Nieuwsbericht

Den Helder zet ZZ Leiden te kijk

Was er sprake van een collectieve off-day, desinteresse, lief zijn voor de geplaagde ploeg van Den Helder Kings of...? Feit was dat Zorg en Zekerheid Leiden werd vernederd door Den Helder, met 60-80 aan de kant werd geschoven en een zeer slechte indruk achterliet in de bijna volle Vijf Meihal, waar het publiek een zó teleurstellende avond meemaakte, dat er na de rust zelfs niet meer werd 'opgestaan, omdat ze voor Leiden waren'. Eén kleine tribune vierde feest, die met de vijftig, zestig meegereisde fans uit de Marinestad.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde mogelijk de slechtste wedstrijd van het seizoen. Verdedigend klopte er niet al te veel van. Port of Den Helder Kings kreeg de gelegenheid om tien driepunters te verzilveren. Aan het eind stond er een ontluisterende 60-80 stand op het scorebord. Hoeveel deze nederlaag waard is, zal dinsdag blijken. Dan is de deadline voor de Kings. De kans is aanwezig dat deze nederlaag straks geschrapt wordt, maar dat mag geen doekje voor het bloeden zijn.

De goed gevulde Vijf Meihal was het domein voor een bizar scenario. Voor de tweede keer deze competitie neemt Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen Port of Den Helder Kings. De financiële situatie bij de Kings is zo slecht dat de kans groot is dat dinsdag het faillissement wordt aangevraagd. 2 december is namelijk de deadline die eigenaar Rob Waardenburg had gesteld. Alleen als Waardenburg nog een konijn uit de hoge hoed, in de vorm van enkele geldschieters, weet te toveren, kan Port of Den Helder Kings het seizoen afmaken.

In de eerste vier minuten lijkt het alsof de spelers van de Kings ook weten dat het einde nabij is. Inspiratieloos wordt er gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden heeft daar geen boodschap aan en neemt via een driepunter van Jeroen van der List meteen de leiding. Pas na vier minuten moet de Leidse ploeg een tegenscore van Cole Dickerson incasseren. Blijkbaar heeft de magere tegenstand van de Kings de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden in slaap gesust, want de scherpte is er al meteen van af. Een aantal keren balverlies en een slechte schotselectie biedt Den Helder de kans om binnen anderhalve minuut weer op gelijke hoogte te komen. Na een block van Worthy de Jong op Dickerson weet Will Felder aan de andere kant een and-1 neer te zetten. Via twee driepunters voor de Kings van Maurice Creek en één van De Jong sluit Zorg en Zekerheid Leiden het kwart met een 19-17 voorsprong af.

In de tweede periode haalt Eddy Casteels Rogier Jansen al na anderhalve minuut naar de kant. De spelverdeler gooide de bal pardoes uit het veld en verweet vervolgens Dylon Cormier dat de Amerikaan op de verkeerde plek stond. Het leidt tot een fikse woordenwisseling tussen coach en speler. Beide ploegen zitten in een slechte fase, want diverse ballen vliegen zo maar de tribune in. Zorg en Zekerheid Leiden ziet zich inmiddels gedwongen om in de achtervolging te gaan en weet de achterstand bij rust te beperken tot 30-33.

In de derde periode krijgt Zorg en Zekerheid Leiden het zwaar. Het schotpercentage is deze avond bijzonder laag en de fastbreak komt er ook niet uit. Het is zoeken naar openingen en wachten op iemand die een actie durft in te zetten. Probleem is dat niemand de juiste vorm bezit en er meer naar elkaar gekeken wordt. In plaats van teamspel wordt er vooral gezocht naar individuele acties en dat wil niet altijd lukken. Aan Helderse zijde lijkt alles in het tweede deel van het derde kwart te vallen. Via een driepunter met bord van Branden Frazier kijkt Zorg en Zekerheid Leiden ineens tegen de grootste achterstand van dit seizoen, de SuperCup buiten beschouwing gelaten, aan: 38-52. Als Sergio de Randamie met nog vier minuten te gaan in het derde bedrijf via een and-1 de score op 40-55 brengt, vlucht Casteels in een time-out. Zorg en Zekerheid Leiden lijkt zich te herstellen en werkt zich terug tot 50-58. Echter, een nieuwe driepunter van Frazier en een benutte vrije worp na floppen van Jansen zorgt voor een 50-62 stand na drie kwarten.

In het vierde bedrijf slaagt Zorg en Zekerheid Leiden er niet meer in om het verschil terug te brengen onder de tien punten. Nadat eerder Felder al een keer een behoorlijke misdunk had geplaatst, begaat Mohamed Kherrazi dezelfde fout. In plaats van door de ring vliegt de bal als een streep de tribune in. Hoe hard de jeugd op de zijtribunes ook schreeuwt, Zorg en Zekerheid Leiden geraakt niet in een flow en moet een 60-80 nederlaag slikken.

Nu is de kans groot dat de nederlaag komende week geschrapt wordt, maar dat verhult niet dat Zorg en Zekerheid Leiden vandaag een matige pot basketbal heeft laten zien. Casteels dirigeerde de spelers dan ook vrij snel na afloop naar de kleedkamer om duidelijk te maken dat hij niet van dit spelletje gediend was.

Leiden - Den Helder 60-80 (19-17, 11-16, 20-29 en 10-18).
Scores Leiden: Worthy de Jong 13, Jeroen van der List 12, Rogier Jansen 11, Mohamed Kherrazi 8, Will Felder 7, Dylon Cormier 5, Joe Will man 4 en Jan Driessen 0. Topscorers Den Helder: Maurice Creek 23 en Cole Dickerson 17.

Tekst: website ZZ Leiden/Martin Hoekstra
Op de foto van Richard Koolen: Will Felder, Mohamed Kherrazi en Rogier Jansen na één van de weinig zonnestralen in de zwaarbewolkte Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.