Nieuwsbericht

Prachtig ‘zilver’ voor Vermaas

Dat dé topspeelster van Nederland, de nationaal kampioene van de afgelopen tien jaar, een maatje te groot voor haar was, lag in de lijn der verwachtingen. Maar met een schitterende tweede plek mag het Leidse tafeltennistalent Kim Vermaas terugkijken op een zeer geslaagd Masters 2015. Het gat tussen haar en Li Jiao was groot (11-5, 11-4, 11-6 en 11-5), maar er staat nu eenmaal geen maat op de voormalige Chinese.

Als Kim Vermaas later terugblikt op dit derde Masterstoernooi in de hal van haar eigen vereniging Scylla, dan zal ze in elk geval een bladzijde met een gouden randje tegenkomen met daarop het verhaal van haar halve finale tegen Ana Gororita. Ze versloeg de Roemeense kopvrouw van het de laatste jaren heersende Dozy Den Helder (drie keer landskampioen in de laatste vier jaar) voor de eerste keer in haar nog prille loopbaan.

Dat gebeurde in een heroïsche partij over de maximale zeven games. Vermaas opende daarin sterk met 11-8, maar werd daarna geconfronteerd met de kracht van Gogorita, die de volgende twee games pakte met twee keer 11-5. Kim Vermaas is echter de laatste tijd gegroeid en slaagde er in om uit het dalletje te klimmen via 11-8 in de vierde game. Maar weer nam de Helderse speelsters een voorsprong, 9-11 in game nummer vijf.

Net als eerder in het toernooi tegen Rianne van Duin, Natalia Balicka en Alice Barendrecht bleek Kim Vermaas echter over de langste adem te beschikken. Op indrukwekkende wijze won ze de laatste twee games met 11-6 en 11-9. Vooral de laatste game was heel spannend. De prima start van Vermaas noopte Gogorita om bij 7-4 een time-out te nemen. Dat hielp haar. Het werd 7-7, waarop Vermaas even een stop inlaste voor wat overleg. En ook voor de Leidse werkte het, want ze finishte zeer sterk en trok de beslissende game met 11-9 naar zich toe.

Dat de Masterstitel naar de als eerste geplaatste Li Jiao ging was verwacht, maar dat deed niets af aan de prachtige prestatie van Kim Vermaas. Bij de mannen zat de plaatsingscommissie er naast. De als eerste ingeschatte Ewout Oostlander moest het in de finale afleggen tegen de als vierde geplaatste Rajko Gommers.

Op de foto: Een glunderende Kim Vermaas (tweede van rechts naast winnares Li Jiao).