Nieuwsbericht

Benauwde zege DIOK

In de eerste wedstrijd van de Plate competitie heeft DIOK een benauwde overwinning op Amstelveen geboekt. In de eerste helft leek er nog geen vuiltje aan de lucht toen DIOK via 0-7 en 0-12  uitliep naar een 7-19 voorsprong. Maar Amstelveen kwam nog voor rust terug tot 15-19, waarna DIOK in de tweede helft het initiatief verder uit handen gaf. Vlak voor tijd stond de Leidse ploeg opeens met 25-24 achter, toen Leon Koenen in de slotseconden nog mocht aanleggen voor een penalty. Ondanks de harde tegenwind schoot hij raak, waarmee hij alsnog een nipte 25-27 overwinning voor DIOK binnenhaalde.

Door de vele regen van de afgelopen dagen waren de velden in Leiden onbespeelbaar geworden, daarom werd de wedstrijd verplaatst naar Amstelveen. Ook daar stormde het echter flink en dat maakte het lastig voor DIOK om haar wijde aanvalsspel te spelen. Toch wist DIOK via Leon Koenen in de eerste twintig minuten gaten in de Amstelveense defensie te vinden. Tot tweemaal toe wist Koenen de lijn te passeren, en met een rake conversie erbij bracht dat de voorsprong voor DIOK op 0-12. De concentratie verslapte daarna en prompt kwam Amstelveen terug tot 7-12. Aanvoerder Vincent Grimbergen scoorde tien minuten later DIOK’s derde try van de dag en met de conversie erbij stond het zo 7-19. DIOK verzuimde daarop om door te drukken en zag Amstelveen vanuit een try en penalty nog voor rust terug komen tot 15-19.

De tweede helft kende daarna een ongelooflijk spannend scoreverloop waarin DIOK en Amstelveen afwisselend op voorsprong kwamen. Amstelveen begon sterk aan de tweede helft en kwam zowaar op voorsprong: 22-19. DIOK moest daarop komen en het was nieuwkomer Frank Nijenhuis – de van de Rotterdamse studenten overgekomen tweede rijer en international – die zijn debuut  mocht opluisteren met de vierde bonuspunttry voor DIOK: 22-24. Met iets minder dan een kwartier te spelen was het toen toch weer Amstelveen dat vanuit een penalty op 25-24 kwam. Die score bleef lang op het bord tot DIOK in de slotseconden een penalty mee kreeg. Ondanks de druk en de tegenwind schoot Leon Koenen deze penalty feilloos binnen waarmee hij alsnog met 25-27 de overwinning binnen sleepte. Met twee try’s, twee conversies en de beslissende penalty had de jarige Leon Koenen zo een groot aandeel in de overwinning; een mooier verjaardagscadeau had hij zichzelf en zijn team niet kunnen geven.

Op de foto van Els Barnas: Frank Nijenhuis luisterde zijn debuut voor DIOK op met een score.