Nieuwsbericht

Vierde beker op rij ZVL-BAM

Er moesten uiteindelijk strafworpen aan te pas komen, maar de nationale waterpolobeker ging weer mee naar Leiden. Voor de vierde keer op rij was ZVL-BAM de sterkste in de finale. 8-8 was het na de reguliere speeltijd tegen Het Ravijn. Vijf strafworpen elk moesten de winnaar vaststellen. Marianne de Groot, Brigitte Sleeking, Kitty-Lynn Joustra en als laatste Iefke van Belkum scoorden voor de ploeg van Koen Plasmeijer, die even daarna traditioneel gekleed te water ging.

ZVL-BAM leek de bekerfinale (rechtstreeks uitgezonden door RTV Oost, waar was TV West?) al eerder te hebben beslist. Na drie kwalitatief matige, maar ongemeen spannende kwarten, nam de Leidse ploeg in de laatste acht minuten resoluut via treffers van Kitty-Lynn Joustra (haar derde van de wedstrijd), Marianne de Groot en Iefke van Belkum een 8-5 voorsprong. Het doel van Anne Heijnis leek te zijn dichtgespijkerd. Voor Het Ravijn was er geen doorkomen meer aan. Tot iets meer dan twee minuten van het einde. De 6-8 van Charlotte Mensing deed ZVL-BAM nog geen pijn, maar de tweede rake strafworp van Lieke Klaassen zorgde voor een ongemeen spannende slotfase.

ZVL-BAM probeerde het met lange aanvallen, maar kon er daarvan niet één afronden binnen de dertig seconden. Op 37 seconden van het einde veroverde Het Ravijn nog een keer de bal, die twintig tellen later achter Heijnis lag. Saskia Dannenberg was de maakster van die treffer. De laatste Leidse poging, een boogballetje van Iefke van Belkum werd gestopt, waarna het zenuwslopende toetje kon beginnen.

Captain Marianne de Groot beet het spits af en zette ZVL-BAM op 1-0, waarna Het Ravijn via het kanon Lieke Klaassen ook scoorde. Dat deden Brigitte Sleeking namens ZVL en Nerida Drewes ook, zodat het na vier strafworpen 2-2 was. Britt van Dam miste daarnba als eerste. Haar schot belandde op de paal. Anne Heijnis stopte vervolgens de inzet van Marieke Versteeg. Nog altijd geen beslissing dus. De jonge Kitty-Lynn Joustra bewees haar talent door na haar drie doelpunten in de reguliere wedstrijd ook haar strafworp te maken. Toen Saskia Dannenberg vervolgens miste (de bal ging via het water op de lat), had routinier Iefke van Belkum figuurlijk de beker in handen. Zij faalde niet: 4-2.

Voor de vierde keer ging dus de nationale beker, dit keer vanuit Amsterdam, meer naar de Sleutelstad. Binnenkort komen beide ploegen elkaar wer tegen, dan in de play-offs.

Het Ravijn-ZVL-BAM 8-8 (2-1, 2-2, 1-2, 3-3). Strafworpen: 2-4.
Scoreverloop: 1-0 Yasemin Smit, 1-1 Ilse Koolhaas, 2-1 Yasemin Smit, 2-2 Kitty-Lynn Joustra, 3-2 Yasemin Smit, 4-2 Charlotte Mensink, 4-3 Malissa van Rijn, 4-4 Kitty-Lynn Joustra, 4-5 Malissa van Rijn, 5-5 Lieke Klaassen (str), 5-6 Kitty-Lynn Joustra, 5-7 Marianne de Groot, 5-8 Iefke van Belkum, 6-8 Charlotte Mensink, 7-8 Lieke Klaassen (str) en 8-8 Saskia Dannenberg.
Starfworpen: Marianne de Groot 0-1, Lieke Klaassen 1-1, Brigitte Sleeking 1-2, Nerida Drewes 2-2, Britt van Dam paal, Marieke Versteeg gestopt, Kitty-Lynn Joustra 2-3, Saskia Danneberg lat en Iefke van Belkum 2-4.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.