Nieuwsbericht

Weer bekerfinale ZVL-BAM

De afgelopen jaren domineerde ZVL-BAM het KNZB bekertoernooi. Met drie gewonnen bekers op rij was er slechts één ploeg in Nederland die bij de vrouwen de beker vaker achter elkaar had gewonnen. Tussen 1989 en 1992 deed GZC Donk het vijf keer. Met elf bekers is deze club ook recordhouder. Dit weekend troffen beide ploegen elkaar in de halve finale. Over twee wedstrijden moest worden uitgevochten wie één van de twee finale plaatsen mocht gaan bezetten. Beide ploegen wonnen in het ‘uitbad’(7-9 en 7-8), maar het saldo verschafte ZVL-BAM toegang tot (weer) de finale.

Het Goudse keurkorps van Johan Aantjes bestaat uit zes Nederlandse internationals. Op alle plekken ligt een speelster uit Neerlands keurkorps. ZVL heeft, na het stoppen bij Oranje van keepster Anne Heinis geen A-internationals meer in haar gelederen. Wel een aantal jeugd-internationals, die dan ook in de basis van het Leidse keurkorps aantreden.

De eerste wedstrijd werd zaterdag gespeeld in Gouda. Ondanks het thuisvoordeel begon de Goudse ploeg erg lauw en dus kon ZVL-BAM de wedstrijd al snel naar zich toetrekken. Brigitte Sleeking opende de score voor ZVL-BAM. Ondanks het uitgekiende spel en het sterke verdedigende collectief kon GZC Donk toch goed in het spoor blijven. Halverwege was er echter toch een klein gaatje geslagen naar 3-5.

Mede door een sterke verdediging, die werd geleid door een zeer zeker keepende Anne Heinis, bleef ZVL-BAM goed in de race. Elk doelpunt werd direct beantwoord, zodat de stand gelijk bleef. Het keerpunt leek te komen bij een 5 meter tegen, maar deze inzet werd door Anne Heins vakkundig het doel uit geranseld.

In de laatste periode liepen de emoties hoog op. Een agressief spelend GZC Donk trachtte dichterbij te komen en dat mondde uiteindelijk uit in worsteling waarbij de Goudse midvoor uithaalde naar Britt van Dam. Een actie van Marianne de Groot voorkwam erger, maar hierdoor werd ook haar een zware fout aangerekend. Gevolg was dat zij ook op zondag niet mocht meedoen.

Zonder de twee gestrafte speelsters van zaterdag, één aan elke kant, moest ZVL-BAM op zondag de voorsprong van 7-9 van zaterdag verdedigen. In het thuisbad De Zijl trad de ploeg strijdlustig aan onder aanmoediging van het eigen publiek. Het was echter GZC Donk dat brutaal de voorsprong nam. ZVL-BAM liet zich echter niet uit het veld slaan. De aanval, onder aanvoering van Iefke van Belkum, wist zich daarbij gesteund door een uitstekende verdediging, waarin Anne Heinis zichzelf overtrof. Naast een aantal fraaie reddingen hield ze haar ploeg op de been door in totaal vier maal een 5 meter te stoppen, waarmee ze de luis in de pels was voor de Goudse aanvallers.

In de laatste minuten zette GZC Donk nog eens vol aan. De radeloze acties leiden echter allen maar tot een verdere verharding van de strijd, die Malissa van Rijn duur kwam te staan toen ze zich vrij vocht van oud-ZVL’er Maud Megens. De uitsluiting voor de rest van de wedstrijd had echter, met nog slecht 44 seconden op de klok, weinig gevolgen. Het verlies van 7-8 was voldoende om een finaleplaats op te eisen.

In die finale zal ZVL-BAM het opnemen tegen Het Ravijn uit Nijverdal, dat over twee wedstrijden te sterk was voor UZSC Utrecht. De finale wordt gespeeld op 22 maart in het Sloterpark bad te Amsterdam

GZC Donk – ZVL-BAM 7-9 (2-2, 1-3, 2-2, 2-2).
Doelpunten ZVL: Brigitte Sleeking 2, Iefke van Belkum 2, Malissa van Rijn 2, Femke Aan, Kitty Lynn Joustra en Marianne de Groot.

ZVL-BAM – GZC Donk 7-8 (2-2, 4-3, 0-2, 1-1).
Doelpunten ZVL: Iefke van Belkum 3, Femke Aan, Marloes Cabout, Kitty Lynn Joustra, Britt van Dam

Op de foto van Robert Gras: Iefke van Belkum, die vijf keer scoorde tegen GZC Donk.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.