Nieuwsbericht

ZZ snel klaar in Rotterdam

Hoe lang duurde in feite zaterdagavond de wedstrijd tussen Challenge Sports Rotterdam en Zorg en Zekerheid Leiden? De fans van de Leidse ploeg twijfelden, maar de antwoorden liepen uiteen van drie tot tien minuten. Met de klok op 7:15 in het eerste kwart, dus na nog geen drie minuten, stond het 0-9 en na tien minuten, aan het einde van het eerste kwart, was het 7-35.

Die tussenstand op een kwart van de speeltijd betekende natuurlijk einde wedstrijd. Rotterdam had – net als recentelijk Amsterdam en Weert – niet in te brengen en ZZ Leiden maakte duidelijk dat er een gapend groot gat zit tussen de eerste drie, vier ploegen en de rest. Gezien de huidige stand lijkt Rotterdam zich wel te gaan plaatsen voor de playoffs, maar daarin zal het na de eerste ronde wel zijn gedaan.

Nu was er wel een dik excuus voor de thuisploeg, want Lucas Steijn en Ivan Filipan bleven geblesseerd aan de kant, terwijl routinier Robert Krabbendam pas dik in de tweede helft voor het eerst in actie kwam. Hij was de hele week ziek geweest en had pas vrijdag weer ‘een beetje’ getraind.

Bij Leiden bleef Dylon Cormier in trainingspak. Hij sukkelt met een lichte hamstringblessure. Nu had coach Eddy Casteels hem niet echt nodig, want na de binnenkomst van Maurice Creek is er spelend personeel genoeg. Het was overigens vreemd dat de Belg zijn jonge Nederlandse garde ook in dit duel niet al te veel speeltijd gunde. Alleen Jan Driessen mocht wat dat betreft tevreden zijn met dik vijftien minuten.

Kasper Averink bleef weer lang op de bank, ook toen eerste spelverdeler Rogier Jansen door foutenlast naar de kant werd gehaald. Waar Averink werd verwacht, kwam Worthy de Jong, die net was gewisseld. Casteelt zei al eerder niet tevreden te zijn over de beoogde back-up point guard. De Jong speelde veel (ruim 35 minuten), terwijl juist van hem werd gezegd dat hij af en toe wat rust nodig had. Deze wedstrijd, die dus al na tien minuten was gespeeld, gaf daartoe alle ruimte.

Casteels wilde kennelijk een zo groot mogelijk verschil op het scorebord zien en liet zijn kernspelers veel minuten maken. Rotterdam daarentegen wenste niet compleet te worden afgeslacht en deed wat het in zijn mars had. Zonder de lange mannen Steijn en Krabbendam moesten daartoe de schutters Yannick Franke en Ties Theeuwkens in stelling worden gebracht. Vooral de jonge ex-Leidenspeler heeft zich in Rotterdamse dienst ontwikkeld tot een begenadigd schutter en zou afsluiten op 26 punten.

Dat waren er twee minder dan de topscorer aan Leidse zijde. Will Felder had een heerlijke avond, die hij bekroonde met 28 punten en ook nog eens veertien rebounds. Zijn beste double double tot nu toe in ZZ-dienst. Ook Worthy de Jong boekte dubbele cijfers met 23 punten en tien rebounds. Daarnaast bewees ook Joe Willman zijn klasse. Van zijn 17 punten, maakte hij er twaalf in het eerste kwart.

De hoge score (109) kwam er voor Leiden op zich natuurlijk wel, maar de 72 van Rotterdam waren er eigenlijk te veel. Lang leek Leiden af te stevenen op het record aller tijden, maar dat bleef met 113 (eerder dit seizoen tegen Leeuwarden) in tact. Dat kwam mede doordat Casteels de wedstrijd liet afmaken door de jeugd in combinatie met Will Felder. Dat leverde overigens wel een bijzondere (laatste) score op: een perfecte alley-oop van Jan Driessen op de duinkende Floris Versteeg. Dat op zich was een mooi einde van een wedstrijd, die maar snel vergeten moet worden.

Challenge Sports Rotterdam-Zorg en Zekerheid Leiden 72-109 (7-35, 25-28, 21-26 en 19-20)
Scores Leiden: Will Felder 28 (14 rebounds), Worthy de Jong 23 (10 rebounds), Joe Willman 17 (7 rebounds), Mohamed Kherrazi 12, Maurice Creek 11, Jeroen van der List 9, Jan Driessen 4, Rogier Jansen 3 (11 assists) en Floris Versteeg 2. Topscorers Rotterdam: Yannick Franke 26 en Ties Theeuwkens 18.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Richard Koolen: Joe Willman, die twaalf punten maakte in het eerste kwart.