Nieuwsbericht

Volle winst ZVL-BAM en De Zijl

Zaterdagavond was er eindelijk weer een ouderwets avondje waterpolo in Leiden. Zowel de vrouwen van ZVL-BAM als de mannen van De Zijl zwemsport traden aan tegen UZSC uit Utrecht. Voor de vrouwen de strijd om plaats drie in de ranglijst, voor de mannen een gevecht met een van de kandidaten voor de Nederlandse titel. Daarnaast stond zondag voor ZVL-BAM ook nog de generale op het programma voor de KNZB beker: Het Ravijn kwam op bezoek in De Zijl.

Door de dubbele competitie bij de vrouwen staan er veel, heel veel wedstrijden op het programma. Als ze alles dit jaar uitspelen blijft de teller steken op net geen 50 (!) wedstrijden in één seizoen. Een van die wedstrijden was zaterdag tegen UZSC Utrecht. De Utrechtse vrouwen bivakeren al lang op plek drie en hebben ZVL eerder dit jaar al eens alle hoeken van hun fraaie nieuwe thuisbad Kromme Rijn laten zien. Tijd dus om dit recht te zetten voor de formatie van Koen Plasmeijer. ZVL knalde uit de startblokken om de eerste periode zeker af te sluiten met een 3-0 voorsprong, die ook gedurende de rest van de wedstrijd niet meer uit handen werd gegeven. Weliswaar sloop UZSC af en toe dichterbij, maar een zeker spelende Leidse formatie controleerde de wedstrijd en liet de voorsprong niet meer glippen, zodat de strijd om de derde plaats met 12-9 in Leids voordeel werd beslist.

Heel anders begon de wedstrijd voor De Zijl. De ploeg uit Utrecht, met gelouterde internationals onder wie Leidenaar Roeland Spijker, nam snel een voorsprong van 1-5, waardoor de strijd al snel gestreden leek. De manschappen van coach Niels Joor gooiden echter niet zo maar de handdoek in de ring en lieten maar weer eens zien waarom zwembad De Zijl is omgedoopt tot 'De Hel van Leiden', de plek waar niets onmogelijk lijkt te zijn. In de tweede periode werd UZSC compleet van scoren afgehouden en in de derde kregen de Utrechters slechts één bal achter keeper Esben Wansleeben, zodat bij het ingaan van de laatste periode een 8-6 voorsprong op het bord stond. De laatste periode bracht geen verandering meer, zodat De Zijl ook de drie punten kon bijschrijven in haar race naar de playoffs.

Zondagmiddag laat, rond de tijd dat op 22 maart de KNZB bekerfinale bij de vrouwen zal worden gespeeld, werd deze alvast dunnetjes voorgespeeld door beide ploegen. Het Ravijn kwam op bezoek in Leiden en beide ploegen lieten zien dat deze finale een geweldige strijd kan gaan worden. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe en ondanks dat het er op leek dat A-internationals een zeker voordeel krijgen liet ZVL-BAM zich hierdoor niet in de kaart spelen. Na een snel doelpunt van de gasten uit Nijverdal was het ZVL dat een voorsprong van twee doelpunten nam en die goed wist te verdedigen. In de laatste periode kwamen de Nijverdalse vrouwen, waarvan de coach inmiddels het bad was uitgestuurd, nog dichterbij, maar met de stand van 12-11 bleven ook hier de punten in Leiden.

De Zijl Zwemsport – UZSC 11-9
Periodestanden: 1-5, 3-0, 4-1, 3-3
Doelpunten De Zijl: Tim van der Meer 2, Daan Heiden 2, Menno Dalmijn 2, Joost Lameijer 2, Thijs Versluis, Jasper Haasnoot, Tom Nederend.

ZVL-BAM – UZSC 12-9
Periodestanden: 3-0, 2-2, 4-3, 3-4
Doelpunten ZVL: Iefke van Belkum 4, Marianne de Groot 3, Britt van Dam 2, Kitty-Lynn Joustra, Brigitte Sleeking, Marloes Cabout

ZVL-BAM – het Ravijn 12-11
Periodestanden: 4-2, 3-3, 3-2, 2-4
Doelpunten ZVL: Marianne de Groot 3, Kitty-Lynn Joustra 3, Iefke van Belkum 2, Brigitte Sleeking 2, Britt van Dam, Marloes Cabout

Op de archieffoto: Marianne de Groot, goed voor zes doelpunten dit weekeinde.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.