Nieuwsbericht

ZZ: blockfeest in Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Leeuwarden een zakelijke overwinning op Aris geboekt. De uitslag van 76-89 doet vermoeden dat het nog spannend is geweest, maar daar was eigenlijk geen sprake van. Mede dankzij elf blocks kwam Zorg en Zekerheid Leiden kort na rust al meer dan twintig punten voor te staan. Daarna werd de pot rustig uitgespeeld.

Zorg en Zekerheid Leiden kent een bliksemstart tegen Aris waar de Amerikaan Miles Jackson-Cartwright na langdurig blessureleed uitgerekend tegen de Leidse ploeg binnen de lijnen terugkeert. Vooral Joe Willman en Will Felder hebben er zin in, zowel verdedigend met blocks als aanvallend met scores. Na vijf minuten heeft Zorg en Zekerheid Leiden al een 2-11 voorsprong genomen. Maar de Friezen geven het niet zo maar op. Ryan Watkins komt een paar keer goed door en Tjoe de Paula, op gemiddelde topscorer van de Dutch Basketball League, speelt zichzelf slim vrij voor een paar driepunters. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen, neemt Eddy Casteels een time-out bij de stand 12-17. Worthy de Jong werkt hard onder de basket. Drie keer houdt hij de bal levend in de aanvallende rebound om uiteindelijk via twee vrije worpen 12-19 op het scorebord te zetten. De net ingevallen Maurice Creek benut elf seconden voor het einde van het kwart twee vrije worpen voor 15-21. De Paula sluit het kwart echter met zijn derde bom af: 18-21.

In het tweede kwart wijzen Willman en Creek Zorg en Zekerheid Leiden de weg. Als dan Jeroen van der List ook nog eens gaat scoren en blocken (voor rust al vier ‘swats’ van de lange Gouwenaar, Zorg en Zekerheid Leiden als team trouwens al acht blocks voor de pauze), neemt de Leidse ploeg snel afstand van Aris. Creek brengt het verschil halverwege het kwart boven de tien punten: 22-33. Een onsportieve fout van De Jong na balverlies (derde fout van De Jong) zorgt nog even voor een opleving bij Aris: 28-33. Dylon Cormier via een drive en Felder met een dunk nadat Jansen de bal net binnen het veld weet te houden en zo de steal pakt, maken een einde aan de run van Aris. Zorg en Zekerheid Leiden herstelt het verschil. Via Jansen wordt het bij rust 31-43.

Aris bezorgt zichzelf meteen al problemen als de Amerikaan Watkins meteen na rust al tegen zijn vierde fout aanloopt. Van der List straft dit meteen af met twee rake vrije worpen. Het is de aanloop voor een lange run van Zorg en Zekerheid Leiden dat dit keer juist sterk uit de kleedkamer komt. Via 31-45 loopt Zorg en Zekerheid Leiden mede door scores van Cormier en een dunkende Van der List, die in dit kwart goed is voor 10 punten, weg naar 33-56. De Paula gooit er dan een driepunter in en Jackson-Cartwright frommelt er nog een bal in. Zorg en Zekerheid Leiden zet daar weer zeven punten tegenover om bij 38-63 het grootste verschil in de wedstrijd te maken.

Na het eerste kwart heeft Aris het tot halverwege het derde kwart erg moeilijk. Niet alleen met de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden, dat als team elf blocks noteert, de Friezen weten ook de makkelijkste ballen vrij onder het bord nog te missen. In het tweede deel van de derde periode komen de Friezen weer wat beter in hun vel te zitten. Na een turnover plaats De Jong nog een gigantisch block op een lay-up van Nigel van Oostrum. Creek gooit er ook nog een driepunter in, maar die score wordt afgekeurd omdat de Amerikaan voor de tweede keer zijn voet op de zijlijn plaatst. Aris haalt dan wel wat van de achterstand weg, maar een 53-70 tussenstand is geen garantie voor een spannend kwart. Feitelijk was de wedstrijd al over na de eerste Leidse run na de pauze.

In het vierde kwart schommelt het verschil lange tijd rond de twintig punten (55-76, 60-80). Torgrim Sommerfeldt, die kort hierop door zijn coach naar de kleedkamer wordt gestuurd, scoort dan zeven punten op rij voor Aris waardoor het verschil wordt teruggebracht tot 15 punten: 67-82. Cormier en Mohamed Kherrazi pakken nog wat vrije worpen mee. Zo kabbelt de wedstrijd naar zijn einde. Aris geeft in de slotfase de nederlaag nog enigszins een draaglijk aanzicht: 76-89.

Coach Casteels toonde zich na afloop tevreden over de start na de pauze. “Nu begonnen we het derde kwart heel goed, maar aan het eind van de wedstrijd zakten we toch weer in.” Casteels gaf nogmaals aan dat hij het zwaar heeft gehad met de uitschakeling in de beker. “Ik ben competitief ingesteld en wil altijd winnen. Als een tegenstander echt beter is, dan geef ik dat toe. Tegen Donar hebben we het in eigen huis laten liggen. Daar hadden we een gat van tien, twaalf punten moeten slaan.” Komende woensdag komt SPM Shoeters naar de Vijf Meihal. “Dat is een mooie graadmeter om te kijken waar we in vergelijking met Den Bosch staan.”

Aris-ZZ Leiden 76-89 (18-21, 13-22, 22-27 en 23-19).
Scores Leiden: Jeroen van der List 22 (6 rebounds, 5 blocks), Joe Willman 14, Rogier Jansen 11, Maurice Creek 10, Dylon Cormier 9, Worthy de Jong 9 (7 rebounds, 7 assists), Will Felder 8 en Mohamed Kherrazi 6. Topscorer Aris: Tjoe de Paula 26.

Tekst: Martin Hoekstra/ZZ Leiden
Op de foto van Richard Koolen dunkt Jeroen van der List twee van zijn 22 punten binnen

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.