Nieuwsbericht

ZZ Leiden boekt belangrijke zege

Wat is dat toch met derde kwarten in de wedstrijden dit seizoen tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar Groningen? De eerste tien minuten na de rust in het duel van zaterdag tussen beide grootmachten paste naadloos in het rijtje van eerdere ontmoetingen in deze jaargang. Voor de derde keer verspeelde Leiden een flinke voorsprong door een zwak derde kwart af te leveren. Donar deed dat op zijn beurt ook een keer.

ZZ Leiden won de voorlaatste confrontatie in het reguliere seizoen met 76-72. Dat was het goede nieuws zaterdag om een uurtje of tien in de afgeladen Vijf Meihal. Maar de toch weer moeizame manier, waarop de zeer belangrijke zege (Leiden heeft nu zes verliespunten minder dan Donar) tot stand kwam, gaf andermaal te denken.

In november gooide Donar een voorsprong van tien punten weg door in eigen huis het derde kwart te verliezen met 10-22. In december stond Leiden thuis met 42-34 voor bij de rust en verloor het derde deel toen met 10-18. In de eerste halve finale om de beker (aanstaande donderdag is de return) was het halverwege 43-33 voor ZZ en volgde er een derde kwart van 12-26! En nu was het van hetzelfde laken een pak. Leiden sloot de eerste helft af op 41-30, kwam nog op 43-30 via Will Felder, maar scoorde daarna in acht minuten nog slechts twee punten. Op 4-19 in dat derde kwart had Donar zelfs een voorsprong van 45-49 na een driepunter van ex-ZZ’er Dejuan Wright…

Het kwam dus uiteindelijk allemaal nog goed, omdat de belangrijkste sterkhouders Worthy de Jong en uitblinker Rogier Jansen deden wat van ze werd verwacht. Worthy was gewoon … eh … Worthy met zijn heerlijke passes, soms onnavolgbare scores en ook – maar dat hoort nu eenmaal bij hem – zijn balverlies. Rogier Jansen, de man waar zó veel vraagtekens achter stonden, toen Leiden hem aantrok, doet altijd wat hij moet doen.

Zaterdag knalde hij zijn bommen weer eens lekker raak (vijf driepunters) en gooide in de krankzinnige slotminuut alle vier zijn vrije worpen raak. De slotminuut van het vaak niet echt goede, maar wel zeer meeslepende duel was een verhaal apart en misschien wel uniek. Die minuut ging in bij 66-66. De enige oplossing voor beide ploegen was snel fouten maken en dan maar hopen dat er links en rechts een vrije worp zouden worden gemist. Dat gebeurde. Door de Groningse nieuwkomer Bill Clark. Hij maakte er maar één van de vier. En door ZZ’s Dylon Cormier (twee missers).

Maar het zou, zoals gezegd, een krankzinnige minuut worden. Of exact gezegd: 52.2 seconden. In die korte periode zouden liefst achttien (!) vrije worpen worden genomen. ZZ Leiden deed dat, met uitzondering van Cormier, met een angstaanjagende perfectie. Joe Willman liet zijn toekijkende ouders zien, dat er op cruciale momenten ijswater door zijn aderen stroomt en schoot zes op zes. Jansen maakte, zoals gezegd, ook alles.

In die schier eindeloze 52.2 seconden werd door Zorg en Zekerheid Leiden een zeer belangrijke overwinning binnengehaald. De ploeg van Eddy Casteels is nu nog altijd koploper, ook al kan Den Bosch er (op onderling resultaat) nog overheen. Maar veel belangrijker is het gat met Donar. Dat is nu zes punten en daarmee komt de eerste of twee plek een stuk dichterbij. Belangrijk, want de nummers één en twee zijn vrij in de eerste ronde van de playoffs.

Maar Leiden is er nog lang niet, want na een relatief licht programma in maart (Den Bosch thuis is de enige topper), volgt een slot met drie zware uitwedstrijden: Zwolle, Den Bosch en Groningen. Daarin kan de zaak nog helemaal over de kop gaan. Onder andere omdat Leiden ten opzichte van Donar een negatief saldo heeft en bij verlies in Groningen dus onderling eventueel in het nadeel is. Maar misschien is dat allemaal wel te voorkomen. Met een goed derde kwart bijvoorbeeld…

ZZ Leiden – Donar 76-72 (20-18, 21-12, 10-23 en 25-19)
Scores Leiden: Worthy de Jong 20 (7 ast, 9 balv), Rogier Jansen 19 (5 driep), Joe Willman 11 (8 reb), Will Felder 10, Dylon Cormier 6, Jeroen van der List 4, Maurice Creek 4 en Mohamed Kherrazi 2. Topscorers Donar: Mark Sanchez 18 en Lance Jeter 15.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Richard Koolen: Rogier Jansen, die vijf driepunters maakte en feilloos zijn vrije worpen maakte.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.