Nieuwsbericht

ZZ heeft psycholoog nodig

Pas over ruim drie weken speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer een wedstrijd, die er toe doet. Wellicht geeft dat ruimte voor een mental coach, een psycholoog of een andere deskundige, die in de koppen kan ‘kijken’ van de Leidse spelers, zodat ze gaan begrijpen dat ook het derde kwart bij de wedstrijd hoort. Woensdagavond tegen SPM Shoeters Den Bosch ging het daarin weer mis, zoals al zo vaak in wedstrijden tegen de echte tegenstanders. Den Bosch won, omdat Leiden het wéér weggooide na een prima tweede kwart, dat resulteerde in een 40-27 voorsprong. Maar na veertig minuten waren de cijfers keihard: 65-69.

De fans van ZZ Leiden worden er bijkans gek van. Je ziet dat de ploeg niet minder is dan Den Bosch en Groningen, maar elk greintje enthousiasme bij een voorsprong zoals ook woensdag weer wordt getemperd door vrees. Vrees voor het derde kwart. Niemand heeft er een verklaring voor. Misschien, zo klonk het na afloop, moet coach Eddy Casteels zijn spelers in de rust maar een keer niet naar de kleedkamer laten gaan en moeten ze de vibe blijven voelen in de zaal…

Wie bij spelers informeert naar de oorzaak, krijgt vraagtekens als antwoord. En dat is natuurlijk logisch bij onverklaarbare zaken. Ze worden er zelf uiteraard ook niet vrolijk van. Tegen Groningen werd in de thuiswedstrijd een mooie uitgangspositie voor de return in de beker verspeeld, werd uit een grote achterstand opgelopen en nu tegen Den Bosch werd door de terugval uiteindelijk de koppositie in de Dutch Basketball League ingeleverd.

Dat dat laatste zou gaan gebeuren zat er aanvankelijk helemaal niet in. Het eerste kwart ging weliswaar gelijk op, eindigde op 17-16, maar ZZ Leiden speelde goed en scoorde behoorlijk, onder andere via driepunters van Worthy de Jong, Joe Willman en Jeroen van der List. Het tweede kwart werd voor de ware basketballliefhebber echt genieten. De verdediging van ZZ Leiden – vaak niet het sterkste onderdeel – sloot perfect en leidde ergens in het midden van het kwart tot een run van 11-0. Den Bosch straalde in die periode slechts wanhoop uit. De ploeg van assistent-bondscoach Sam Jones was rijp voor de slacht en kreeg ook daadwerkelijk het mes in de nek.

Maar van enige zekerheid of gerustheid was bij het publiek geen sprake. Dat vermaledijde derde kwart kwam eraan en dus was er nog geen enkele reden om vrolijk te worden. Die sombere kijk op de bijna traditionele gang van zaken bij het huidige ZZ Leiden werd onmiddellijk bewaarheid. Den Bosch begon met een runnetje van 6-0 en had daarmee Leiden weer in het vizier. Binnen zeven minuten trapten de gasten de thuisploeg al op de staart. In het derde kwart was het op dat moment 4-20 en waren alle Leidse punten gemaakt vanaf de vrijeworplijn: De Jong twee en Van der List twee. Treuriger kon het niet.

Na tien minuten in de tweede helft had Leiden nog precies één puntje over van de voorsprong en had dat ook nog eens te danken aan Mike Schilder, die op 48-47 twee vrije worpen misgooide. Sec genomen was er nog niets aan de hand, want na voorgaande hopeloze derde kwarten speelde Leiden vaak een goed slotkwart. Dat zou ook nu lang het geval zijn. Na een score met bonus van Van der List was er bijvoorbeeld weer een gaatje van vier: 56-52.

Vervolgens kwam er een herhaling van het tweede kwart, toen er goed werd verdedigd. Daar leek de sleutel te liggen. Leiden trok defensief de touwtjes aan, maar kon niet voorkomen dat Arvin Slagter en Ralf de Pagter de zaken omdraaiden naar 60-63. Maar er was nog altijd een prima kans voor Leiden. Zelfs nadat Chris Denson even een hoofdrolletje voor zich had opgeëist en vijf van zijn negen punten maakte.

Maar natuurlijk moest ZZ Leiden gaan forceren en in die drang om Den Bosch alsnog te achterhalen ging er van alles mis. Rogier Jansen (door de fans gekozen tot speler van de maand februari) miste ook zijn zesde en zevende driepunter, gooide de ploeg twee keer de bal weg, waarna de bom van Dylon Cormier te laat kwam om het schip, dat ZZ Leiden zelf had laten kapseizen, nog in veilige haven te brengen.

ZZ Leiden – SPM Den Bosch 65-69 (17-16, 23-11, 8-20 en 17-22).
Scores Leiden: Worthy de Jong 17 (10 rebounds), Maurice Creek 17 (3 driepunters) , Jeroen van der List 9, Mohamed Kherrazi 8, Dylon Cormier 5, Rogier Jansen 4, Joe Willman 3 en Will Felder 2 (10 rebounds). Topscorers Den Bosch: Reggie Johnson 19 (10 rebounds), Arvin Slagter 12 en Kees Akerboom 11.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Richard Koolen: Maurice Creek was tegen Den Bosch goed voor 17 punten.