Nieuwsbericht

Arbiters rode lap voor ZZ Leiden

Sporters kunnen soms een kick krijgen van de vreemdste dingen. Een prachtig voorbeeld daarvan speelde zich zaterdagavond af in de gezellig volle Vijf Meihal bij de wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Zwolle. Het duel werd uiteindelijk gewonnen door ZZ Leiden met 93-80, maar dat was eigenlijk van ondergeschikt belang. Wat zich afspeelde op weg naar die eindstand was vele malen interessanter en opvallender.

Het begon allemaal op 2:32 van het rustsignaal. ZZ Leiden had tot op dat moment een zeer povere wedstrijd gespeeld. Was verdedigend niet bij de les en verprutste aanvallend meer kansen dan niet. Volkomen logisch stond er dan ook een behoorlijke voorsprong voor de Zwolse ploeg op het scorebord en het publiek zal zich op dat moment hebben afgevraagd of het nog wel goed zou komen.

Plotseling sloeg de vlam in de pan. Landstede-spelverdeler Leon Williams hield met de voet de bal in het spel, waarna Nikki Hulzebos de Zwolse aanval voortzette. Scheidsrechter Nico Zwiep stond er bovenop, maar zag het niet. Joe Willman maakte in woord en gebaar duidelijk dat er gefloten had moeten worden en kreeg daarvoor – erg snel – een technische fout.

Voor de Leidse bank ging vervolgens coach Eddy Casteels volledig uit zijn dak. Scheldend en tierend maakte de Belg aan Zwiep duidelijk dat deze gefaald had. De scheidsrechter aarzelde geen moment en gaf ook Casteels een technische fout. Maar de coach van Leiden was niet meer tot bedaren te brengen. Vast en zeker gefrustreerd door hetgeen hij tot dan van zijn ploeg had gezien, bleef hij zijn onvrede uiten.

Tweede scheidsrechter Barry Peters probeerde hem te bedaren en terug te sturen achter de lijn van het coachvak. Dat lukte niet en toen Casteels weer een stap in de richting van het veld zette, gaf Peters hem een tweede technische fout en kon hij vertrekken. Peters kon op dat moment niet anders, want het gedrag van Casteels ging alle perken te buiten. Een schorsing levert dat echter volgens de huidige regels niet op.

Maar de aanleiding was de blunder van Zwiep, een arbiter bij wie je je nooit hoeft af te vragen óf er een technische fout komt, maar slechts wanneer… Zijn irritante houding is iedereen in de basketballwereld al jaren een doorn in het oog. Het publiek reageerde furieus, al was het natuurlijk niet goed te praten dat het arbitrale duo bij de rust een bierdouche kreeg op weg naar de kleedkamer.

De rust brak aan bij 45-57 en ZZ Leiden moest dus na de rust verder zonder coach. Mede uit financiële overwegingen en op aangeven van Casteels werd dit seizoen besloten geen assistent-coach aan te stellen. De spelers moesten het nu dus zelf opknappen. In de kleedkamer nam, zo zei hij later zelf, Worthy de Jong het woord. Wat in de kleedkamer gezegd wordt, blijft in de kleedkamer, maar de aanvoerder van ZZ Leiden gooide een flinke hoeveelheid olie op het vuur.

‘Je moet het verder zonder coach doen, met de vijf in het veld en de jongens op de bank. Maar het maakt je sterker. En ook het publiek natuurlijk. Geweldig’, zei De Jong na afloop. Het arbitrale trio werd na de rust lange tijd uitgefloten bij elke beslissing. Voor zover het kon ging het publiek nóg nadrukkelijker achter de ploeg staan.

Die reageerde fantastisch. Tactisch gestuurd door De Jong en ervaren rot en uitblinker zaterdag Rogier Jansen werd de aanval geopend op Landstede en als op een roze wolk werd alles van de eerste helft teniet gedaan. Eddy Casteels keek, verborgen achter wat grotere personen, vanuit de spelerstunnel toe en zag zijn ploeg groeien en groeien.

In één ruk werd met een 13-0 run de hele achterstand weggepoetst en via twee vrije worpen van De Jong omgebogen in een voorsprong van 58-57. Alsof het kampioenschap de rechtstreekse inzet was schreeuwden de fans hun ploeg naar nog grotere daden. En die zouden er komen, nadat Zwolle het derde kwart nog net met een voorsprong (65-66) had afgesloten.

Maar ZZ Leiden was nog niet klaar met de allesvernietigende posse. In het vierde kwart werd Landstede compleet ‘de schuur’ uitgespeeld, al was de Zwolse ploeg natuurlijk geen echte partij in het conflict. ZZ Leiden speelde zó gedreven en zó heldhaftig, dat zelf Nico Zwiep verbaasd moet zijn geweest. Dit zal hij in zijn lange loopbaan niet vaak hebben meegemaakt.

Even leek het erop dat ZZ Leiden andermaal de honderdpuntengrens zou passeren, maar dat leed bleef Zwolle terecht bespaard. Landstede mocht de laatste zes punten van het duel scoren. Als volleerde coaches wisselden De Jong en Jansen door en gunden zichzelf en de andere helden in de slotminuut zelf een applauswissel. Tja, als de coach het niet kan doen…

O ja, en dan dit nog. Twee weken geleden ontstond er een hoop ophef over de kleur van de strechbroeken, knie- en onderbeenbeschermers. In de hoofdrollen toen onder anderen Barry Peters. Zaterdag stond deze arbiter weer in de Vijf Meihal, maar repte geen moment over het ‘ondergoed’. Terecht. Je kunt je als scheidsrechter beter bezighouden met andere zaken. Het met de voet spelen van de bal bijvoorbeeld…

ZZ Leiden-Landstede Zwolle 93-80 (24-30, 21-27, 20-9, 28-14).
Scores Leiden: Rogier Jansen 23 (4/6 driepunters en 10 assists), Joe Willman 16 (7 rebounds), Worthy der Jong 13, Maurice Creek 13, Will Felder 10, Dylon Cormier 9, Jeroen van der List 7 en Mohamed Kherrazi 2. Topscorers Zwolle: Joe Burton 17, Tyson Hinz 15 en Grant Gibbs 14.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Richard Koolen: Als blikken konden doden, zou het er niet best hebben uiotgezien voor Nico Zwiep.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.