Nieuwsbericht

ZZ Leiden na thriller in halve finale beker

Veel spannender dan de tweede kwartfinale van het bekertoernooi tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Matrixx Magixx kan een basketballwedstrijd niet zijn. Na een bloedstollende slotfase won ZZ Leiden met 76-73 en dat was maar één puntje meer dan de minimaal vereiste marge van twee na de 62-61 eerder in Wijchen.

De ploeg van de bijna jarige Toon van Helfteren (hij viert donderdag zijn 63e verjaardag) kan zich nu gaan opmaken voor een dubbele halve finale (eerst uit) tegen Aris Leeuwarden. Je mag verwachten dat Leiden daar zonder kleerscheuren doorheen komt en dan op 30 maart in Zwolle in de finale staat tegen de winnaar van GasTerra Flames-SPM Shoeters.

Een titanengevecht, zoals zich dat woensdag in de Vijf Meihal ontrolde, is natuurlijk heerlijk voor de echte liefhebber. Voor de diehard-fan misschien wat minder, want het hartritme wordt behoorlijk op de proef gesteld met zo’n slotfase.

De hoofdrollen waren in die laatste minuut voor Sean Cunningham met een belangrijke steal op Dimeo van der Horst en voor Worthy de Jong, die op 12:6 seconden van het einde prachtig 75-73 op het scorebord zette. Maar 12:6 seconden is lang in een basketballwedstrijd. Je kunt nog een behoorlijke aanval opzetten en bijna had Matrixx Magixx nog succes.

Maar waar eerder af en toe ‘lullig’ werd gefloten onder de ring, lieten de mannen in het oranje en zwart het nu de spelers bepalen. En toen het echt moest bleek Leiden wel degelijk te kunnen verdedigen. Magixx kreeg geen kans meer en kon na balverlies niet anders meer dan Cunningham in de reclameborden werken.

Dat leverde op 1:2 seconden twee vrije worpen op. Ooit ging het daar fout met de Nederlandse Amerikaan in een wedstrijd in Den Bosch. Standaard moet je in zo’n situatie de eerste (proberen te) maken en de tweede missen, waarbij wél de ring wordt geraakt, zodat de tijd ingaat en de tegenstander geen schot meer krijgt. Cunningham deed het nu volgens het boekje.

Over verdiend of niet, over terecht of niet, zal altijd gediscussieerd worden na een duel als dit. Over de hele wedstrijd genomen stond Leiden maar net vier minuten aan de goede kant van de score en dan niet eens altijd op genoeg afstand om te winnen.

Matrixx Magixx controleerde grotendeels de wedstrijd en had vrijwel steeds een voorsprong. Die kwam echter nooit boven de tien punten, waarmee Leiden voortdurend aan het elastiek hing. De thuisploeg kon geen grip krijgen op de mannen in het groen, omdat er vaak niet attent werd gespeeld in de rebound, de aanvalsopzet te traag en weinig verrassend was en er geen wapen was tegen de driepunter van Magixx.

Liefst dertien bommen vlogen erin, waarvan zes van Robbie Sihota. Drie daarvan in de eerste vier minuten van de tweede helft, waarmee hij de kop van Leiden op het hakblok legde. Maar dat elastiek, hè? ZZ Leiden kwam steeds weer terug. Bijvoorbeeld via driepunters van Mike Schachtner of via een lekkere serie scores van Whit Holcomb-Faye, die je in andere wedstrijden graag wat vaker de trekker zou willen zien overhalen. Hij zorgde daarmee in het begin van het vierde kwart voor 59-59, de opmaat voor een thriller van jewelste.

Maar even zo ‘simpel’ vlogen er vervolgens driepunters in van Stefan Mladenovic en Patrick Richard, waardoor Leiden weer opnieuw kon beginnen. De mannen van Van Helfteren voelden echter dat er succes te halen was. Hij werd 66-65 na een drietje van Schachtner en twee vrije worpen van Holcomb-Faye. En zo vloog de wedstrijd hen-en-weer als een bal in een flipperkast. Maar toen het ‘game over’ oplichtte stond ZZ Leiden precies aan de goede kant van de score. En hoe zuur dat ook klink voor de verliezende ploeg, dat is nu eenmaal het enige dat telt…

Zorg en Zekerheid Leiden-Matrixx Magixx 76-73, eerste wedstrijd 61-62, kwartstanden: 15-22, 21-17, 15-17 en 25-17.
Scores Leiden: Worthy de Jong 20, Whit Holcomb-Faye 15, Mike Schachtner 11, Josh Duinker 8, Sean Cunningham 6, Kevin Thompson 6, DeJuan Wright 5 en Mohamed Kherrazi 5. Topscorers Magixx: Robbie Sihota 22 en Patrick Richard 19

DeJuan Wright viel in de tweede helft uit met een handblessure. Hoe ernstig die is, moet onderzoek in het ziekenhuis uitwijzen.  

Op de foto van Richard Koolen viert Mike Schachtner één van zijn drie succesvolle driepunters

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.