Nieuwsbericht

ZZ gooit grote voorsprong weg

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd in de halve finale van de beker tegen Donar winnend afgesloten: 79-78. Halverwege het derde kwart stond Zorg en Zekerheid Leiden nog met 50-35 voor, maar in vier minuten tijd verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon. Op donderdag 5 maart wordt in Groningen bepaald wie doorgaat naar de bekerfinale.

Voor aanvang van de wedstrijd kregen de toeschouwers een verrassing voorgeschoteld. In tegenstelling tot de start van het seizoen was de tewerkstellingsvergunning voor Maurice Creek binnen enkele dagen al rond. De debutant werd met luid applaus ontvangen bij de teamvoorstelling.

Na een goede opening van Lance Jeter, die vijf punten op rij maakt, neemt Zorg en Zekerheid Leiden het heft in handen. Worthy de Jong kleeft als een zwaan aan Jeter die het daar duidelijk moeilijk mee heeft. De felle Leidse verdediging brengt ook de andere guards Maarten Bouwknecht en Sean Cunningham in de problemen. Bouwknecht raakt de bal kwijt aan Rogier Jansen die meteen twee punten pakt middels een lay-up. Iets verderop in het eerste kwart pakt De Jong een steal op Cunningham die onmiddellijk een onsportieve fout maakt. Na een wel erg makkelijk weggegeven tomahawk dunk van Thomas Koenis pakt Zorg en Zekerheid Leiden uit met een 7-0 run voor 14-7. Vooral Will Felder laat zich gelden. Donar laat zich echter niet meteen opzij zetten. In de zevende minuut is het 14-12, maar daarna zet Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw aan. Via Jansen (vijf punten) en De Jong (twee punten) loopt Zorg en Zekerheid door naar 21-12. Door een fout in de buzzer tilt De Jong via twee vrije worpen de stand na tien minuten spelen op 25-16.

In de tweede periode probeert Donar met runs (27-21, 38-30) dichterbij te komen, maar Zorg en Zekerheid Leiden vindt de juiste antwoorden. Het is een stuk agressiever wat bijvoorbeeld blijkt uit de aanvallende rebound met score van Felder na een block van DeJuan Wright op Dylon Cormier. Een ander voorbeeld is een baseline bal nadat een lay-up van De Jong klem komt te zitten tussen de ring en de basket. Schotklok op drie seconden, waarna Cormier zich handig opstelt in de bucket en door Jansen op zijn wenken wordt bediend. Diezelfde Jansen scoort niet alleen belangrijke driepunter om een run van Donar tot stand te brengen, maar weet zijn medespelers ook prima te vinden, zoals Felder die vogelvrij een harde dunk plaatst. Aan de andere kant laat Felder, die voor rust al 10 punten scoort, zich eveneens zien. Hij blockt een lay-up van Jeter, de Groningse topscorer met 15 punten voor rust, zo ongeveer de hal uit. Er was al wel een fout gemaakt op Jeter, maar met zijn actie voorkwam Felder wel een and-1.

Met een 43-33 voorsprong doet Zorg en Zekerheid Leiden voor rust goede zaken. Opvallend is het Leidse reboundoverwicht (16 om 9) wat Donar zelden overkomt. Ook qua turnovers is Zorg en Zekerheid Leiden een stuk zuiniger (5 om 10 balverlies).

Donar begint na rust al meteen met een vijf seconden overtreding. Zorg en Zekerheid Leiden komt ook niet al te best uit de kleedkamer. Kherrazi levert de bal zo maar in en Jeroen van der List mist een hookshot. Eddy Casteels grijpt terecht naar een time-out. Dit heeft een positieve invloed op het spel van Zorg en Zekerheid Leiden, want door scores van Jansen, De Jong en een driepunter van Van der List is het na vier minuten ineens 50-35.

