde voor een korte onderbreking. Ook van de 8-0 run waarmee Leiden de tweede helft opende. In nauwelijks een minuut was het 63-35 en was Leiden klaar met Rotterdam.

Met eigenlijk nog alleen de jonge Litouwer Vaidas Tamasaukas als af en toe stekende bij, ging Leiden op weg naar de honderd punten. Creek tilde het totaal aan driepunters naar het voor Leiden record-brekende aantal van twaalf. Kasper Averink zou in de slotminuut de dertiende maken. Een clubrecord, want Leiden was in zijn historie nooit verder gekomen dan twaalf ‘bommen’. Wat betreft het aantal genomen driepunters werd het eerder dit seizoen (8 november tegen Den Bosch) verbeterde record van 30 geëvenaard.

Het wachten was op het honderdste punt, toch altijd een speciaal moment in de wedstrijd. Dylon Cormier tekende voor de ‘century’, toen hij na een score nog een bonus-vrijeworp mocht nemen. In de tweede helft was er veel speeltijd voor Jan Driessen en Floris Versteeg en mocht tegen het einde ook Bas Nelemans het trainingsjack nog uittrekken. Van een wedstrijd was toen al lang geen sprake meer.

De vraag die nu voorligt is of Leiden zijn plek bij de eerste twee kan behouden, zodat het in de eerste ronde van de playoffs niet in actie hoeft te komen. De eerste plek zou natuurlijk geweldig zijn, vanwege het maximaal thuisvoordeel in het toetjes van de strijd. Met drie zware uitwedstrijden te gaan en twee verliespunten meer dan Den Bosch wordt dat moeilijk, maar onmogelijk is het niet.

ZZ Leiden-Rotterdam 107-76 (24-23, 31-12, 28-20 en 24-21)
Scores Leiden: Maurice Creek 25 (6 driepunters), Dylon Cormier 23, Jeroen van der List 20 (4 driepunters, 11 rebounds), Worthy de Jong 14 (6 assists), Mohamed Kherrazi 8 (9 rebounds), Kasper Averink 8, Floris Versteeg 5, Jan Driessen 2 en Joe Willman 2. Topscorers Rotterdam: Vaidas Tamasauskas 16 en Yannick Franke 14.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de archieffoto van Richard Koolen: Dylon Cormier was lekker op dreef tegen Rotterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.