Nieuwsbericht

Winst en verlies waterpoloteams

Een zaterdag in Barendrecht voor de selecties van De Zijl en ZVL-BAM. Het compacte zwembad van het Inge de Bruijn sportfondsenbad is altijd een lastig speelveld geweest. Niet alleen vanwege de ploegen van ZPB, die regelmatig goed in de top weten mee te draaien, maar zeker vanwege het publiek dat als een intimiderende derde factor aanwezig is.

In de heksenketel die daarbij kan ontstaan moet je je blijven concentreren. De ploeg van De Zijl kreeg die knop zaterdag niet snel genoeg om. De Leidenaars lieten zich overbluffen in de eerste periode en daarbij bleek ZPB ook nog eens goed op schot. Elke bal eindigde in de touwen en De Zijl zocht zelf nog naar de vorm. In de tweede periode sloten de mannen van Joor het gat een behoorlijk eind, zodat de rust met slechts drie doelpunten verschil werd ingegaan.

Deze 9-6 bleek echter het breekpunt. De energie om zover in te lopen speelde De Zijl de rest van de wedstrijd parten. De scores bleven, bij beide partijen, nagenoeg achterwege, zodat na perioden van 2-2 en 2-1 de punten in Barendrecht bleven: 13-9. Door dit resultaat zakte De Zijl af naar de achtste plaats in de eredivisie.

Met een dubbelweekend voor de boeg zal de ploeg van Niels Joor er alles aan doen om de draad weer op te pakken en een top-8-klassering veilig te stellen. “We moeten gewoon zes punten pakken”, aldus aanvoerder Tim van der Meer. “Dit team hoor gewoon in het linker rijtje te staan.”

Bij ZVL-BAM leek alles een stuk eenvoudiger te lopen. Net als afgelopen weekend schoten de vrouwen uit de startblokken en namen een 0-4 voorsprong. Maar ook nu kjon die lijn niet worden doorgetrokken. De tweede periode eindigde ondanks het krachtsverschil in een 1-1 gelijkspel.

Maar het collectief van ZVL-BAM kwam goed uit de kleedkamer. “Het groepsproces werpt zijn vruchten af”, aldus coach Koen Plasmeijer, die zijn ploeg via 4-10 een 6-15 overwinning zag pakken. Iefke van Belkum was andermaal belangrijk. Net als vorige week tegen De Ham scoorde ze vijf keer.

“We zijn weliswaar als underdog begonnen, maar de eigen jeugd ontwikkelt zich sterk en de ploeg groeit naar elkaar toe”, zo complimenteerde Plasmeijert zijn selectie, alvorens hij en een aantal van deze jeugdspeelsters zich naar de volgende wedstrijd moesten spoeden.

ZPB H&L Productions – De Zijl Zwemsport 13-9.
Periodestanden: 6-0, 3-6, 2-1, 2-2.
Doelpunten De Zijl: Daan Heiden 3, Jasper Haasnoot 2, Menno Dalmijn 2, Tom Nederend 2.

ZPB H&L Productions – ZVL-BAM 6-15.
Periodestanden: 1-4, 1-1, 2-5, 2-5.
Doelpunten ZVL: Iefke van Belkum 5, Marianne de Groot 3, Anne Paardekooper 2, Marloes Cabout 2, Britt van Dam, Femke Aan en Kitty-Lynn Joustra.

Op de foto van Robert Gras: de ploeg van ZVL is klaar voor het vervolg van de wedstrijd tegen ZPB