Nieuwsbericht

ZZ simpel naar halve finale

Zonder al te veel moeite heeft Zorg en Zekerheid Leiden de kortste weg naar de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi genomen. In Utrecht werd Cangeroes, in een goed gevulde sporthal op de derde verdieping van een groot gebouw, met 45-87 teruggewezen. In de halve finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden op Donar. Het eerste duel vindt in Leiden plaats, op woensdag 4 februari.

Voor de start van het seizoen leek de kwartfinale in het bekertoernooi voor Zorg en Zekerheid Leiden een zware dobber. Immers, Port of Den Helder Kings zou logischerwijs de tegenstander zijn. Door het faillissement van de Kings kreeg Cangeroes een vrije doortocht. Opnieuw dus een tegenstander uit de promotiedivisie en dat mag natuurlijk geen probleem zijn voor de Leidse eredivisionist.

Dat was het eigenlijk ook niet. In het eerste kwart leek het nog even dezelfde kant op te gaan als in de vorige ronde van de beker tegen Rotterdam Basketbal 2. Door chaotisch spel en slecht reboundwerk, tot ergernis van Eddy Casteels, kon Cangeroes van 6-14 terugkomen naar 11-14. Maar elke vergelijking met het duel in Rotterdam ging vervolgens mank.

In het tweede kwart hield Will Felder even huis. De soepele springveer dunkte niet alleen de ballen simpel door de ring, maar pakte ook zijn middenafstand schoten en inside moves mee. Dankzij zijn tien punten op rij en het soms kinderlijk eenvoudig missen van opgelegde kansen voor Cangeroes nam Zorg en Zekerheid Leiden snel afstand. Door dit kwart met 6-23 te winnen, stond er halverwege een 21-45 stand op het scorebord. Deze klus zou in één wedstrijd geklaard worden.

Na de pauze haalde Casteels zijn starters snel naar de kant om de youngsters meer minuten te geven. Floris Versteeg mocht meteen na de pauze starten en deed dat zeer verdienstelijk. De jeugdinternational evenaarde in bijna tien minuten speeltijd zijn complete productie van dit seizoen. Die zeven punten kwamen voort uit een score onder het bord na een aanvallende rebound, een dunk en een driepunter. Daarnaast pakte Versteeg ook nog eens twee aanvallende rebounds mee.

Kasper Averink en Jan Driessen grepen in het vierde kwart hun kansen. Averink was snel in de omschakeling van verdediging naar aanval en produceerde in de laatste tien minuten 11 van zijn 15 punten, zijn hoogste score ooit in dienst van Zorg en Zekerheid Leiden.

Jan Driessen deed eigenlijk niets anders dan altijd. Gewoon spijkerhard verdedigen en buffelen in de rebounds. Halverwege het vierde kwart deed hij de Leidse bank opveren. De 18-jarige forward zag een slechte pass van Frank Schaftenaar aankomen, pakte de steal en ging vervolgens coast-to-coast voor een fraaie dunk, een van de vijf dunks van Zorg en Zekerheid Leiden. Worthy de Jong kan na zijn fraaie optreden langs de kant, zwaaiend met zijn handdoek en met een lach van oor tot oor, rekenen op een uitnodiging van de cheerleaders van Zorg en Zekerheid Leiden. Het gaf aan dat het deze middag makkelijk ging, dat een aantal spelers zelfvertrouwen tankte en dat de ploeg wederom de laatste vier van het bekertoernooi heeft bereikt. De 45-87 einduitslag zegt verder genoeg over de verhoudingen binnen de lijnen. En maakte een tweede wedstrijd in Leiden overbodig.

In de halve finale wacht Donar. Op woensdag 4 februari speelt Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal het eerste duel. De return in Groningen vindt plaats op dinsdag 17 februari.

Cangeroes - ZZ Leiden 45-87 (15-22, 6-23, 13-20 en 11-22).
Scores Leiden: Will Felder 17, Kasper Averink 15, Jeroen van der List 12, Worthy de Jong 11 (8 assists), Joe Willman 11, Floris Versteeg 7, Jan Driessen 6 (7 rebounds)(, Rogier Jansen 3, Mohamed Kherrazi 3 (7 rebounds) en Dylon Cormier 2.

Op de foto van Richard Koolen: Floris Versteeg dunkt twee van zijn zeven punten binnen.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.