Nieuwsbericht

ZZ met veel jeugd naar zege

Zorg en Zekerheid Leiden had in Maxxcom BSW woensdagavond een prima tegenstander om de off-day van afgelopen zaterdag lekker van zich af te spelen. Ondanks een wat aarzelende eerste helft was de tweede helft vermakelijk en een stuk beter en mede door veel inbreng van de jonge garde binnen het Leidse team werd het 102-55 en was de zure nasmaak van afgelopen weekend verdwenen.

In het eerste kwart was het nog louter Worthy de Jong dat de klok sloeg. Als een wervelwind met het inmiddels al enigszins kenmerkende masker was hij als vanouds overal op het veld en scoorde hij aan de lopende band. Daan Rosenmuller opende het bal nog met een drietje, maar via twee keer Joe Willman en De Jong was het snel 9-5. Een dunk na een steal van De Jong deed het publiek in de Vijf Meihal voor het eerst wat van de stoelen veren.

Nu speelde het letterlijk en figuurlijk kleine Weert wel met heel veel lef, waardoor Leiden zich zelfs wat van de wijs liet brengen. Met name Kenneth van Kempen was scorend aanwezig. Desondanks was het na het eerste kwart geruststellend 25-15, mede door de 16 imposante punten van De Jong, die helaas wel wat geblesseerd moest uitvallen. Ook daarna bleef het desondanks zoeken naar motivatie en vorm voor Leiden, dat verdedigend veel steken liet vallen. Zo mocht Thomas de Jager een score met bonus aantekenen, mocht Akeel Eduardo na een veel te slappe rebound van Jeroen van der List een bom droppen en maakte Van Kempen er ongehinderd 39-32 van.

Zeker nadat De Jong naar de kant ging, moest het creatieve vermogen vooral komen van Rogier Jansen en Dylon Cormier. Via vrije worpen en een drietje van Cormier, een schotje van Kherrazi, vrije worpen van Jansen en een bom van Van der List liep het verschil naar de rust toch ineens ‘gewoon’ weer op richting 20 punten. De 10-0 run werd onderbroken door Van Kempen. Bij rust was het 53-34 en waren de verhoudingen enigszins hersteld na een aantal matige periodes, besloten door een sterke laatste drie minuten, waarin Leiden met het voet licht op het gaspedaal toch simpel wegliep.

Na de thee was Leiden vastbesloten er nog een leuke scorerijke avond van te maken. De winnaar stond wel vast, maar er was nog voldoende moois te zien in de Vijf Meihal. Dylon Cormier knalde zijn derde bom raak en maakte zijn mooiste actie van de avond na een rebound onder de ring van Weert. Hij ging razendsnel coast-to-coast om uitermate behendig te scoren, met een bonus vrije worp tot gevolg. Via twee scores van Kherrazi en een drietje van Kasper Averink was het 76-42 en mocht ook Bas Nelemans het veld betreden.

Het restant van het derde kwart was wat rommelig en Weert mocht zich nog even van zijn beste kant laten zien, voor wat het waard was. Cormier en Averink besloten het kwart voor Leiden met een lekker een-tweetje voor 82-46. Casteels moest zijn stem nog even verheffen omdat Nelemans niet op stond te letten in de laatste seconden voor de onderbreking. Maar echt druk hoefde de Belgische coach zich natuurlijk niet te maken.

Met zowel Averink, Jan Driessen als Nelemans op het veld ging Leiden de laatste tien minuten in. Het basketbal werd er niet beter op, maar toch lieten met name Averink en Cormier nog wel een paar leuke dingen zien. Joe Willman maakte er met twee scores 92-54 van en de overijverige Averink zorgde met twee scores op rij voor 96-54. Drie minuten voor tijd mochten ook de laatste twee (fitte) bankspelers het veld betreden. Tomas Breel en Floris Versteeg mochten de stand over de 100 punten heen tillen. Versteeg gaf Leiden met een drietje een goede zet richting de 100 punten, tot groot vermaak van het publiek zette Nelemans via een vrije worp – met bord – Leiden voor de derde keer dit seizoen op de 100.

Iedere score van het extreem jonge team werd nu met groot plezier ontvangen en zo werd het toch nog een vermakelijke avond met veel inbreng van de jonge Leidse garde, die het zeker niet onverdienstelijk deed. Bij 102-55 eindigde het duel en was de nare smaak van de wedstrijd tegen Den Helder Kings wel weggespoeld.

Leiden – Weert 102-55 (25-15, 28-19, 29-14 en 20-7)
Scores Leiden: Dylon Cormier 22 (6 rebounds), Worthy de Jong 18, Will Felder 14, Kasper Averink 11, Joe Willman 9 (7 rebounds), Mohamed Kherrazi 8, Rogier Jansen 4 (9 assists), Floris Versteeg 3 en Bas Nelemans 3. Topscorer Weert: Kenneth van Kempen 17.

Tekst: website ZZ Leiden/Pim Scheffer

Op de foto van Richard Koolen: Worthy de Jong had met twee driepunters, twee dunks en totaal 16 punten in het eerste kwart een vliegende start.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.