Nieuwsbericht

Geen derde beker voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om, sinds de terugkeer op topniveau, voor de derde keer de nationale beker te winnen. In Zwolle was GasTerra Flames over de hele wedstrijd de betere ploeg en won terecht met 71-79.

De koploper van de Dutch Basketball League had voor het grootste deel van de wedstrijd de regie in handen. ZZ Leiden had echter een paar goede perioden. In het eerste kwart bijvoorbeeld, toen een achterstand van 10-19 werd omgebogen in een voorsprong van 19-21 en 21-23 aan het einde van het eerste kwart.

Dat zat er aanvankelijk niet in, want GasTerra was in de openingsfase beter en zette het verschil ook op het scorebord. Na een driepunter van Jason Dourisseau was het 4-11 en was er een eerste probleem bij ZZ Leiden. Een time-out bood geen soelaas. Pas toen Toon van Hefteren zijn mannen bij 10-19 voor de tweede keer bijeen riep en duidelijk maakte dat er best harder verdedigd mocht worden, werd Leiden wakker.

Het was DeJuan Wright, die de hoofdrol opeiste en met hem als gangmaker ging Leiden op jacht. Wright met twee driepunters, waarvan eentje met bonus en een handige score van Kevin Thompson later was het gelijk en was het de beurt aan GasTerra-coach Ivica Skelin om via een time-out het momentum van Leiden te stoppen. Dat lukte een beetje, maar na tien minuten was het dus toch 21-23.

Maar zo snel als Leiden was teruggekomen, zo snel ook herstelde Groningen de marge. Het leek of Leiden niets had geleerd van de competitiewedstrijd van donderdag. Wéér kreeg Cashmere Wright, de Groningse spelverdeler, te veel ruimte voor zijn schoten. En omdat het aanvallend bij ZZ Leiden niet lekker liep en Worthy de Jong en Mike Schachtner nauwelijks van betekenis waren, kreeg de ploeg van Van Helfteren een zware opdracht mee naar de kleedkamers: twaalf punten goed maken in de tweede helft (35-47).

Dat bleek een té zware opdracht. Het werd 35-52 en in een time-out nam niet Van Helfteren, maar Whit Holcomb-Faye het woord. Woedend was hij over de instelling van de ploeg en niet onterecht. Van Helfteren kreeg op een afstandje toe, hoe de ploeg zichzelf van de broodnodige adrenaline voorzag. Niet voldoende, want na drie kwarten leek het over en sluiten voor ZZ Leiden bij 47-67.

Maar opnieuw toonde de ploeg, onder aanvoering van de prima spelende DeJuan Wright (28 punten en 9 op 10 vrije worpen), veerkracht en begon het vierde kwart met een 10-0 run naar 57-67. Wat een gelopen race leek, werd weer een wedstrijd. De driepunters van Sean Cunningham vielen en via twee vrije worpen van Kevin Thompson en eentje van Cunningham werd het verschil zelfs zeven: 63-70. Uit de gemiste bal van Cunningham pakte bovendien Thompson de rebound en kon Leiden nog dichterbij komen.

Dat lukte niet. De kansen waren er, maar Leiden slaagde er niet in die ook te verzilveren. Het werd wel spannend, maar door missers van Leiden en een cruciale aanvalsrebound voor de Groningse ploeg bleef er een gaatje van zes, zeven punten. De klok werkte uiteraard in het voordeel van GasTerra, dat bij de zoemer en 71-79 een feestje mocht gaan bouwen.

ZZ Leiden-GasTerra 71-79 (23-21, 12-26, 12-20 en 24-12)
Scores Leiden: DeJuan Wright 28, Whit Holcomb-Faye 10, Sean Cunningham 10, Kevin Thompson 8 (10 rebounds), Josh Duinker 6, Mohamed Kherrazi 5 (7 rebounds), Worthy de Jong 2 en Mike Schachtner 2. Topscorers Groningen: Cashmere Wright 19, Jason Dourisseau 11 en Dan Colkeman 10. Ross Bekkering 11 rebounds.

De foto van RICHARD KOOLEN spreekt boekdelen. Verliezen kan heel veel pijn doen, zo blijkt uit de lichaamstaal van Whit Holcomb-Faye.