Nieuwsbericht

ZZ Leiden laat zich niet verrassen

BC Apollo is geen hoogvlieger in de Dutch Basketball League, maar afgelopen week werd de eerste overwinning in de wacht gesleept. Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder de geblesseerde Worthy de Jong aantrad, liet zich niet verrassen door de Amsterdammers. Telkens als BC Apollo dichterbij kwam, trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging even aan en werd meteen weer afstand genomen. Uiteindelijk boekte de Leidse ploeg een 75-87 zege.

Twee jaar terug verloor Zorg en Zekerheid Leiden op een druilerige zondagmiddag in februari van BC Apollo. Vandaag was het min of meer eenzelfde zondag. De regen kwam soms bij bakken uit de lucht vallen. Worthy de Jong bleef bij de Leidse ploeg aan de kant. De swingman heeft aardig wat pijntjes en het leek Casteels, die zaterdag poolshoogte nam bij de topper Donar-Den Bosch, de laatste twee tegenstanders in december,  verstandig om De Jong een wedstrijd rust te gunnen.

Dit betekende dat andere spelers nu het voortouw moesten nemen. Die eer viel Mohamed Kherrazi te beurt. De forward speelde een van zijn beste wedstrijden in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden. Als de nood aan de man was, kwam Kherrazi door met een schotje of een actie inside. Hij zou uiteindelijk eindigen op 21 punten (tegen een schotpercentage van 63,6%) – en dat is zijn hoogste score ooit voor Leiden – en 11 rebounds. “Ik heb wel vaker meer dan 20 punten gescoord”, gaf Kherrazi na afloop te kennen. “In deze hal.” De Apollohal was immers lange tijd de thuishaven van Kherrazi. Wat de broederstrijd betreft – Hicham Kherrazi debuteerde voor BC Apollo – mag er geen misverstand over bestaan welke Kherrazi de beste is. Dat is onbetwist ‘Leidse Mo’.

BC Apollo bleek vandaag een lastige vlieg die steeds weer om de Leidse hoofden ging zoemen. Na een goede start (2-7 na bijna drie minuten) kwamen de Amsterdammers terug in de wedstrijd. Met nog drie minuten te spelen in het openingskwart, waarin Rogier Jansen na vijf minuten met twee fouten naar de kant werd gehaald, kwam de thuisploeg via een driepunter van Reggie Keely met 16-13 voor te staan. Via vier punten op rij van Kherrazi en een score van gelegenheidsstarter Dylon Cormier eindigde het eerste kwart toch nog in Leids voordeel: 18-19.

In de tweede periode probeerde Zorg en Zekerheid Leiden los te komen van BC Apollo, maar elke uitlooppoging werd beantwoord door een counter van BC Apollo. Met nog vier minuten te gaan, ging Cormier los. De jonge Amerikaan scoorde in een tijdsbestek van anderhalve minuut acht punten op rij. Eindelijk schudde Zorg en Zekerheid Leiden zich los van de Amsterdammers: 33-40.

In de tweede helft was het beeld vrijwel hetzelfde. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet meer op achterstand te staan. Telkens als BC Apollo dichterbij kwam, trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging even aan en bleef de ploeg rustig aanvallen. Zo ontstond een soort jo-jo-wedstrijd. Met nog acht minuten te spelen, naderde BC Apollo tot op drie punten: 66-69. De thuisploeg begon in een stunt te geloven en de vervelende speaker wakkerde dat nog even aan met zijn irritante ‘Hoppa’ bij elke Amsterdamse score en misplaatste grappen. Scheidsrechter Antio Sinterniklaas wees de man uiteindelijk terecht.

Via Will Felder, een driepunter van Joe Willman en een score na een prima fake van Jan Driessen stelden orde op zaken: 66-76. Na een score van Dimeo van der Horst maakte Felder definitief een eind aan de Amsterdamse illusies door een misser van Willman keihard door te dunken. In de slotfase probeerde BC Apollo het gat nog te dichten door fouten te maken. Die moet je dan niet op Jansen maken, want dat is toch een van Nederlands beste schutters vanaf de vrije worplijn. Jansen voegde zo nog even snel zes punten aan zijn totaal toe. Het slotakkoord was voor Willman die via zijn derde driepunter de eindstand op 75-87 bracht.

Apollo Amsterdam-ZZ Leiden 75-87 (18-19, 15-21, 25-23 en 17-24).
Scores Leiden: Mohamed Kherrazi 21 (11 rebounds), Joe Willman 17, Will Felder 13, Rogier Jansen 11, Jeroen van der List 10, Dylon Cormier 10, Jan Driessen 4, Kasper Averink 1. Topscorers Amsterdam: Reggie Keely 20 en Gian Slagter 19.

Tekst: site ZZ Leiden/Martin Hoekstra
Op de foto van Richard Koolen: Mohamed Kherrazi scoorde een fraaie double-double met 21 punten en 11 rebounds.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.