Dit keer neemt Ivica Skelin een time-out. Donar stroopt de mouwen eens flink op en gaat agressiever spelen. Opeens is de Leidse ploeg de weg kwijt. Aanvallend wordt er niet meer als team gespeeld en dat leidt tot slechte schoten en turnovers (elf keer na rust). Van der List blockt nog wel een dunkpoging van Wright, maar Donar komt razendsnel terug. In vier minuten tijd scoort alleen Kherrazi nog een keer voor Zorg en Zekerheid Leiden, Donar zet daar zeventien punten tegenover, waardoor het met nog twee minuten te spelen in het derde kwart 52-52 staat. Als Jansen dan ook nog zijn vierde fout haalt via doordringen, is Leiden in last. Casteels kiest op dat moment voor Creek. De nieuwe Amerikaan beschaamt het vertrouwen van zijn coach niet, want na een driepunter van Mark Sanchez antwoordt Creek meteen met een driepunter via zijn eerste balcontact. De Jong heeft kiest bij de laatste aanval voor een drive, maar verspeelt de bal en maakt een onsportieve fout. Hierdoor wordt de stand na drie perioden opeens 55-59 en is het goede spel van 2,5 kwart volledig teniet gedaan door Donar.

In het slotkwart weet Zorg en Zekerheid Leiden zich weer te herstellen. Via een score van Dylon Cormier en twee vrije worpen van Creek is het na anderhalve minuut al weer gelijk. Halverwege het kwart is Zorg en Zekerheid Leiden via de opeens weer fraai scorende De Jong en twee vrije worpen van Cormier uitgelopen naar 68-64. Na een onsportieve fout van Creek benut Cunningham twee vrije worpen. Via een driepunter van Jeter wordt het vervolgens 68-69. Na een schot altijd de rebound ingaan, het wordt jeugdspelers met de paplepel ingegoten. Zo ook Cormier die een verre driepunter mist, maar wel zijn eigen rebound pakt en meteen een lay-up benut. Via een bommetje van Van der List die in een break keurig vrijkomt, komt Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw op voorsprong: 73-71.

Beide ploegen willen van geen opgeven weten. Na een score van De Jong in de buzzer van de schotklok, gaat Donar in de fout. Wright krijgt lopen en Cunningham maakt een fout op Jansen. Vrije worpen voor de spelverdeler zijn zekerheden, zo ook nu: 77-73 met nog 48 seconden te gaan. Wright scoort, maar dat doet Kherrazi aan de andere kant ook: 79-75. Het laatste woord is echter aan Sanchez die het verschil na veertig minuten intens basketbal met een driepunter terugbrengt tot één punt: 79-78.

Casteels zag zijn ploeg grote delen van de wedstrijd goed spelen. “Beide ploegen zijn gelijkwaardig en willen basketbal spelen. Wij controleerden de eerste helft de wedstrijd. Maar na rust gaat Donar harder spelen. Koenis, Jeter, Wright zijn toch spelers die dan net even wat meer intimidatie in hun spel leggen. Wij blijven in hetzelfde ritme spelen in plaats van dat we ook twee tandjes bijschakelen. Ik hamer op discipline en executie. Door balverlies geven we zo 10, 15 punten weg.”

Ook over de verdediging is Casteels niet helemaal te spreken. De dunk van Koenis in de eerste helft mag gewoon niet toegelaten worden. “Hij kon zo op zijn rechterhand vrij naar binnen. Hoe harder we verdedigen, hoe beter we gaan spelen.” Het inzetten van Creek was een gok. “Die man heeft pas één keer getraind, maar juist omdat het zo chaotisch was, kon je die gok wel nemen. En dat pakte toch goed uit.”

Eén punt verschil is niet veel als je nog naar Groningen moet voor de return. Toch ziet Casteels mogelijkheden om de finale te bereiken. “Beide ploegen hebben al aangetoond op vreemde bodem te kunnen winnen. Met zo’n arbitraal trio als vandaag kunnen wij ook in Groningen winnen.”

ZZ Leiden - Donar 79=78 (25-16, 18-17, 12-26 en 24-19).
Scores Leiden: Rogier Jansen 16 (7 assists, 7/7 vrije worpen), Worthy de Jong 14 (7 balverlies), Dylon Cormier 12, Will Felder 10 (8 rebounds), Jeroen van der List 8, Joe Willman 8, Maurice Creek 5, Mohamed Kherrazi 4, Jan Driessen 2. Topscorers Donar: Lance Jeter 25, Dejuan Wright 22.

Tekst: ZZ Leiden/Martin Hoekstra
Op de foto van Richard Koolen: Mo Creek krijgt instructie van Eddy Casteels. Worthy de Jong luistert mee.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.