Nieuwsbericht

Mo Creek driepuntskoning op Gala

Maurice Creek, de kersverse aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden, is tijdens het All Star Gala van de Federatie Eredivisie Basketball (FEB) winnaar geworden van de zogenoemde Threepoint Contest. Van vijf plekken moeten vijf driepunters worden geschoten, waarbij de laatste de ‘moneyball’ is en dubbel telt. In de finale tegen Valentijn Lietmeijer van Landstede scoorde Creek 18 punten. Lietmeijer bleef steken op 17.

In de halve finale had Mo Creek al indruk gemaakt bij het publiek in de Bossche Maaspoort met een score van 21. Vanaf het tweede station schoot hij toen alle vijf de ballen raak voor de maximale zes punten. Jeroen van der List, de andere ZZ-specialist, werd uitgeschakeld in de eerste ronde.

In Den Bosch was zondag de aftrap van het Nederlands Team, dat de komende jaren zal worden geleid door de Stichting Nederlands Mannen Team (NMT). Een groot aantal voormalige internationals zet de schouders onder het team, waarvan ex-ZZ-coach Toon van Helfteren ook het komend jaar de coach is. Nederland doet in september mee aan het EK, waarvan de groep met Oranje wordt gespeeld in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Mede in verband hiermee werd de All Star Game gespeeld tussen het Nederlands team (voor zover beschikbaar en niet geblesseerd) en de besten van de rest. In Oranje speelde vier spelers van Zorg en Zekerheid Leiden: Worthy de Jong, Rogier Jansen, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List. Nederland won het duel, waarin traditioneel verdedigen ‘verboden’ is met 127-125. Met respectievelijk 20 en 19 punten hadden De Jong en Van der List een mooie bijdrage. Topscorer was Nick Oudendag met 24 punten. Aan de andere kant was Brandyn Curry van Den Bosch de beste schutter met 23 punten.

Ook voor de jeugd was er een All Star Game. Die ging tussen teams uit Noord- en Zuid-Nederland. Zuid met onder andere de ZZ-spelers Kasper Averink (17 punten) en Jan Driessen (8) won dit potje met 108-103.

Voor de dunkwedstrijd was, zoals altijd, weinig animo. De meeste spelers mogen niet van hun coach of durven niet in verband met blessurerisico. Dus was er maar wat bijeen gegraaid en won ene Orlando Gomez van het Amstelveense SVU.